Κρίση και… ξερό ψωμί

Στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης οδηγούνται οι πολίτες, καθώς δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε καν ψωμί. Αυτό που συμβαίνει στην ακριτική Ξάνθη θα θεωρείτο απλά «απίστευτο» πριν από μερικά χρόνια. Κι όμως, η οικονομική κρίση, η εκτίναξη της ανεργίας, το γκρέμισμα των μισθών και των συντάξεων οδηγούν τους καταναλωτές να «ζητιανεύουν» από τους φούρνους μπαγιάτικο ψωμί! Κι αυτό γιατί το ψωμί των τριών ημερών πωλείται στη μισή τιμή του φρέσκου!

Μιλώντας στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης, Παναγιώτης Αμπεριάδης,

τονίζει πως το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίστηκε δειλά δειλά πριν από ένα χρόνο αλλά πλέον βρίσκεται σε έξαρση. «Κάθε μέρα έρχονται -κυρίως αργά το απόγευμα- άντρες και γυναίκες στους φούρνους και ζητούν να αγοράσουν μπαγιάτικο ψωμί. Το φρέσκο πωλείται έναντι 80 λεπτών του ευρώ και το μπαγιάτικο για 30 λεπτά. Μάλιστα, κουβαλούν μαζί τους ολόκληρες σακούλες», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. «Άλλοι είναι άνεργοι, άλλοι συνταξιούχοι, άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι συνήθως είναι απλήρωτοι», ξεκαθαρίζει και συνεχίζει: «Ορισμένοι από τους καταναλωτές ντρέπονται να ομολογήσουν ότι θέλουν τα μπαγιάτικα ψωμιά για τους ίδιους και υποστηρίζουν ότι είναι για τα ζώα τους. Όμως, όσο περνάει ο καιρός και αποκτούμε μια σχέση εμπιστοσύνης, μας ομολογούν ότι τα μπαγιάτικα ψωμιά δεν πηγαίνουν στα υποτιθέμενα ζώα τους. Αντίθετα, είτε μουλιάζουν σε νερό και γάλα είτε ζεσταίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων και γίνονται φαγητό για τους ίδιους και τα παιδιά τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Αμπεριάδης είπε ότι το επάγγελμα του φούρναρη περνάει μεγάλη κρίση και πως ήδη σε πολλά χωριά της επαρχίας τα αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο καθώς οι κάτοικοι προτιμούν να φτιάχνουν οι ίδιοι το ψωμί τους. «Κι αυτό όχι φυσικά για λόγους ποιότητας αλλά για οικονομία. Θεωρούν ότι το ψωμί που πωλείται στους φούρνους είναι ακριβό», τόνισε.

Αμέσως μετά, υπογράμμισε ότι το κέρδος για τα εναπομείναντα πρατήρια άρτου δεν προέρχεται από το ψωμί αλλά από τα αρτοσκευάσματα, τα οποία πλέον δεν αγοράζουν οι καταναλωτές, «αλλά προτιμούν χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα ή τα συντηρητικά να προμηθεύονται αρτοσκευάσματα από τα σούπερ μάρκετ που τα βγάζουν σε προσφορά. Αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει να φάει».

Την ίδια ώρα, ασφυκτική παραμένει η πίεση που δέχονται οι φούρνοι της Θράκης από τη λαθραία εισαγωγή βουλγάρικου ψωμιού, το οποίο πωλείται κυρίως στα ορεινά της Ξάνθης. «Δεν υπάρχει έλεγχος στο δρόμο από τη Βουλγαρία. Μπαίνουν όλοι και βάζουν ψωμιά από τη Βουλγαρία και τα πουλάνε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει έλεγχος, σε ποιον θα μιλήσεις; Τα φέρνουν με Ι.Χ. και δεν μπορεί να τα ελέγξει κανένας γιατί δεν θέλουν», κατέληξε ο κ. Αμπεριάδης.

Άγγελος Αγγελίδης, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα