Κλιμακώνεται κι άλλο η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Β. Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε απόψε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα το "μετανιώσει" αν κάνει οποιαδήποτε "ανοικτή" απειλή, δίνοντας συνέχεια στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ελπίζει πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας αντιλαμβάνεται "πλήρως" τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του προς την Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

"Ελπίζω

ότι (οι Βορειοκορεάτες) θα καταλάβουν πλήρως τη βαρύτητα αυτού που είπα, και αυτό που είπα είναι αυτό που εννοώ", τόνισε ο Τραμπ. "Αυτές οι λέξεις γίνονται εύκολα αντιληπτές", πρόσθεσε ο ίδιος, διαμηνύοντας πως εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφασίσει να επιτεθεί στο Γκουάμ, "θα το μετανιώσει".

Η δήλωση αυτή έγινε λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστό από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιστρέφει εκτάκτως τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτονγια μία μέρα, διακόπτοντας τις διακοπές του. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της επιστροφής του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Donald Trump, ανέβασε κι άλλο τους τόνους στον λεκτικό πόλεμο με την Πιονγιάνγκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη "οπλίσει" και είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση. Παράλληλα, η Πιονγκγιάνγκ τον κατηγόρησε ότι οδηγεί την κορεατική χερσόνησο στο χείλος του πυρηνικού πολέμου.

"Οι στρατιωτικές λύσεις είναι πλέον έτοιμες, κλειδωμένες και οπλισμένες [locked and loaded] εφόσον η Βόρεια Κορέα δράσει απερίσκεπτα", αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος και προσθέτει: "Ελπίζω ο Κιμ Γιόνγκ Ουν να βρει ένα άλλο μονοπάτι".

Λαβρόφ: Ο κίνδυνος σύρραξης είναι υψηλός

Οι απειλές που εξαπολύονται εκατέρωθεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να διατυπώνει σήμερα την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τον λεκτικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

"Δυστυχώς, η ρητορική της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει τώρα να ξεφεύγει" επισήμανε ο Ρώσος υπουργός.

"Συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει".

Μέρκελ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Κορέα και πρόσθεσε πως ο πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η λάθος προσέγγιση.

"Δεν βλέπω στρατιωτική λύση σε αυτή τη διαμάχη", δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. "Βλέπω την ανάγκη για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... καθώς και για στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας".

"Η Γερμανία θα εμπλακεί εντατικά σε οποιεσδήποτε μη στρατιωτικές λύσεις", είπε η Μέρκελ. "Όμως μια κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση."

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε την Κίνα να εντείνει την πίεσή της στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους και άλλες πηγές ενήμερες για την διαδικασία, η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διεξάγει ανεπισήμως προσπάθειες για να υπάρξει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα εδώ και αρκετούς μήνες.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα