Απάντηση- ράπισμα του Ολάντ στη Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Ηχηρό χαστούκι στην Κ. Λαγκάρντ, έδωσε πριν από λίγο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φ. Ολάντ, αναφορικά με τις δηλώσεις της για την Ελλάδα που την παραλλήλισε με χώρα της Αφρικής. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο Ολάντ ανάλωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξής του στην ελληνική κρίση και εμφανίστηκε θερμός υποστηρικτής του αγώνα

που δίνουν οι Έλληνες. Ζήτησε μάλιστα να σεβαστούν όλοι τους Ελληνες  οι οποίοι έχουν υποφέρει πολύ τα τελευταία χρόνια,  όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Οσο για την επικεφαλής του ΔΝΤ και τις δηλώσεις της είπε:

«Οι Έλληνες έχουν προσφέρει πολλά τον τελευταίο καιρό. Δεν γίνεται να συγκρίνουμε τους Έλληνες με τους Αφρικανούς. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δείχνουν έλλειψη σεβασμού. Εγώ σέβομαι τους Έλληνες και ελπίζω οι ίδιοι οι Έλληνες να επιλέξουν την Ευρώπη στις επερχόμενες εκλογές».

Ο Πρόεδρος Ολάντ αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην ευρωζώνη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αδυνατώ να δεχθώ πως η Ευρώπη θα είναι ο μεγάλος ασθενής. Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και δεν πρόκειται να παραδώσω τα όπλα στον αγώνα να διατηρήσω την ευρωζώνη στην πρώτη θέση των οικονομιών σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν είμαι ο Πρόεδρος των λόγων. Είμαι και θα είμαι ο Πρόεδρος των πράξεων».

Από την πλευρά της η κ. Λαγκάρντ, κάτω από τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις της, αναγκάστηκε ουσιαστικά να ζητήσει συγγνώμη. Οι ανταποκριτές από την Ουάσιγκτον περιγράφουν ένα πολύ βαρύ κλίμα εντός του ΔΝΤ για την Λαγκάρντ και μια προσπάθεια της ίδιας να ανασκευάσει τις δηλώσεις της καικ να μείνει μόνο στην πιστή τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Σκάι, η κ. Λαγκάρντ, στην αρχή της συνεδρίασης, «απολογήθηκε» ζητώντας συγνώμη για τα σχόλια που έκανε για την Ελλάδα καθώς και για τον τρόπο που αυτά σχολιάστηκαν στο Διαδίκτυο. Στους κόλπους του Ταμείου θεωρούν ότι απ’ όλη αυτήν την ιστορία που ξεκίνησε με την συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ στην εφημερίδα Guardian, επλήγη σοβαρά το προφίλ του ΔΝΤ.

Για τον λόγο αυτόν η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται- με δική της πρωτοβουλία- να πήρε πάνω της την ευθύνη αναλαμβάνοντας το λάθος που έκανε για το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεών της. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ έκανε λόγο για ένα «γερό μάθημα» που πήρε από το λάθος της το οποίο έχει να κάνει και με άστοχο τον παραλληλισμό μεταξύ των δύο χωρών (Νίγηρα και Ελλάδας). Στη συνεδρίαση του ΔΣ η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «σέβεται τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός».

Keywords
Τυχαία Θέματα