Διευκολύνσεις στην οικονομία σε αντάλλαγμα των στρατιωτικών διευκολύνσεων για την Συρία

Κάποτε, στη σημιτική περίοδο είχαν εφεύρει ένα λαϊκίστικο σύνθημα προκειμένου να ξεγελάσουν τον κόσμο. Ο τότε τσάρος της οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, έλεγε συχνά «Βούτυρο ή κανόνια»; Ρίχνοντας ουσιαστικά το μπαλάκι στο κόσμο για να επιλέξει. Περικοπές αμυντικών δαπανών και τα λεφτά να πάνε σε κάποια παροχή ήταν το νόημα. Άλλο που και η άμυνα αδυνάτισε επικίνδυνα και τις παροχές αυτές πληρώνουμε τώρα.

Το σύνθημα αυτό μου ήρθε στο μυαλό για άλλο λόγο, με αφορμή τον επικείμενο πόλεμο στη Συρία και την εμπλοκή της Ελλάδας

σ’ αυτόν.

Οι ξένοι εμμέσως πλην σαφώς ζητούν από την Ελλάδα να εμπλακεί στον πόλεμο, δίνοντας ότι ζητούν οι επιτιθέμενοι, Αμερικανοί, Γάλλοι, Βρετανοί κ.λπ. Θα έχουν φυσικά τη Σούδα να επιτίθενται από εκεί, τα αεροπλανοφόρα ήδη περνούν στα ελληνικά ύδατα, μετρούν το βάθος λιμανιών όπως της Καλαμάτας και γενικώς επικρατεί κινητικότητα στο Αιγαίο.

Βέβαια, δε θα μας ζητήσουν και στρατό να επιτεθεί στους Σύριους, αλλά η Ελλάδα είναι η βασική πύλη τους για την επίθεση στη Συρία. Ε λοιπόν, αφού τους είμαστε τόσο πολύτιμοι γιατί δεν τους φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη «Θέλετε κανόνια; Δώστε βούτυρο». Ή αλλιώς. Θέλετε διευκολύνσεις για να κάνετε πόλεμο στη Συρία; Μειώστε μας το χρέος κύριοι. Απαλλάξτε μας από το απίστευτο αυτό βάρος, δώστε κάτι μη ζητάτε μόνο.

Δεν είναι καθόλου αστείο. Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί διευκολύνσεις στην οικονομία σε αντάλλαγμα των… στρατιωτικών διευκολύνσεων. Για να μην πούμε ότι για το χατίρι του Ομπάμα ή του Ολάντ και του Κάμερον που θέλουν να ανέβει η δημοτικότητά τους, η Ελλάδα θα πληγεί στην οικονομία της.

Και το ακριβό πετρέλαιο θα την ζημιώσει, και ο τουρισμός μπορεί να πάθει καμιά λαχτάρα αλλά και μπορεί να δούμε καμιά 500αριά χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες να μας χαιρετούν από τα κότερα των Τούρκων λαθρεμπόρων.

Ποιος θα πληρώσει, λοιπόν, τα σπασμένα; Η Ελλάδα; Και τι σημαίνει άραγε το συνεχές «πιπίλισμα» του μυαλού ότι η χώρα είναι σε γεωστρατηγική θέση, την έχουν ανάγκη οι ισχυροί λόγω των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή και άλλα τέτοια ωραία λόγια.

Κύριοι της κυβέρνησης και ιδίως κύριε Βενιζέλε που κρατάτε στα χέρια σας αυτή τη στιγμή τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας μπορείτε να φωνάξετε μια έστω φορά «εν τη παλάμη και ούτω… βοηθήσομεν». Αν για άλλη μια φορά σκύψουμε το κεφάλι, τους πούμε «μπάτε σκύλοι αλέστε» και δεν κερδίσουμε τίποτε τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Αλλά από την άλλη, τι να περιμένει κανείς από τον Βενιζέλο ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά «Ατλαντιστής» και… αμερικανικότερος των Αμερικανών; Που ζήτησε άμεση απάντηση κατά της Συρίας που χρησιμοποίησε όπως είπε χημικά. Δηλαδή ζήτησε επίθεση αν και ακόμη και ο Ομπάμα διστάζει γιατί δεν έχει ατράνταχτα στοιχεία.

Συμπέρασμα: Κύριοι δανειστές δώστε λίγο βούτυρο και στην Ελλάδα αν θέλετε να παίξετε με τα κανόνια σας και τα αεροπλανάκια σας.

Αριστερός Ψάλτης

Keywords
Τυχαία Θέματα