Στις Κάννες η ταινία για τον Στρος Καν

Ήταν, αναμφισβήτητα, το θέμα συζήτησης της πόλης. Η πολυαναμενόμενη ταινία του Έιμπελ Φεράρα που είναι εμπνευσμένη από το σεξουαλικό σκάνδαλο σχετικά με τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος- Καν έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της το Σάββατο στις Κάννες. Μακριά από τις μεγάλες και κεντρικές αίθουσες τους φεστιβάλ, η ταινία με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, στο ρόλο ενός ανθρώπου με εντυπωσιακές ομοιότητες με τον Στρος-Καν, του οποίου η υποτιθέμενησεξουαλική επίθεση σε μια καμαριέρα ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης

το 2011 συγκλόνισε τον κόσμο, προβλήθηκε σε έναν μικρό, τοπικό κινηματογράφο.

«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» έγραφε η αφίσα που διαφήμιζε την ταινία «Welcome to New York», ενώ ένας άντρας με χειροπέδες φαινόταν από πίσω, την ώρα που δεκάδες φωτογραφικά φλας άστραφταν. Η πρεμιέρα της ταινίας του αμερικανού σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών προκάλεσε… πανικό σε σινεφίλ και δημοσιογράφους που ήθελαν διακαώς μια από τις 500 θέσεις που διαθέτει ο κινηματογράφος.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ταινία, ο Ντεπαρντιέ είπε ότι η ταινία ήταν μια «μοναδική περιπέτεια, επειδή είναι εμπνευσμένη από μια είδηση που όλοι έχουν διαβάσει». «Η εξουσία, το χρήμα, το σεξ, όλα είναι βγαλμένα από μια σαιξπηρική τραγωδία» είπε στους δημοσιογράφους ο πρωταγωνιστής, δίπλα στον Φεράρα και την συμπρωταγωνίστριά τους Ζακλίν Μπισέ. Στην έναρξη της ταινίας, ο Φεράρα δηλώνει ότι είναι εμπνευσμένη από μια δικαστική υπόθεση, αλλά ότι έχει ευρέως γίνει με μια μυθιστορηματική ματιά σχετικά με την πτώση ενός ανθρώπου που ήταν κάποτε ένας ισχυρός υποψήφιος για πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο Στρος-Καν συνελήφθη τον Μάιο του 2011, καθώς επιβιβάστηκε σε ένα αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη για το Παρίσι και αναγκάστηκε να ζει υπό κατ ‘οίκον περιορισμό για εβδομάδες, μέχρι την εγγύηση του 1 εκατ. δολαρίων. Οι ποινικές διώξεις στην υπόθεση τελικά αποσύρθηκαν και στο τέλος του 2012 ο Στρος-Καν διευθέτησε μια αστική αγωγή που ασκήθηκε από την καμαριέρα, καταβάλλοντας της αποζημίωση που λέγεται ότι ξεπέρασε τα 1,5 εκατ. δολάρια.

Η ταινία, η οποία είναι γεμάτη από σεξουαλικές σκηνές, απεικονίζει την πτώση ενός ισχυρού άνδρα που οδηγήθηκε στην καταστροφή από την ασυγκράτητη σεξουαλική ορμή του. Ο Φεράρα, αφού «ξεσκονίζει» την αρρώστια του Ντεβερό (όπως ονομάζει τον ήρωά του), αφιερώνει πολύ χρόνο στις συζητήσεις του με τη σύζυγό του Σιμόν (ο ρόλος της Μπισέ), μετά το σκάνδαλο. «Ο Φεράρα παρουσιάζει ορισμένα πράγματα με ύφος ντοκιμαντέρ» σχολιάζει ο Scott Foundas, κριτικός κινηματογράφου στο Variety. «Έχει πάρει κάποιους πραγματικούς αστυνομικούς από την υπόθεση να παίξουν τους μπάτσους στην ταινία και έχει κάνει γυρίσματα στο πραγματικό διαμέρισμα στο κέντρο της Νέας Υόρκης, όπου ο DSK και στη συνέχεια η (πρώην πλέον) γυναίκα του Αν Σενκλέρ, ζούσαν κατά τη διάρκεια της περιόδου του κατ’ οίκον περιορισμού. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν μερικά πράγματα που έχουν ληφθεί από την πραγματικότητα».

Και καθότι το θέμα πολύπλοκο, ο παραγωγός Βίνσεντ Μάραβαλ αναφέρθηκε και στις πιθανές αγωγές, τονίζοντας ότι η ταινία υπόκειται στους αμερικανικούς νόμους. «Έχουμε συμβουλευθεί κάθε δικηγόρο που χρειαζόταν, οι δικηγόροι είδαν την ταινία, είδαν το σενάριο και μας καθησύχασαν, πράγμα που σημαίνει ότι η ταινία δεν έχει νομικά προβλήματα», είπε.

Οι περισσότεροι κριτικοί πάντως κάνουν λόγο για μια «γκροτέσκα καρικατούρα» του Στρος-Καν. Η Σενκλέρ δήλωσε ότι είναι «αηδιασμένη» από την ταινία. «Δεν θα δώσω όμως στους παραγωγούς τη χαρά να τους σύρω στα δικαστήρια» συμπλήρωσε.

http://www.thelocal.fr/20140518/dsk-sex-scandal-movie-gets-cannes-premiere

http://www.english.rfi.fr/visiting-france/20140518-ex-wife-dsk-anne-sinclair-disgusted-sex-scandal-movie

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα