Πρόταση για επιστροφή τοκοχρεολυσίων στην Ελλάδα από Σόιμπλε

Πιέσεις για συνολική λύση που θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα ασκούν στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, ζητώντας μεταξύ άλλων και την επιστροφή στη χώρα όλων των κερδών που έχουν από τα διμερή δάνεια.

Μετά τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πιέζει σε καθημερινή βάση τους εταίρους για δραστική λύση, χθες η Σοσιαλιστική Ομάδα, η δεύτερη σε αριθμό

εδρών, κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να μην παρακρατήσουν τα πλεονάσματα που προκύπτουν από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η Γερμανία, για παράδειγμα, μετράει ήδη κέρδη ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, αφού τα δάνεια είχαν αρκετά υψηλότερο επιτόκιο.

Η Σοσιαλιστική Ομάδα τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι πρόσφατες συζητήσεις έχουν ανοίξει μια σειρά επιλογών όσον αφορά τα πλεονάσματα που προκύπτουν σε σχέση με το σταθερά υψηλό ελληνικό δημόσιο χρέος. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρότεινε τη μεταβίβαση κεφαλαίων που προκύπτουν από τη διαφορά του επιτοκίου. Τα εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση μέρη εξετάζουν επίσης την πιθανότητα απευθείας μεταβιβάσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο του χρέους ως εναλλακτική λύση στην προηγούμενη πρόταση μιας νέας μείωσης χρέους.

Αναφερόμενος στο όλο θέμα, ο πρόεδρος της εν λόγω Ομάδας Χάνες Σβόμποντα δήλωσε χθες πως η πρόταση Σόιμπλε για επιστροφή τοκοχρεολυσίων είναι θετική, παρότι έρχεται με καθυστέρηση, και την υποστηρίζει. Ο κ. Σβόμποντα κάλεσε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή και να προβούν σε θαρραλέες πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας.

Ο Αυστριακός πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας χαρακτήρισε την επιλογή των απευθείας μεταβιβάσεων σωστή, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι φορολογούμενοι των χωρών που συνεισφέρουν θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μια επένδυση στην Ευρώπη με μακροπρόθεσμα οφέλη για όλες τις χώρες και, τελικά, τους πολίτες.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό από το Βερολίνο δήλωσε χθες ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ελλάδα και η γρήγορη ανάκαμψη στην Ισπανία θα πρέπει να γίνουν με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, και αυτή η βοήθεια, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα