Με «θανατηφόρες» αποκαλύψεις απειλεί η WikiLeaks

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) μπορεί να «’αδειάσει’ και να αποθηκεύσει το πραγματικό περιεχόμενο όλων των συνομιλιών» στις Μπαχάμες και σε μία ακόμα χώρα που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του online περιοδικού The Intercept, που βασίζεται σε έγγραφα που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο διευθυντής της ιστοσελίδας Γκλεν Γκρίνγουολντ - ο οποίος έγραψε για έγγραφα που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν όταν ήταν αρθρογράφος στην εφημερίδα

The Guardian- είπε ότι το δημοσίευμα δεν αποκαλύπτει τη χώρα γιατί ήταν «απόλυτα πεπεισμένος» ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε «θανάτους».

Μετά από μια έντονη συζήτηση μεταξύ του WikiLeaks, του Γκρίνγουολντ, του αρχισυντάκτη τουIntercept Τζον Κουκ και του αμερικανικού χάκερ της WikiLeaks που πλέον γράφει στο Der Spiegal Τζέικομπ Άπελμπαουμ, το WikiLeaks τουίταρε ότι θα αποκαλύψει το όνομα της δεύτερης χώρας που κατασκοπεύει η NSA. Αυτή η απειλή σημαίνει ότι το WikiLeaks γνωρίζει την άλλη χώρα, κάτι που θα ήταν δυνατόν μόνο εάν έχει πρόσβαση στα έγγραφα του Σόουντεν. Δενυπάρχουνόμως εμφανείςενδείξειςότιέχει.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι το WikiLeaks μπορεί να στηρίξει την απειλή. Ο πιο αληθοφανής τρόπος για να καταστεί αυτό δυνατό είναι αν ο Άπελμπαουμ, ο οποίος επέβλεψε πολλά άρθρα του Der Spiegel βασισμένα σε έγγραφα της NSA (που μπορεί να προέρχονται αλλά και να μην προέρχονται από τον Σνόουντεν), μοιραζόταν πληροφορίες με τον φίλο του Τζούλιαν Ασάνζ, επικεφαλής του WikiLeaks. Ο Άπελμπαουμ έγραψε ότι το επιμελημένο κείμενο του Interceptήταν «λάθος».
Ο Άπελμπαουμ, φίλος της Λόρα Πόιτρας, της άλλης δημοσιογράφου στην οποία ο Σνόουντεν έδωσε πάρα πολλά έγγραφα, έδωσε επίσης μια λεπτομερή παρουσίαση ενός διαβαθμισμένου εγγράφου στο οποίο απαριθμεί την τεχνολογία που διαθέτει η NSA στην μονάδα hacking της, που είναι γνωστή ως ΤΑΟ. Δεν είναι γνωστό πώς απέκτησε τα έγγραφα αυτά.

Αυτές οι συμπτώσεις δεν σημαίνουν ότι ο Άπελμπαουμ γνωρίζει ποια είναι η χώρα που δεν κατονομάζεται, ή ότι πρόσφερε αυτές τις πληροφορίες στον Ασάνζ. Αλλά είναι σημαντικές αν προσδίδουν αξιοπιστία στην απειλή του WikiLeaks. Η «θανάσιμη» απειλή πάντως είναι πραγματική: η πλησιέστερη πηγή του Σνόουντεν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αποκάλυψη της χώρας «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της βίας».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα