Βρήκαν τον μεγαλύτερο δεινόσαυρο στον κόσμο

Πάρτε έναν ελέφαντα, το μεγαλύτερο ζώο στη γη σήμερα. Στη συνέχεια στοιβάξτε 14 ελέφαντες τον έναν πάνω στον άλλο. Μόνο - και μόνο τότε- πιθανόν θα μπορούσατε να συλλάβετε το μέγεθος αυτού του μεγα-δεινόσαυρου. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των οστών, που ξεπερνούν οποιοδήποτε από τα παλαιότερα γνωστά γιγαντιαία ζώα, ο νέος δεινόσαυρος είναι «το μεγαλύτερο γνωστό ζώο που περπάτησε στη Γη», όπως δήλωσαν οι ερευνητές. «Το μήκος του, από το κεφάλι του ως την άκρη της ουράς του, ήταν 40 μέτρα. Το ύψος του έφτανε περίπου τα 20 μέτρα, όσο δηλαδή και ένα κτίριο επτά ορόφων».

Τα απολιθωμένα οστά

βρέθηκαν κοντά στην κεντρική πόλη της Αργεντινής Ελ Σομπρέρο. Αρχικά αποκαλύφθηκε τυχαία από έναν ντόπιο αγρότη. Το βάρος του έφτανε τους 80 τόνους -10 τόνους βαρύτερος από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τον Αργεντινόσαυρο. Το είδος ανήκει σε μια υποομάδα σαυρόποδων που ονομάζονται Τιτανόσαυροι και έζησε στη Γη σχεδόν 100 εκατομμύρια χρόνια πριν, στην περιοχή της Παταγονίας.

Στην περιοχή, αποκαλύφθηκαν περίπου 200 οστά. Τα ζώα πιθανότατα πέθαναν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξηρασίας, υποθέτουν οι ερευνητές, αλλά τα οστά ήταν σε «εξαιρετική κατάσταση». «Είναι σαν δύο ημιφορτηγά, το ένα μετά το άλλο, και όσο περίπου 14 και πλέον αφρικανικοί ελέφαντες μαζί σε βάρος», λέει ο José Luis Carballido, επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών από το Μουσείο Παλαιοντολογίας της Αργεντινής. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου ενός μουσείου: «είναι ένας πραγματικός παλαιοντολογικός θησαυρός. Υπήρχαν πολλά οστά και άθικτα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά».

Παρόλα αυτά, όπως και με κάθε νέα αποκάλυψη, υπάρχει πάντα η ανάγκη για σκεπτικισμό. Και στο παρελθόν είχαν βρεθεί πολλοί δεινόσαυροι που οι ερευνητές ισχυρίζονταν ότι ήταν «ο μεγαλύτερος στον κόσμο». Ο πιο πρόσφατος ήταν ο Αργεντινόσαυρος, που αρχικά θεωρούσαν ότι ζύγιζε 100 τόνους, αλλά σύντομα η εκτίμηση αυτή μειώθηκε πολύ. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση. «Χωρίς να γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με αυτό το εύρημα είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι» λέει ο Paul Barrett του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. «Ένα πρόβλημα με την εκτίμηση του βάρους τόσο του Αργεντινόσαυρου όσο και αυτής της νέας αποκάλυψης είναι ότι και οι δύο βασίζονται σε πολύ αποσπασματικά δείγματα. Δεν υπάρχει ο πλήρης σκελετός, πράγμα που σημαίνει ότι οι αναλογίες του ζώου και το συνολικό σχήμα είναι υποθετικά».
Έτσι, προς το παρόν οι ερευνητές καθυστερούν την ονοματοδοσία του δεινόσαυρου. «Θα πρέπει να ονομαστεί βάσει του μεγαλείου του και προς τιμήν τόσο της περιοχής όσο και των αγροτών που μας ενημέρωσαν» δήλωσε ένας από τους ερευνητές.

http://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/05/19/scientists-claim-worlds-largest-dinosaur-find/?hpid=z4

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα