Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Ελλάδα – Όλα τα ενεργά μέτωπα

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται αρκετές περιοχές της Ελλάδας αυτήν την στιγμή.

Η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Παρασκευής στο όρος Βραχίωνα στη Ζάκυνθο συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη και το πρωί του Σαββάτου.

Παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες των πυροσβεστών, και το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από τη Θεσσαλία και την Αθήνα, η εστία που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πάνω από τα χωριά Καλλιθέα και Πηγαδάκια συνεχίζει να

κατακαίει μεγάλες εκτάσεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πρωί του Σαββάτου η εικόνα ήταν λίγο καλύτερη στις χθεσινές εστίες κοντά στο Καπελέτι, ενώ το θετικό είναι πως δεν απειλούνται σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή αποτελούνται από συνολικά 58 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 10 άτομα πεζοπόρο.

Φόβους προκαλεί το γεγονός ότι αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους το μεσημέρι, πράγμα που μπορεί να επιδεινώσει την εστία στο Καταστάρι.

Στην περιοχή μεταβαίνουν ακόμα 8 οχήματα από την Δυτική Ελλάδα και ένα πεζοπόρο τμήμα, καθώς και άλλα τρία οχήματα από την Θεσσαλία. Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, όπως έγινε γνωστό, θέλει να έχει ισχυρές δυνάμεις μέχρι το μεσημέρι, γι΄ αυτό είναι σε ετοιμότητα και μια ομάδα της πρώτης ΕΜΑΚ από την Ελευσίνα για να μεταβεί στο νησί με ελικόπτερο σούπερ Puma αν χρειαστεί. Αυτήν τη στιγμή από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος PZL.

Την ίδια στιγμή μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε πάνω από την Εθνική Οδό Λαμίας – Αθηνών, καίει πευκοδάσος πριν την Καρυά Καμένων Βούρλων.

Οι φλόγες ξεπήδησαν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ κατέκαψαν κολώνες της ΔΕΗ με μετασχηματιστές προκαλώντας εκρήξεις.

Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας του δυνατού αέρα και έχει καλύψει κομμάτι του βουνού με κατεύθυνση προς την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα. Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ δόθηκε εντολή να επιχειρήσουν δυνάμεις από αέρος.

Εξαιτίας της ζημιάς στις κολώνες δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ρεύμα στην περιοχή του Ασπρονερίου και του Αγίου Κων/νου.

Ενώ «αγώνα» για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο Στόμιο της Ιεράπετρας δίνουν εδώ και πολλές ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Η φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και έχουν υποστεί ζημιές θερμοκήπια. Μέχρι στιγμής οι φλόγες έχουν κάψει 20 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 20 στρέμματα καλαμιώνων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην περιοχή επιχειρούν είκοσι πυροσβέστες με εννέα οχήματα, ενώ στην προσπάθεια κατάσβεσης συμβάλλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φωτιά ξέσπασε το πρωί σε ορεινή περιοχή, μεταξύ Σκαδού και Μέσης, και συγκεκριμένα στην περιοχή Αγίου Γρηγορίου στη Νάξο.

Στην περιοχή επιχειρούν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 άνδρες.

Όπως αναφέρει το cycladesvoice.gr, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά έφτασε μέχρι την περιοχή Ανέφαμα. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν καεί 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ από την φωτιά δεν κινδυνεύουν κατοικίες.

Τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 10 το πρωί σε δασική έκταση στη Βίλιζα Κορωπίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά πέρασε από τις παρυφές του οικισμού και κατακαίει χαμηλή βλάστηση, πίσω από το προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού.
Στην περιοχή επί του παρόντος δεν φυσούν ισχυροί άνεμοι, αλλά το ανάγλυφο του εδάφους δεν επιτρέπει στα οχήματα να πλησιάσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 3 ελικόπτερα , 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρα τμήματα, ενώ μεταβαίνουν κι ενισχύσεις.

«Συναγερμός» στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Συναγερμός έχει σημάνει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς αύριο, Κυριακή (13/08/2017) είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών για την Κυριακή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς)
• Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα