Κυβέρνηση σε καθεστώς εφεδρείας

Τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου, όταν τελείωσε η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, ο Αντώνης Σαμαράς κατευθύνθηκε σχετικά ήρεμος προς την έξοδο της Βουλής. Λίγο πριν είχε σημάνει συναγερμός με το μήνυμα της τρόικας ότι δεν έρχεται στην Αθήνα. Ύστερα από ολονύκτιο παζάρι, αποτράπηκε μια εμπλοκή

που κανείς δεν ξέρει πόσο θα επηρέαζε την χώρα και την ίδια την κυβέρνηση.

Τελικά, η κυβέρνηση εξήλθε από την πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού με κέρδη και ζημιές, ενώ αναδείχθηκαν και πολλά φάλτσα. Το κλίμα σε γενικές γραμμές έως και το απόγευμα του Σαββάτου ήταν αρνητικό και αυτό φρόντισαν να το διαμορφώσουν βουλευτές της ΝΔ με τις επικρίσεις τους κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο στήριξε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Από την άλλη υπάρχει και η κριτική για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ η οποία σύμφωνα με πολλούς αποβαίνει προς όφελος του Βενιζέλου και του κόμματος που κατέστρεψε την Ελλάδα. «Αυτή δεν είναι κυβέρνηση μόνο ΝΔ. Είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν κάποιοι» απαντά το Μαξίμου χωρίς να πείθει και πολλούς είναι αλήθεια. Στον αντίποδα υπάρχει η κριτική ότι το υπουργικό συμβούλιο όπως είναι σήμερα, εμφανίζει την εικόνα ενός άνευρου σχήματος, το οποίο αδυνατεί να λειτουργήσει. «Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει µια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας» λένε κάποιοι άλλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική εκ των ένδον για τη λειτουργία της κυβέρνησης άρχισε από πολύ και δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από τα «ιπτάμενα στιλέτα» που κυκλοφορούν.

Το κρίσιμο σημείο όμως είναι πως αυτά τα στιλέτα επί της ουσίας στοχεύουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ οι πιο παρατηρητικοί σημειώνουν ότι σε καθεστώς εφεδρείας δεν βρίσκονται µόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ολόκληρη η κυβέρνηση και το κράτος.

Την ίδια στιγμή που κάποιοι άρχισαν πάλι τα παιχνίδια μέσω ΜΜΕ με προβολή δείπνων, γευμάτων (όπως το “Βήμα” που προέβαλε το δείπνο Καραμανλή-Ντόρας και τις επιδιώξεις του Μαρκεζίνη), κάποιοι θέλουν τον Πρωθυπουργό να εμφανίζεται εγκλωβισμένος στο Μέγαρο Μαξίµου, ενώ τα κόµµατα επιδίδονται σε προεκλογικά τεχνάσματα.

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι αν η χώρα έχει την πολυτέλεια να πλέει αµέριµνη προς την «τέλεια καταιγίδα». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται στο µέσο πολιτικών και οικονοµικών εξελίξεων και μιλά για σημαντικούς μήνες που είναι μπροστά και εντός των οποίων θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί η βασική εκκρεμότητα, δηλ. η λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα έχει στείλει σε πολλούς μήνυμα ότι πρέπει να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών. Χριστουγεννιάτικες διακοπές δεν προβλέπονται στο πρόγραµµα του Πρωθυπουργού και μάλλον θα πρέπει να ακυρώσουν τυχόν σχέδια για γιορτινές αποδράσεις και τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου.

Αν το πνεύµα των Χριστουγέννων διασώσει τη συνοχή της κυβέρνησης είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί σήμερα. Ένας καταλυτικός παράγοντας θα είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και το πόσο θα αντέξει ο Βενιζέλος. Το μόνο που δείχνει να σώζει την δικομματική κυβέρνηση είναι το μπάχαλο που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άλλο κρίσιμο θέμα, αυτό του βίου της κυβέρνησης, ο Αντ. Σαμαράς έχει πει σε όλους τους συνομιλητές του ότι δεν επιθυμεί τέτοιες συζητήσεις επειδή έχουν παρενέργειες στο εξωτερικό.

Όμως, παρά την πρωθυπουργική επιθυμία, η ανάγκη ανασχηµατισµού της (πολυµελούς) κυβέρνησης, μονοπώλησε το ενδιαφέρον και υπήρξαν και σχετικά δημοσιεύματα.

Ο Πρωθυπουργός, λένε οι συνεργάτες του, δεν έχει στο µυαλό του αυτή την ώρα τον ανασχηµατισµό, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ορισμένες διορθωτικές κινήσεις μετά τις γιορτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα