Δημοσκόπηση GPO: μπροστά με διαφορά η ΝΔ στην παράσταση νίκης

Η τελευταία προεκλογική δημοσκόπηση της GPO είδε το φως της δημοσιότητας. Πραγματοποιήθηκε για την εκπομπή «Ανατροπή» στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και  καταγράφει διαφορά 1,3% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και σταθεροποίηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ

το οποίο παραμένει τρίτο κόμμα. Επίσης διαφαίνεται μεγάλη πτώση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, αλλά και μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας το κλίμα πόλωσης αλλά και τα υπόλοιπα ευρήματα των μετρήσεων του Σαββατοκύριακου.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου προηγείται η ΝΔ με 23,1%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,1%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,5%, έπονται οι ΑνΕλ με 7,4%, πέμπτο το ΚΚΕ με 5,9%, ακολουθεί η ΔημΑρ με 5,1% και η ΧΑ με 4,2%.

Εκτός Βουλής μένουν η Δημιουργία Ξανά με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 2%,οι Οικολόγοι με 0,5, σε άλλο κόμμα κατευθύνεται το 1,3%, Λευκό/άκυρο στο 2,6, αποχή δηλώνει το 9,4%.

Η παράσταση νίκης ανήκει στη ΝΔ (56,6% έναντι 33,6% του ΣΥΡΙΖΑ).

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός είναι ο Σαμαράς με 22,7%, ενώ ο «Κανένας» με 21,2%  ξεπερνά τον Τσίπρα που συγκεντρώνει 19,1%.

Στην ερώτηση ποιο κόμμα είναι πιο έτοιμο να κυβερνήσει το 33, 1% επιλέγει ΝΔ έναντι 16,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση περί το 90% και συγκεντρώνει ως σημαντικότερες εισροές το 66,7% των ψηφοφόρων της ΔΗΣΥ, το 16,4 % ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και το 14,9% των ψηφοφόρων της ΑΝΕΛ. Το τελευταίο ποσοστό είναι και το σημαντικότερο ποσοτικά (περίπου 1,4% επί του συνόλου) ως εισροή.

Στα ποιοτικά στοιχεία είναι σημαντική η ευθύνη που αποδίδει το εκλογικό σώμα στον κ. Τσίπρα με 47,9% για το μη σχηματισμό Κυβέρνησης.

Το 30,3% επιθυμεί αυτοδύναμη Κυβέρνηση και το 66,4% Κυβέρνηση συνεργασίας.

Το συντριπτικό 80,9% επιθυμεί η χώρα να παραμείνει στο ευρώ, έναντι 18% που επιθυμεί την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Το 20,4% επιθυμεί καταγγελία του Μνημονίου, έναντι 77,8 % που θέλει επαναδιαπραγμάτευση, ενώ οι εκλογές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του 82,7% του εκλογικού σώματος.

Περισσότερο από τα ποσοτικά, τα ποιοτικά στοιχεία είναι που δείχνουν τη ΝΔ να έρχεται πρώτη και να λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών, αν και ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός ως τις εκλογές και τίποτα δεν μπορεί να προδικαστεί.

Η εικόνα όμως παγιώνεται, η παράσταση νίκης και η ετοιμότητα του κόμματος να κυβερνήσει είναι συντριπτικές ως προς τη ΝΔ.

Ο Σαμαράς εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός και επιβραβεύεται από τους ερωτώμενους για την μετεκλογική του στάση.

Όλα τα στοιχεία αυτή τη στιγμή όλων των εταιρειών σφυγμομετρήσεων δείχνουν νίκη της ΝΔ.

Μ.Ο.

Keywords
Τυχαία Θέματα