Κραυγή απόγνωσης από σχολεία της Ομογένειας

Σε απόγνωση βρίσκονται γονείς και μαθητές στα ελληνογερμανικά σχολεία της Βαυαρίας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε καθηγητές, κυρίως στο Λύκειο, όπου τα παιδιά προετοιμάζονται και για εξετάσεις ώστε να περάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνει ότι μεταθέσεις έχουν γίνει και πως είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν τα κενά. Πάντως, οι Έλληνες ομογενείς

περιμένουν με ανυπομονησία την άφιξη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αυτό το Σάββατο, ευελπιστώντας σε μια λύση με την άφιξή του.

Η καθυστέρηση των μεταθέσεων των καθηγητών στο Λύκειο έχει επηρεάσει αρνητικά τους μαθητές, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια ψυχοφθόρα κατάσταση. «Κάνουμε μόνο τα μαθήματα κατεύθυνσης, ενώ πολλοί συμμαθητές μου δεν κάνουν ούτε αυτά. Κάθε μέρα ερχόμαστε για 3 ώρες μάθημα και μετά φεύγουμε», επισημαίνει η 17χρονη Μαρία Αγγέλου, μαθήτρια Γ’ Λυκείου. «Εγώ θέλω να περάσω στη Νομική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Στο σχολείο δεν έχω διδαχθεί ούτε μία ώρα Λατινικά. Αν δεν υπήρχε το φροντιστήριο δεν ξέρω τι θα έκανα. Έχουμε ανάγκη από 8 φιλολόγους και μας έστειλαν έναν».

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα οκτώ ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας, στα οποία φοιτούν 3.000 μαθητές, με τους γονείς να κάνουν λόγο για τραγελαφικά περιστατικά. Ο γυμναστής διδάσκει μαθηματικά και η διευθύντρια απουσιάζει τις περισσότερες ώρες από το γραφείο της για να καλύψει άλλα διδακτικά κενά, αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Αθανάσιος Κρίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας για τα σχολεία της Βαυαρίας.

Ο συντονιστής εκπαίδευσης του Μονάχου κ. Χαρίλαος Μακρή σε επικοινωνία με τον «Ε.Τ.» τονίζει ότι οι απαραίτητες αποφάσεις έχουν ληφθεί και χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή εκ μέρους των μαθητών μέχρι να φτάσουν οι καθηγητές. «Από εκεί και πέρα έχουμε σχεδιάσει μια αναπροσαρμογή του προγράμματος για καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν. Εγώ το μόνο που συμβούλευσα τα παιδιά είναι να σταματήσουν τις καταλήψεις. Μια τέτοια κίνηση αποτελεί μοχλό πίεσης. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος. Το πρόβλημα θα λυθεί, απλά με λίγη καθυστέρηση».

Εκτός από τους μαθητές που θα κληθούν να δώσουν Πανελλήνιες στο τέλος της χρονιάς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θέλουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, οι γονείς ανησυχούν και για το απολυτήριο. «Αναρωτιέμαι στον έλεγχο του παιδιού μου τι θα μπει δίπλα στα αγγλικά ή τα αρχαία που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα διδαχθεί καθόλου φέτος; Μηδέν;» αναφέρει απεγνωσμένη η κ. Σούλα Παρλαπάνα, μητέρα μαθητή Λυκείου. «Από την άλλη κρατάμε τα παιδιά μας με νύχια και με δόντια από το να διαμαρτυρηθούν ακόμα πιο έντονα, καθώς δεν πρέπει να δώσουμε δικαιώματα στη βαυαρική κυβέρνηση. Το κρατίδιο έχει το δικαίωμα διά νόμου να βάλει λουκέτο στα ελληνικά σχολεία έτσι και αντιληφθεί ότι δεν γίνεται μάθημα στις αίθουσες. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, με 2-3 ώρες κανένας μαθητής δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να ασχοληθεί σοβαρά με το σχολείο».

Ελπίδα Οικονομίδη, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα