Με πολλές υποσχέσεις αποχωρεί ο Γουέν Τζιαμπάο

15:55 5/3/2013 - Πηγή: Antinews

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο υποσχέθηκε σταθερή ανάπτυξη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύτερη κοινωνική πρόνοια, στην εναρκτήρια ομιλία του για τη 18η συνεδρίαση του κόμματος. Ο Γουέν έκανε επίσης έκκληση για πιο ισορροπημένη ανάπτυξη και ισότητα. Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο βρίσκεται στο στάδιο αλλαγής ηγεσίας, μια διαδικασία που συμβαίνει μία φορά στη δεκαετία. Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ θα γίνει πρόεδρος, αντικαθιστώντας τον Χου Ζιντάο. Η 29σέλιδη αναφορά του

κυβερνητικού έργου, η τελευταία του Γουέν, θέτει ως στόχο οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 7,5%, ίδια με του 2012, με στόχο για τον πληθωρισμό το 3,5%. Υποσχέθηκε επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από εννέα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στις πόλεις.

Ο Γουέν δήλωσε ότι η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης ήταν το κλειδί, αποκαλώντας τη «μακροπρόθεσμη στρατηγική για την οικονομική ανάπτυξη».

Ίσως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι η τελική ομιλία της καριέρας του Γουέν ήταν γεμάτη από αόριστες υποσχέσεις. Εξάλλου, η μεγάλη αναφορά γράφτηκε από μια μεγάλη επιτροπή, την οποία απαρτίζουν μεταξύ άλλων ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Ζιντάο και η νέα ομάδα των Σι Τζινπίνγκ και Λι Κεκιάνγκ. Επί μία ώρα σχεδόν, ο Γουέν παρέθετε στατιστικά στοιχεία για τις παραδειγματικές επιτυχίες της κυβέρνησης. Το δεύτερο μισό της ομιλίας ήταν συγκριτικά μικρό σε αριθμό, καθώς ο Γουέν περιέγραφε την ατζέντα της κυβέρνησης για το 2013. Πρόσφερε συγκεκριμένα σχέδια για ορισμένα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για την ενίσχυση κάποιων βασικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων κατά 10%. Ωστόσο, αναφέρθηκε μόνο αόριστα σε άλλες σοβαρές προκλήσεις, όπως το περιβάλλον και η διαφθορά. Η ομιλία σχολιάστηκε δεόντως στα blogs. «Επί 50 λεπτά μιλούσε γα τα επιτεύγματά του και μέσα σε τρία λεπτά παρουσίασε τα προβλήματα. Σπουδαίο επίτευγμα» έγραψε ένας αντιφρονούντας.

Σημειώνοντας ότι οι δραματικές αλλαγές στην κινεζική κοινωνία οδήγησαν σε μια σημαντική αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων, ο Γουέν είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα διαβίωσης. Μίλησε για τη βελτίωση της παροχής συντάξεων στους φτωχούς και επικεντρώθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της ανάπτυξης στο περιβάλλον, λέγοντας: «Η κατάσταση του οικολογικού περιβάλλοντος επηρεάζει το επίπεδο της ευημερίας, αλλά και το μέλλον του έθνους μας».

Η διαφθορά – το επίκεντρο της ομιλίας του Σι αφού ανέλαβε την ηγεσία στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το Νοέμβριο – ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη, με τον Γουεν να ζητά ενίσχυση της «πολιτικής ακεραιότητας» και καλύτερο έλεγχο στην εξουσία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 10,7% σε 720.2 δις γιουάν ($ 115.7 δις), μια μικρή πτώση από την άνοδο κατά 11,2% το 2012. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας επί αρκετά χρόνια αυξάνονται σημαντικά και οι παρατηρητές λένε ότι οι πραγματικές δαπάνες είναι πολύ μεγαλύτερες. Παρόλα αυτά, ο αριθμός υπολείπεται κατά πολύ από αυτές των ΗΠΑ. Οι αυξήσεις όμως στον προϋπολογισμό του εν λόγω τομέα παρακολουθούνται στενά τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από γειτονικές χώρες με τις οποίες το Πεκίνο έχει εμπλακεί σε μια σειρά από εδαφικές διαφορές. Ο Γουέν υποσχέθηκε να υποστηρίξει «αποφασιστικά την κυριαρχία της Κίνας, την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα», κάτι που επικροτήθηκε ιδιαιτέρως.

Περίπου 3.000 σύνεδροι παρακολουθούν το συνέδριο, συμπεριλαμβανομένων μελών των ενόπλων δυνάμεων, μοναχών, εθνοτικών μειονοτήτων και εκπροσώπων σημαντικών επιχειρήσεων. Η πλειοψηφία είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Το συνέδριο ουσιαστικά αναμένεται να επικυρώσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν από κομματικά στελέχη κεκλεισμένων των θυρών. Αναμένεται να εγκρίνουν σχέδια για την αναδιάρθρωση των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και να τροποποιήσουν κάποιες μακροχρόνιες πολιτικές για το στρατό, το εικονικό μονοπώλιο ορισμένων κρατικών επιχειρήσεων και τις ατομικές ελευθερίες.

Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, προς το τέλος των δύο εβδομάδων που διαρκεί το συνέδριο ο Σι θα γίνει και επίσημα ο νέος πρόεδρος της χώρας. Από τον Νοέμβριο που προωθήθηκε στη θέση, ο Σι προβάλλεται πανηγυρικά στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ως ο άνθρωπος του λαού που αποφεύγει τις συνήθεις παγίδες της θέσης του, καθώς και ένθερμος εθνικιστής.

Έχει επίσης μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, προειδοποιώντας για εμφύλια διαμάχη αν δεν αντιμετωπιστούν οι προνομιούχοι του κόμματος.

bbc, nytimes

Keywords
Τυχαία Θέματα