Μάχη για κατώτατους μισθούς και επικουρικές

09:58 7/2/2012 - Πηγή: Antinews

Μεγάλες και οδυνηρές ανατροπές θα επιφέρει η μείωση κατά 20% του κατώτερου μισθού που προωθεί η τρόικα, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η πρόταση της ΝΔ για εφαρμογή του μέτρου μόνο στους νεοπροσλαμβανόμενους.

Το κούρεμα των μισθών κατά 20% δυστυχώς με τον τρόπο που θέλει η τρόικα να γίνει, θα πλήξει χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι θα χάσουν ακόμη και πάνω από 30% των εισοδημάτων

τους.

Κι αυτό γιατί σε συνδυασμό με την κατάργηση της μετενέργειας η οποία προβλέπει τους μισθούς της ΕΓΣΕ μαζί με δεκάδες επιδόματα, θα οδηγήσει σε γερό τσεκούρι.

Ουσιαστικά η άρση της μετενέργειας θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στα νύχια των εργοδοτών οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να καταργούν επιδόματα που υπάρχουν εκτός ίσως από αυτά του γάμου, των τέκνων, το επίδομα σπουδών, πολυετίας και εργασιακής εμπειρίας και βαρέων – ανθυγιεινών.

Τουλάχιστον 15% θα χάσουν από αυτή την ανατροπή.

Επίσης, όσοι αυτή την περίοδο παίρνουν τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 751 ευρώ θα φτάσουν να παίρνουν 600 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ λιγότερα ή 150 επί 14 μισθούς, σύνολο 2.100 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν αυτοί οι εργαζόμενοι σχεδόν 3 ολόκληρους μισθούς αν και θα έχουν… κερδίσει το 13ο και 14ο.

Χαμένοι βγαίνουν και οι νέοι κάτω των 25 ετών που βάσει του νόμου και της νέας περικοπής θα παίρνουν ούτε 480 ευρώ μικτά.

Τι θα γίνει επίσης με το επίδομα του ΟΑΕΔ που είναι ήδη χαμηλό; Θα περικοπεί κι αυτό; Εκτιμάται ότι στο όνομα της σωτηρίας της χώρας πάνω από 600.000 άνεργοι θα παίρνουν αντί 461 ευρώ, 370 ευρώ.

Και παρ’ ότι όλα αυτά είναι παράνομα και τα συνδικάτα θα πάνε στα δικαστήρια η κυβέρνηση τα προωθεί στο όνομα της τρόικας.

Όσο για το τι θα γίνει με τα ταμεία, από τις περικοπές εκτιμάται ότι θα χάσουν περί τα 3 δις ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτά είναι τα μέτρα που προωθεί η τρόικα για να βελτιώσει την …. ανταγωνιστικότητα!!!.

Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει πραγματική μάχη για να ισχύσουν αυτές οι μειώσεις -στη χειρότερη περίπτωση- για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας έως 30 ετών. Όμως, μέχρι και αργά χθες το βράδυ οι τροϊκανοί παρουσιάζονταν αδιάλλακτοι.

Επικουρικές και εφάπαξ

Σε σχέση με τις επικουρικές, οι τροϊκανοί ζητούν την επιπλέον μείωσή τους κατά 25% και του εφάπαξ κατά 30%. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αντιδρούν στην πρόταση του κ. Σαμαρά για «διάσωση» των επικουρικών συντάξεων οι οποίες είναι άνω των 300 ευρώ (χωρίς να αποκλείουν τελικά να μην πειραχτούν μόνο ποσά που είναι μέχρι 150 ευρώ το μήνα). Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί επιχειρούν να περιορίσουν τις μειώσεις σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%, κλιμακωτά ανάλογα με το ποσό της κάθε επικουρικής σύνταξης, σε βάθος τριετίας.

Τι θα γίνει εάν καταργηθεί η μετενέργεια

1 Ενας ιατρικός επισκέπτης, έγγαμος, με 34 χρόνια προϋπηρεσία σήμερα δικαιούται να λαμβάνει 2.516,43 ευρώ μικτά. Εάν η μετενέργεια

Keywords
Τυχαία Θέματα