«Αντίο ευρώ, καλημέρα ύφεση»

The 18th century architect Balthasar Neumann, once portrayed on German 50 mark notes, surrounded by characters from other former national currencies.

Τι θα γινόταν αν η Γερμανία έφευγε από την ευρωζώνη; Ο οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν του Ιδρύματος Hans-Böckler, το οποίο έχει στενές σχέσεις με τα συνδικάτα, κάνει υποθέσεις για το τι θα ακολουθούσε και τι θα έλεγε ο πιο διάσημος ευρωσκεπτικιστής της Γερμανίας, Τίλο Σαραζίν.

Τι θα γινόταν αν η

Γερμανία έφευγε από την ευρωζώνη , όπως ζητά ο Τζορτζ Σόρος; Ας πούμε ότι, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, το γερμανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει να εγκαταλείψουν το ευρώ και να επαναφέρουν το γερμανικό μάρκο. Μόνο οι Πράσινοι το καταψηφίζουν. Η συναλλαγματική ισοτιμία ορίζεται σε ένα προς ένα. Ο πρόεδρος της Bundesbank αφήνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με άμεσες συνέπειες. Οι αγορές και οι αγορές συναλλάγματος είναι οι πρώτοι που αντιδρούν στην αποχώρηση της Γερμανίας. Από τους υπόλοιπους της νομισματικής ένωσης, ένα μεγάλο ποσό ρευστότητας πηγαίνει στη Γερμανία. Το νέο νόμισμα εκτιμάται απότομα κατά 50% έναντι του ευρώ, καθώς ένα μάρκο κοστίζει τώρα 1,50 ευρώ.

Τα περιουσιακά στοιχεία που επενδύονται στη Γερμανία χάνουν – σε όρους ευρώ- μεγάλο μέρος της αξίας τους. Την ίδια ώρα, η αξία των γερμανικών κρατικών εγγυήσεων για το ταμείο διάσωσης του ευρώ μειώνεται απότομα. Αρχικά, οι κίνδυνοι για τα δημόσια οικονομικά υποχωρούν. Περίπου 200 γερμανοί οικονομολόγοι γιορτάζουν την ελευθερία της Γερμανίας. Ο Τίλο Σαραζίν πηγαίνει σε μια δημοφιλή τηλεοπτική πολιτική εκπομπή με οικοδεσπότη τον Γκύντερ Γιάουχ για να εξηγήσει ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται το ευρώ.

Στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η χρηματοπιστωτική αγορά κλονίζεται. Η ΕΚΤ, η οποία έχει μεταφέρει την έδρα της από την Φρανκφούρτη στο Παρίσι, αμέσως μετά την αποχώρηση της Γερμανίας ανακοινώνει απεριόριστες αγορές ομολόγων, οι οποίες επιτρέπουν γρήγορα στους τραπεζίτες της ΕΚΤ να καθησυχάσουν τις αγορές μετοχών.

Τα γερμανικά αυτοκίνητα ακριβαίνουν

Ταυτόχρονα, θα επιστρέψουν τις καταθέσεις της Γερμανίας στον ΕΜΣ με τυπωμένα ευρώ. Υπολογισμένα σε μάρκα αυτά, εν τω μεταξύ, έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους. Η Bundesbank ως εκ τούτου έχει κάποιες βαριές απώλειες και η γερμανική κυβέρνηση, αναλόγως, μπαλόνια δημοσίου χρέους.
Μετά από μερικές εβδομάδες ανακούφισης για τη διαφυγή από την κρίση, πολλές μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δηλώνουν ότι τις πωλήσεις τους στη νέα ευρωζώνη έχουν πέσει κατακόρυφα. Τα γερμανικά αυτοκίνητα έχουν γίνει πάρα πολύ ακριβά για τους άλλους Ευρωπαίους. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κόβουν το ωράριο εργασίας και μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Λίγο αργότερα, η Συνομοσπονδία Εργοδοτών δηλώνει ότι η οικονομία της Γερμανίας δεν είναι πλέον ανταγωνιστική και ζητά συγκράτηση των μισθών για τα γερμανικά συνδικάτα. Μετά από ένα τετράμηνο, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώνει ότι η σημερινή ισορροπία στο πλεόνασμα πληρωμών της Γερμανίας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, διότι οι εξα

Keywords
Τυχαία Θέματα