Μετωπική για το ελληνικό «κούρεμα»

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για το «ελληνικό ζήτημα» κινούνται Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε κατηγορηματικά σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που θα επιφέρει ζημιές στα ευρωπαϊκά κράτη και την ΕΚΤ.

«Δεν μιλήσαμε καθόλου για ‘‘κουρέματα’’ χρεών. Γνωρίζετε τις απόψεις μας, οι οποίες ούτε άλλαξαν ούτε

πρέπει να αλλάξουν», ξεκαθάρισε η καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν-Μαρκ Ερό. Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Ερό συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί το συντομότερο λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός μετέφερε την κοινή πεποίθηση πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με κάθε τρόπο. «Αυτό είναι το σημαντικότερο, κι αν κάποιος αμφιβάλλει, τότε θα φέρει βαριά ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας προπαγανδιστές του Grexit, όπως ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Ο τελευταίος «ξαναχτύπησε» χθες, δηλώνοντας αντίθετος όχι μόνο σε διαγραφή του ελληνικού χρέους αλλά και σε κάθε επιμήκυνση.

Πάντως, η αδιαλλαξία της Μέρκελ έχει εξήγηση. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μίκαελ Μάιστερ, τόνισε πως οι Γερμανοί βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν με τίποτα ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Κατά του «κουρέματος» τάχθηκαν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν και ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Τζ. Γκρίλι, αντιπροτείνοντας ένα συνδυασμό διαφόρων επιλογών, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Ρεν, «είναι ουσιώδες να αφήσουν άθικτο το αρχικό κεφάλαιο» (δηλαδή τη συνταγή λιτότητας, τις αλλαγές στα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις).

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο συνέδριο της Sueddeustche Zeitung προανήγγειλε ότι ως το Eurogroup της Τρίτης θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, χωρίς να αναφερθεί στα ανταλλάγματα.

Αδιαλλαξία

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ υψώνει τείχος αδιαλλαξίας, επιμένοντας σε μια ακόμη διαγραφή του ελληνικού χρέους, που θα βαρύνει τους Ευρωπαίους αλλά όχι το ίδιο!

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, επανέλαβε τη θέση της προϊσταμένης του Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ μιας «πραγματικής και όχι πρόχειρης» λύσης του ελληνικού προβλήματος, διαψεύδοντας ότι υπάρχει αδιέξοδο και διαβεβαιώνοντας πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, όμως, έθεσε κόκκινη γραμμή τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% ως το 2020, κάτι που είναι απολύτως ανέφικτο, χωρίς να θυσιάσουν οι δανειστές μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.

«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την Ελλάδα. Τώρα χρειάζονται άλλες ενέργειες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «είναι πλούσια χώρα» και το Ταμείο δεν μπορεί να της κάνει ευκολίες ανάλογες με αυτές που κάνει σε αφρικανικές χώρες (άτοκα δάνεια κ.λπ.). Τα παραπάνω συνιστούσαν απάντηση και στον επικεφαλής του ΙΙF, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος ζήτησε να κάνουν όλα τα μέλη της Τρόικας σκόντ

Keywords
Τυχαία Θέματα