Οι Έλληνες είναι απαισιόδοξοι

Οι Έλληνες είναι ο πιο απαισιόδοξος λαός του πλανήτη αυτή τη στιγμή όσον αφορά την οικονομία του, όπως προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου Pew Research Center.

Έξι χρόνια μετά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης, εν μέσω μιας άνισης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές τους. Ένα 46% κατά μέσο όρο, σε 44 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα του Pew Research Center που διεξήχθη την άνοιξη του 2014, αναμένει ότι η οικονομία τους θα βελτιωθεί. Ένα αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι θα παραμείνει

η ίδια (26%) ή θα επιδεινωθεί (20%).

Σε κάποια έθνη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι και σε άλλα όχι. Οι προσδοκίες αυτές είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, αλλά όχι πάντα.

Το κλαμπ των αισιόδοξων

Οι χώρες με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές για το επόμενο έτος είναι εκείνες με τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οκτώ στους δέκα Κινέζους (80%) αναμένουν ότι η οικονομία τους θα βελτιωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, όπως και σχεδόν τα τρία τέταρτα των Περουβιανών (77%) και των Βιετναμέζων (74%). Επτά στους δέκα ή και περισσότεροι Σενεγαλέζοι (73%), Νιγηριανοί (72%), Ινδοί (71%) και Κολομβιανοί (70%) είναι εξίσου αισιόδοξοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οικονομικοί αναλυτές στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένουν μικρή βελτίωση στις περισσότερες από αυτές τις οικονομίες κατά το επόμενο έτος. Οι εντυπωσιακές εξαιρέσεις είναι η Ινδία, όπου το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας από 5,4% το 2014 σε 6,4% το 2015, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες του λαού, και η Κίνα, όπου η δημόσια αισιοδοξία είναι σε αντίθεση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί ελαφρώς, από 7,4% το 2014 σε 7,1% το 2015.

Το κλαμπ των απαισιόδοξων

Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (53%) προβλέπουν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ το 26% αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει η ίδια. Επιπλέον, το 48% των Γάλλων αναμένει ότι η οικονομία τους θα επιδεινωθεί, όπως και το 46% των Λιβανέζων και το 44% των Παλαιστινίων. Οι Έλληνες απαισιόδοξοι, όμως, μπορεί να βρεθούν μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη: το ΔΝΤ προβλέπει για την ελληνική οικονομία βελτίωση, με ανάπτυξη από 0,6% το 2014 σε 2,9% το 2015. Ομοίως, ενώ λιγότεροι από τους μισούς Λιβανέζους περιμένουν πιο δύσκολες στιγμές, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία του Λιβάνου θα αναπτυχθεί από 1% το 2014 σε 2,5% το 2015.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται κάπου μεταξύ αυτών των δύο ομάδων, καθώς είναι διχασμένοι όσον αφορά το μέλλον της οικονομίας τους: το 35% αναμένει να βελτιωθεί, το 33% υποθέτει ότι θα παραμείνει περίπου στα ίδια και το 30% προβλέπει επιδείνωση.

www.pewresearch.org

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα