Μικρούς ουρανοξύστες φέρνει ο νέος Οικοδομικός Κανονισμός

11:59 1/3/2012 - Πηγή: Antinews

Περισσότερα τετραγωνικά μέτρα θα έχουν τη δυνατότητα να κτίσουν οι ιδιοκτήτες με το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, που προβλέπει πριμοδότηση καθ’ ύψος των κτιρίων που έχουν μικρότερη κάλυψη επί του οικοπέδου. Ουσιαστικά, ο νέος ΓΟΚ θέτει τα θεμέλια για την ανέγερση υψηλών κτιρίων ή «μίνι ουρανοξυστών», όπως αποκαλούνται.

Ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός προσφέρει μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης ως κίνητρο για τη μείωση της κτιριακής κάλυψης επί του εδάφους, την εξάλειψη του φαινομένου της κατάτμησης, την

απόσυρση του ενεργοβόρου ή ακατάλληλου κτιρίου και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων στις αστικές πυκνοδομημένες περιοχές.

Το κίνητρο που προσφέρεται σε έναν ιδιοκτήτη για να δομήσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η δυνατότητα να λάβει μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης με κλιμακωτή διαβάθμιση και ανάλογα με τα οφέλη που αποδίδει στην πόλη.

Το νομοσχέδιο για το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, το οποίο δίνεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 6 Μαρτίου, παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης.

Ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός υποστηρίζει τη χρήση νέων υλικών, νέων τεχνολογιών και νέων δομικών συστημάτων και εισάγει νέους ορισμούς και δυνατότητες, όπως είναι τα υπόσκαφα κτίρια, τα φυτεμένα δώματα, τα διπλά κελύφη και η απόσυρση κτιρίων.

Προβλέπει ότι δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης οι ανοιχτοί όγκοι που ορίζονται από το εξωτερικό ανάγλυφο του κτιρίου ή που διαπερνούν διαμπερώς το εσωτερικό του κτιρίου, διότι συμβάλλουν στον παθητικό δροσισμό, στη σκίαση και το φυσικό αερισμό, δίνοντας με τον τρόπο αυτό κίνητρο για το βιοκλιματικό σχεδιασμό.

Εκπρόσωποι από το χώρο της οικοδομής βλέπουν κατ’ αρχάς με θετικό μάτι το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, εκτιμώντας ότι θα δώσει ώθηση στην τελματωμένη, όπως τη χαρακτηρίζουν, οικοδομική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι ο νέος ΓΟΚ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, της μικτής επιτροπής ΥΠΕΚΑ-ΤΕΕ και του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, προσπαθεί να φέρει τη λογική του σχεδιασμού με βάση το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου, να εισάγει δηλαδή την αντίστροφη λογική από τους έως τώρα οικοδομικούς κανονισμούς: να ξεκινήσει το σχεδιασμό με κέντρο βάρους τον ελεύθερο χώρο που αφήνει το κτίριο, την επίπτωση του όγκου του δομημένου χώρου σε σχέση με το χώρο του φυσικού περιβάλλοντος ή του κοινόχρηστου αστικού περιβάλλοντος.

Αυτή η προσπάθεια αποτυπώνεται είτε σε κίνητρα για τη δημιουργία μεγαλύτερων ενιαίων δομημένων όγκων που αφήνουν ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο είτε σε κίνητρα για την επεξεργασία της μονάδας κτιρίου που αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρυντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Κίνητρα

Αναλυτικότερα, ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός προβλέπει:

1. Απόδοση μεγαλύτερης επιφάνειας ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου στις κορεσμένες αστικές περι

Keywords
Τυχαία Θέματα