Μεθοδεύσεις (με επίκεντρο το ΒΗΜΑ) για νέο “κεντρώο” κόμμα

Αν διαβάσει κανείς το Βήμα της Κυριακής, το άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη, αλλά και το ολοσέλιδο άρθρο του Κώστα Σημίτη, θα αντιληφθεί ότι κάτι παίζεται στην περίφημη κεντροαριστερά.

Ο συνδυασμός της γραμμής του ΔΟΛ με τις συχνές παρουσίες στελεχών του πάλαι ποτέ εκσυγχρονισμού σε εφημερίδες και κανάλια δεν είναι τυχαίος. Όπως δεν είναι τυχαία και η παρουσία πολλών τεχνοκρατών και λοιπών οικονομολόγων σε τηλεοπτικά πάνελ και η κατάθεση προτάσεων για την διακυβέρνηση της χώρας, την οικονομική πολιτική κ.λπ. η οποία κατά κύριο λόγο βασίζεται

στις αρχές του εκσυγχρονισμού και μιας κεκαλυμμένης σοσιαλδημοκρατίας.

Πρόσφατα μάλιστα σε συνέντευξη τύπου με την παρουσία 1.000 ατόμων ο καθηγητής Οικονομικών Δημήτρης Μπουραντάς, παρουσία στελεχών της αγοράς και γενικά τεχνοκρατών, ίδρυσε την” Κοινωνία Αξιών”, ένα νέο πολιτικό φορέα που θα κινείται στο κέντρο και στις αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και θα έχει στόχο να συγκροτήσει ένα κόμμα που θα καλύψει το κενό του ΠΑΣΟΚ.

Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, γίνονται πολλές συζητήσεις στο κεντρώο χώρο για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα που θα χωρέσει τα πάντα, τα ορφανά της Αριστεράς που δεν αντέχουν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι κοντά στον Φ. Κουβέλη, τους απογοητευμένους Πασόκους που δε βλέπουν μέλλον με τον Βενιζέλο και τους δεξιούς που δεν χωράνε στην εκστρατεία ένωσης της κεντροδεξιάς  υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εν γνώσει του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, γίνονται συζητήσεις με διάφορα εκσυγχρονιστικά στελέχη για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πολιτικής πλατφόρμας που θα αντικαταστήσει το τελειωμένο ΠΑΣΟΚ και θα εμφανιστεί στην κοινωνία ως ο νέος εκσυγχρονισμός.

Νίκος Χριστοδουλάκης, Γ. Στουρνάρας, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γ. Φλωρίδης, η Άννα Διαμαντοπούλου και διάφορες κινήσεις όπως Κοινωνικός Σύνδεσμος, Μπροστά, Πολιτεία 2012, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Π80, “Πρωτοβουλία Β” κ.λπ. επιδιώκουν να φτιάξουν μια ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατική πρόταση που θα αποτελέσει το πολιτικό αντίβαρο της κεντροδεξιάς, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, αλλά και διακρίνοντας την περίπτωση “να σκάσει η φούσκα Τσίπρα” όταν αυτός βρεθεί μπροστά σε πραγματικά διλήμματα όπως ευρώ ή δραχμή, δουλειά ή ανεργία, εγκληματικότητα, μεταναστευτικό κ.λπ. οι λεγόμενοι νέοι εκσυγχρονιστές θέλουν να βάλουν τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Βάσεις που θα αντικαταστήσουν το ΠΑΣΟΚ και την ιδεολογική αποτυχία του.

Δεν ξέρουμε αν είναι περισσότερο κακό ή καλό η δημιουργία μιας πολιτικής πλατφόρμας σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα που θα γεμίσει το κέντρο και τα αριστερά. Άλλωστε, κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της κοινωνίας είναι καλή, αρκεί να στηρίζεται σε δημοκρατικές βάσεις και να έχει πάνω από όλα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Άλλο όμως να δημιουργηθεί μια εκσυγχρονιστική κίνηση που θα φέρει την ελπίδα, κι άλλο να ανακυκλωθούν παλαιές σοσιαλδημοκρατικές απόψεις και πολιτικά πρόσωπα που απέτυχαν και πήγαν σπίτι τους. Η Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα