«Μνημόνιο με ρήτρα ανάπτυξης» υπόσχεται στα μουλωχτά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός είναι το πρώτο ουσιαστικά στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιβεβαιώνει δημόσια ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές ύστερα απ’ τις σχετικές ζυμώσεις που έχουν γίνει στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν είναι χωρίς σημασία η επιλογή αυτή αλλά και άλλες υποψηφιότητες που πρόκειται να ακολουθήσουν, γιατί δίνουν το στίγμα της Κουμουνδούρου αλλά και την

αξιοπιστία της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μηλιός στον εσωκομματικό χάρτη κατατάσσεται στη δεξιά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και είναι απ’ τα στελέχη που με τις τοποθετήσεις τους προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Ο Γιάννης Μηλιός για παράδειγμα είναι αυτός που έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές για να ενισχυθεί η κίνηση στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση είναι απ’ τους βασικούς εμπνευστές της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται υπέρμαχος της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Και εδώ είναι που αρχίζουν οι πολιτικές απατεωνιές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στα Επίκαιρα ο Γιάννης Μηλιός ερωτάται τι σημαίνει «τέλος του μνημονίου» για το ΣΥΡΙΖΑ και πως ακριβώς θα γίνει αυτό και απαντάει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θα καταργήσει όλους εκείνους τους νόμους που πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία και ψηφίστηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα». Επιμένει ωστόσο στο ερώτημα αν θα πάει σε σύγκρουση με τους δανειστές ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «δεν θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση», προσθέτοντας ότι «δε μας συμφέρει ως κράτος», αλλά «θα διεκδικήσει την αναθεώρησή της με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης». Και εξηγεί επιπλέον ότι «η κίνηση κατάργησης του Μνημονίου σημαίνει ότι, αντί για μνημόνιο λιτότητας, θα προωθήσουμε ένα σχέδιο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο δημοσιογράφος επανέρχεται στο κρίσιμο ερώτημα για το αν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν στη διαγραφή του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το διαγράψει μονομερώς; Και ο Γιάννης Μηλιός εμμένει στην απάντησή του ότι «Σας είπα πριν ότι δεν θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Αλλά στο βαθμό που και τεχνικά από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και πολιτικά από το Ευρωκοινοβούλιο η παρούσα δανειακή σύμβαση θεωρείται ξεπερασμένη, νομίζω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες απ’ όλες τις πλευρές για την επαναδιαπραγμάτευσή της. Συνεπώς, σας λέω ρητά ότι δεν συμφέρει τους δανειστές να μας οδηγήσουν σε μονομερείς ενέργειες και να χάσουν όλα τα χρήματα που ρεαλιστικά αναμένουν να εισπράξουν».

Πρακτικά αυτό που λέει ο Γιάννης Μηλιός στη λογική του τετραγωνισμού του κύκλου είναι ότι με καλύτερη διαπραγμάτευση θα έχουμε και με το ΣΥΡΙΖΑ ένα μνημόνιο με τη διαφορά ότι θα είναι αντί για «μνημόνιο λιτότητας» «μνημόνιο με ρήτρα ανάπτυξης».

Το ερώτημα που επί της ουσίας δεν απαντάει ο Γιάννης Μηλιός και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως είναι δυνατόν να έχεις μια άλλη πολιτική πέραν των μνημονίων, αν οι δανειστές δεν δεχτούν διαγραφή και γενναία μείωση του χρέους, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη. Η μόνη απάντηση –που φυσικά δεν είναι καθόλου ικανοποιητική- που δίνει ο Γιάννης Μηλιός είναι ότι δεν συμφέρει ούτε τους δανειστές να πιέσουν κι’ άλλο την Ελλάδα για να χάσουν τα λεφτά τους.

Σε κάθε περίπτωση για τους πιο παρατηρητικούς και όσους ψάχνουν την οικονομική θεωρία, στη συλλογιστική του Γιάννη Μηλιού υπάρχει μια σιωπηρή παραδοχή που αποσυνδέει το δημόσιο χρέος απ’ την κρίση και φυσικά την οικονομική πολιτική που ακολουθείται απ’ την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας.

Για όσους δε θυμούνται στις αρχές της κρίσης και της διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας όταν μιλούσε για την κρίση έκανε λόγο για «παραμύθι δίχως δράκο» προκειμένου να μας ρίξουν στα πλοκάμια του ΔΝΤ. Τα χρόνια πέρασαν και απεδείχθη ότι η οικονομική κρίση είναι πραγματική. Η εκτός τόπου και χρόνου τοποθέτηση εκείνη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις θεωρητικές αντιλήψεις του οικονομολόγου Γιάννη Μηλιού.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα