Μαξίμου : δεν θα τα παρατήσουμε, σε πείσμα των συμφερόντων

«Ο προγραμματισμός δεν αλλάζει. Δεν υπάρχει σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της ομιλίας του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην 79η ΔΕΘ και στη σκιά των διάφορων σεναρίων που διακινούνται από συγκεκριμένα οικονομικά και εκδοτικά κέντρα των Αθηνών ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει…

«Θα τους διαψεύσουμε.

Η οικονομία πάει καλύτερα. Ο αγώνας είναι διαρκής, αλλά δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να τα παρατήσουμε» λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και κλείνουν τη σχετική συζήτηση, επιχειρώντας να ακυρώσουν τα όποια σενάρια κυκλοφορούν για εκλογικό φθινοπωρινό αιφνιδιασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο σχεδιασμός του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει αλλάξει και ο ίδιος παραμένει προσηλωμένος στη στρατηγική που έχει χαράξει εδώ και πάρα πολύ καιρό να εξαντληθεί η τετραετία, αρκεί να εκλεγεί νέος Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε στη ΔΕΘ ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφή.

«Ο στόχος εξάντλησης της τετραετίας δεν αλλάζει και το σχέδιο θα ανατραπεί μόνο σε περίπτωση ατυχήματος» λένε κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν και τους πιστωτές που έχουν διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούν πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Το κρίσιμο στοιχείο που εκπέμπεται από τον κύκλο των πιστωτών είναι ότι πριν λυθεί το θέμα του χρέους, πρέπει να κλείσει η πολιτική εκκρεμότητα της χώρας, καθώς επιθυμούν να υπάρξει καθαρό πολιτικό τοπίο στη χώρα. Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό μπορεί κάλλιστα να καθυστερήσει τη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να κλείσει το θέμα έως τα τέλη του έτους και άρα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή μετά τις γιορτές.

Η κυρίαρχη άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και μετά να εξεταστούν τα διάφορα σενάρια υπό το πρίσμα και της προεδρικής εκλογής.

Η λύση για το χρέος, με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα προσδιοριστεί περί τα τέλη του έτους και άρα μόνο τότε μπορεί να γίνει συζήτηση επί πραγματικής βάσης και να τεθούν τα όποια διλήμματα.

Πάντως στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλες εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες περί τα τέλη του φθινοπώρου υπό την εξής προϋπόθεση: «Η κυβέρνηση να πετύχει μια βέλτιστη λύση για το χρέος, την οποία δεν θα έχει ακόμη υπογράψει, αλλά θα την περιγράψει στον ελληνικό λαό. Τότε οφείλει να πάει στη Βουλή με τη λύση για το χρέος και να εκκινήσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να διαμορφωθεί και να αυξηθεί η προεδρική εκλογή, ειδικά μετά από μια θετική λύση για το χρέος…Φυσικά αυτό μένει να αποδειχθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα