Κομισιόν: Θετικά τα μηνύματα από την αξιολόγηση της τρόικας στην Ελλάδα

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα και ήδη βλέπουμε σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα, δήλωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει», είπε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σχολιάζοντας τη διακοπή

των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας, παρατήρησε πως «δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα», διευκρινίζοντας πως η αποστολή διακόπηκε προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ εκτίμησε, εξάλλου, ότι η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα. Οι αρχές της χώρας, είπε, εργάζονται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί και όταν η τρόικα κρίνει ότι αυτά έχουν ικανοποιηθεί τότε εναπόκειται στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης να αποφασίσει την εκταμίευση.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

Τρόικα: Σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, η τρόικα αναφέρει πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως λίγα μόνο θέματα παραμένουν ανοικτά.

«Καθώς απαιτείται επιπρόσθετη τεχνική δουλειά για να λυθούν αυτά τα θέματα, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα προκειμένου να αφήσει να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά», σημειώνει η τρόικα.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΝΤ: Σημαντική πρόοδος, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες

Για «σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, σημειώνοντας πάντως ότι ορισμένα θέματα «παραμένουν σε εκκρεμότητα».

«Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες εργασίες, τεχνικής φύσεως, για το διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες», ανέφερε ο κ. Μάρεϊ στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι η αποστολή προγραμματίζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της όσον αφορά την αναθεώρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Σε ερώτηση πάντως για το αν υπήρξε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, όπως είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2011 ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει, επαναλαμβάνοντας ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, ο κ. Μάρεϊ σημείωσε τέλος ότι είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται από τους εκπρόσωπους της τρόικας και τις ελληνικές αρχές.

Πηγές: naftemporiki,ΑΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα