Eπιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ε.Ε

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο έκτακτο συμβούλιό τους, σήμερα στις Βρυξέλλες, στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος προσωπικοτήτων στη Ρωσία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιθουανίας, οι κυρώσεις αυτές αφορούν 21 πρόσωπα και περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα πόρων.

Εν τω μεταξύ,

η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία θα υπογράψουν το πολιτικό σκέλος της συμφωνίας σύνδεσής τους στις 21 Μαρτίου, στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ευρωπαϊκή στήριξη στις νέες αρχές του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα μια διπλωματική πηγή.

Εξετάζονται τρόποι μείωσης ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να συζητά σχετικά με την ανάγκη να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Αρχίσαμε σήμερα να συζητάμε για την ανάγκη να μειωθεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χέιγκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News έπειτα από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Ο βρετανός υπουργός σημείωσε ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί ο κατάλογος με τους 21 Ρώσους εναντίον των οποίων η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις.

Ο Χέιγκ επεσήμανε εξάλλου ότι το εύρος των μελλοντικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στο αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το χθεσινό δημοψήφισμα.

Διάγγελμα Πούτιν την Τρίτη για την ένταξή της Κριμαίας στη Ρωσία

Αύριο στις 13:00 ώρα Ελλάδας (15:00 τοπική) ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, που αποτελείται από τα δύο Σώματα της ρωσικής Βουλής, καλώντας τους βουλευτές να επιταχύνουν τις διαδικασίες προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία του νέου 84ου μέλους της.


Οι βουλευτές των δύο Σωμάτων θα προσέλθουν στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στο Κρεμλίνο για να ακούσουν το διάγγελμα, «που είναι ήδη έτοιμο», σύμφωνα με πηγές της προεδρικής διοίκησης.


Παρόντες στην όλη διαδικασία θα είναι οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κριμαίας, ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ και ο πρωθυπουργός της Σεργκέι Αξιόνοφ, οι οποίοι ήδη μεταβαίνουν στη Μόσχα, εξουσιοδοτημένοι από το κοινοβούλιο της χερσονήσου να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την ένταξη σ' αυτήν της Κριμαίας και της «ειδικού καθεστώτος» πόλης της Σεβαστούπολης.


Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το κοινοβούλιο -ή Ανώτατο Σοβιέτ, όπως αυτοαποκαλείται- της Κριμαίας μετονομάστηκε σε Κρατικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας με 85 ψήφους παρόντων βουλευτών του και θα αποτελεί το νομοθετικό - αντιπροσωπευτικό όργανο της Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως είναι το όνομα του νέου κράτους, την ανεξαρτησία του οποίου δεν αναγνωρίζει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλά ακόμη κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας επίσης μετονομάστηκε σε Δημοκρατία της Κριμαίας και το Κοινοβούλιό της θα είναι το ανώτατο όργανο εξουσίας έως το Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, υιοθετείται η ώρα Μόσχας και το ρωσικό ρούβλι ως νόμισμα της χερσονήσου, παράλληλα με το οποίο θα κυκλοφορεί έως την 1η Ιανουαρίου του 2016 και η ουκρανική γρίβνα.

NATO: Η Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του «παράνομου» δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη στην Κριμαία χθες και καλούν τη Ρωσία «να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα για να προσαρτήσει την Κριμαία», όπως ανέφερε μια ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποκλιμακώσει την κατάσταση, (προχωρώντας σε μέτρα) περιλαμβανομένης της διακοπής όλων των στρατιωτικών της ενεργειών εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή. «Το λεγόμενο δημοψήφισμα υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία».

Κυρώσεις και από ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι κρίνονται υπεύθυνοι για την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δύο κορυφαίοι σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Η εντολή του Αμερικανού προέδρου αφορά το πάγωμα οποιουδήποτε λογαριασμού των παραπάνω ατόμων στις ΗΠΑ, καθώς και ταξιδιωτική απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Στους 11 συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και οι στενοί συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν Βλάντισλοβ Σούρκοφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε μάλιστα ότι η χώρα του είναι έτοιμη και για επιβολή βαρύτερων κυρώσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Κριμαία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα