Δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα για 100.000 ανασφάλιστους, φτωχούς

Ειδικό «εισιτήριο» ετήσιας διάρκειας για δωρεάν εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρό και φάρμακα για 100.000 ανασφάλιστους και συμπολίτες μας με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας θα ισχύσει το 2013 και το 2014, σύμφωνα με το νέο σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων ΕΣΠΑ από το υπουργείο Υγείας.

Όπως έχουμε εξάλλου δεσμευτεί εδώ και χρόνια ως χώρα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., θα κλείσουν τα τέσσερα ψυχιατρικά νοσοκομεία (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο σε Αττική, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, Ψυχιατρικό

Τρίπολης) και θα δημιουργηθούν ειδικές δομές στο ΕΣΥ και τις κατά τόπους περιφέρειες. Αλλά στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι και η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για κατ’ οίκον νοσηλείες σε συμπολίτες μας με οικονομικά προβλήματα που μόλις εξήλθαν νοσοκομείου ή πάσχουν από σοβαρό και χρόνιο νόσημα και, βέβαια, οι εμβολιασμοί των παιδιών – Ελλήνων και αλλοδαπών όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος.

Το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ των ετών 2008-2013 απορροφήθηκε μόνο κατά 6,8% από το υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του, με αποτέλεσμα 60 εκατ. ευρώ να μείνουν αναξιοποίητα και κάποιες αναθέσεις να ακυρωθούν! Ο νέος σχεδιασμός έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους και παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα ελέγχεται ανά 3μηνο, και φιλοδοξούν να παρουσιάσει απορρόφηση των 90 εκατ. που διατίθενται κατά 48%. «Λάβαμε υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και δημιουργήσαμε νέες δράσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα και τη δημόσια υγεία. Τα τελευταία πέντε χρόνια είμαστε σε ύφεση με μείωση στο εισόδημα, απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης και αποκλεισμό ολόκληρων οικογενειών από το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε κατά την παρουσίαση του νέου σχεδιασμού ο κ. Λυκουρέντζος.

Κατά την ανάλυση του σχεδιασμού που έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Πελ. Καλλίρης, αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό του συστήματος εσωτερικών ελέγχων και προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία και σε εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ο κ. Καλλίρης αποκάλυψε ότι στο νέο σχεδιασμό των προγραμμάτων ΕΣΠΑ υπάρχουν η αναθεώρηση των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια), η τελειοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αλλά και ενεργοποίηση της υπηρεσίας του «οικογενειακού γιατρού» που θα αποτελεί το απαραίτητο πρώτο βήμα πριν από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Άλλοι στόχοι είναι η πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως είναι οι καρκίνοι και τα καρδιαγγειακά, και η ασφαλής διευθέτηση των αποβλήτων των νοσοκομείων, οι απαγορεύσεις και οι έλεγχοι για τον περιορισμό του καπνίσματος, η καλύτερη λειτουργία της αιμοδοσίας και η προώθηση της μεσογειακής διατροφής ως μέσο πρόληψης ασθενειών. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον νοσηλεία» προϋπολογίζονται για τη διετία 2013- 2014 περί τα 4,5 εκατ. ευρώ. Για τους εμβολιασμούς ανασφάλιστων και κάτω από το όριο της φτώχειας ενηλίκων και παιδιών προϋπολογίστηκαν για την ίδια διετία 5 εκατ. ευρώ. Για προγράμματα κατάρτισης άνεργων γιατρών και νοσηλευτών προϋπο

Keywords
Τυχαία Θέματα