Μετά το όχι της Βρετανίας η Γαλλία λέει ναι σε επέμβαση κατά της Συρίας

(Ανανεωμένο) Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δηλώνει σε συνέντευξή στην εφημερίδα Le Monde ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό “δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη”. “Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε

στενή συνεργασία με τους συμμάχους της “, τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας προσθέτοντας ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.

Η άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας, δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας. “Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία”, τονίζει.

“Η Γαλλία επιδιώκει να δοθεί μία απάντηση αναλογική και σκληρή στο καθεστώς της Δαμασκού”, η οποία θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, προσθέτει αποκλείοντας το ενδεχόμενο να λάβει μία απόφαση πριν να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που θα τη νομιμοποιούν. “Έχω συγκαλέσει το Κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία. Εάν έχω (μέχρι τότε) αποφασίσει τη δέσμευση της Γαλλίας, η κυβέρνηση θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τα μέσα και τους στόχους (της δέσμευσης αυτής), σύμφωνα με το άρθρο 35 του Συντάγματος”, καταλήγει.

Ο προηγουμένως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση ως αντίποινα της επίθεσης με χημικά σταν προάστια της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα .
Παρόλο που η υποστήριξη της Βρετανίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη δράση των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα έμεινε εκτεθειμένη χωρίς την υποστήριξη του πιο πιστού συμμάχου της, που έλαβε μέρος σε κάθε μεγάλη αμερικανική στρατιωτική επίθεση κατά τα τελευταία χρόνια.

Η Caitlin Hayden, εκπρόσωπος του συμβουλίου για την εθνική ασφάλεια του Ομπάμα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μονομερή δράση. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου – έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας. Όπως έχουμε πει, οι αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών. Πιστεύει ότι διακυβεύονται βασικά συμφέροντα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τα χημικά όπλα θα πρέπει να λογοδοτήσουν». Οι ΗΠΑ φαίνεται να θεωρούν τη βρετανική υποστήριξη δεδομένη. Ώρες πριν από την ψηφοφορία, η πρόεδρος της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας Diane Feinstein εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επίθεση.

Η χρονική στιγμή της βρετανικής ψηφοφορίας, με 272 ψήφους υπέρ και 285 εναντίον της κυβέρνησης , ήταν καταστροφική για τον Ομπάμα. Σε λιγότερο από 30 λεπτά μετά την ψηφοφορία, ανώτεροι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πληροφοριών άρχισαν μια τηλεδιάσκεψη με τα βασικά μέλη του Κογκρέσου, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τους βουλευτές των ΗΠΑ στο πλευρό τους. Οι ηγέτες του Κογκρέσου ηγέτες και τα μέλη των εθνικών επιτροπών ασφαλείας ενημερώθηκαν από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, εν μέσω ενδείξεων ότι κάποια υποστήριξη για τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας μειωνόταν. Μετά την ενημέρωση, ο Carl Levin, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, ζήτησε μια προσεκτική προσέγγιση. Όπως είπε, θα πρέπει να δουν πρώτα τα αποτελέσματα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και να κάνουν περιορισμένες και συγκεκριμένες επιθέσεις.

Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία και η Γαλλία, η οποία στις αρχές της εβδομάδας δήλωσε την υποστήριξή της για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας, ζητά τώρα περισσότερο χρόνο ώστε οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ να ολοκληρωθούν . Μια συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που ζήτησε από τη Ρωσία έληξε χωρίς συμφωνία. Ο Μπαν Κι-μουν, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, διέταξε στην 20μελή ομάδα των επιθεωρητών στη Δαμασκό να φύγει το Σάββατο , μια ημέρα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα . Ο Μπαν ανακοίνωσε επίσης ότι η ομάδα θα υποβάλει έκθεση σε αυτόν αμέσως μετά την αναχώρηση, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι ο ΟΗΕ θα μπορούσε να εκδώσει ενδιάμεση έκθεση για τις χημικές επιθέσεις της 21 Αυγούστου που άφησαν εκατοντάδες νεκρούς. Οι επιθεωρητές θα παρέδιδαν τα πορίσματά τους τουλάχιστον σε μια εβδομάδα. Η ζήτηση για μια βεβιασμένη έγκαιρη αξιολόγηση αντανακλά τη φορτισμένη ατμόσφαιρα στα Ηνωμένα Έθνη που προκλήθηκε από τις απειλές των ΗΠΑ ότι θα ξεκινήσουν τις αεροπορικές επιδρομές μέσα σε λίγες μέρες.

Λίγο πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία της Βρετανίας , οι New York Times ανέφεραν ότι ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως η αμερικανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να ξεκινήσει απεργίες στη Συρία, χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας ή την υποστήριξη των συμμάχων. Νωρίτερα την Πέμπτη , ο Joshua Earnest, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι ήταν μια δυνατότητα, όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα «προχωρήσουν μόνες τους». Έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι πρόκειται για «ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ, ώστε να επιβληθούν κανόνες για την επιβολή διεθνών κανόνων όσον αφορά τα χημικά όπλα. «Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκλέγεται με την υποχρέωση να προστατεύει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Αμερικής», είπε. Οποιαδήποτε επίθεση θα είναι «διακριτική και περιορισμένη». Ωστόσο, ο Earnest τόνισε επίσης την ευρεία διεθνή υποστήριξη για τη θέση των ΗΠΑ – υποστήριξη που πλέον φαίνεται να διαλύεται. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει κατηγορήσει τη Συρία για τις επιθέσεις με χημικά, αλλά σταμάτησε να υποστηρίζει τις επιθέσεις αντιποίνων από τις ΗΠΑ.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Ομπάμα έχει μιλήσει προσωπικά με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Γερμανίας. Αλλά κανείς δεν θεωρείται τόσο σημαντικός όσο η Βρετανία, ένας παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ενεργειών που ασκούν πιέσεις παρασκηνιακά επί μήνες, για αυστηρότερα μέτρα κατά της Συρίας. Ο Ken Pollack, ένας συνεργάτης του Κέντρου Saban για την Πολιτική στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά την εικόνα των συλλεγόμενων πληροφοριών και χωρίς προφανή νομική εντολή για στρατιωτική δράση, οι ΗΠΑ θα θέλουν απελπισμένα να εξασφαλίσουν μια μεγαλύτερη πιο διεθνή στήριξη για να υποστηρίξουν τη νομιμότητα της παρέμβασης. «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται στους πιο κοντινούς συμμάχους της, στη χώρα που ήταν δίπλα μας ακόμη και στις χειρότερες μέρες του Ιράκ, η νομιμότητα πρόκειται να τεθεί υπό αμφισβήτηση», είπε .
Τώρα που το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε την επίθεση κατά της Συρίας, τα περιθώρια της Ουάσιγκτον για το σχεδιασμό μιας επίθεσης είναι πιθανό να στενέψουν.
Ο Paul Pillar, ένας πρώην ανώτερος αναλυτής της CIA σε θέματα Μέσης Ανατολής, είπε ότι η απώλεια της βρετανικής στήριξης θα οδηγήσει σε πιο «έντονο» έλεγχο των αμερικανικών επιχειρημάτων για την ανάληψη δράσης κατά της Συρίας. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, από πολλές σημαντικές απόψεις, ο πιο σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε. «Αυτή η ενέργεια του Κοινοβουλίου είναι αναμφισβήτητα σημαντική σε αυτό το θέμα».

ΑΠΕ - theguardian

Keywords
γαλλια, new york times, le monde, new york, monde, δραση, ηπα, ψηφοφορία, οηε, νέα, ρωσία, york, times, απεργιες, paul, cia, απε, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, αξιολογηση, αποτελεσματα, βουλευτες, μια ημερα, χωρες, ρωσία, το θεμα, εθνικη, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, ιρακ, οηε, cia, le monde, times, αρθρο, απωλεια, ατμοσφαιρα, δυνατοτητα, δοθει, ειπαν, ειπε, εκθεση, εβδομαδα, ενεργεια, ενημερωση, εφημεριδα, ζητα, ηνωμενες πολιτειες, ισχυει, εικονα, κυβερνηση, μηνες, νεα υορκη, νομικη, ομαδα, ουασιγκτον, πεμπτη, σαββατο, συρια, χημικα, χρονος, ψηφοφορία, ωρες, ασφαλεια, δικαιωμα, ετοιμη, ηγετες, χωρα, μεινει, monde, new york times, new york, paul, θεματα, york
Τυχαία Θέματα