O Σι Τζινπίνγκ και επισήμως πρόεδρος της Κίνας

O Σι Τζινπίνγκ αντικατέστησε τον Χου Ζιντάο ως πρόεδρος της Κίνας, κορυφώνοντας τη μετάβαση της ηγεσίας που συμβαίνει μια φορά στα δέκα χρόνια και ξεκίνησε το περασμένο έτος. Σε μια τελετή στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν, οι αντιπρόσωποι του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου διόρισαν τον Σι επικεφαλής της χώρας για την επόμενη δεκαετία. Ο Σι, ο μοναδικός υποψήφιος, συγκέντρωσε 2.952 ψήφους, ενώ υπήρχαν τρεις αποχές και

μία ψήφος εναντίον του.

Η Προεδρία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική στην Κίνα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Σι διορίστηκε στους δύο πιο σημαντικούς ηγετικούς ρόλους, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής. Του τελευταίους τέσσερις μήνες, ο Σι έχει δώσει δείγματα για την πολιτική της χώρας, τουλάχιστον επιφανειακά. Έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς που έχει οδηγήσει πολλούς αξιωματούχους στο να αποφεύγουν να επιδεικνύουν τον πλούτο τους και έχει μειώσει τις δεξιώσεις, τις αυτοκινητοπομπές και τις υπερβολικά επίσημες ομιλίες που παραδοσιακά συνδέονται με τους ηγέτες της Κίνας.

Σε μια άλλη ένδειξη του τρόπου με τον οποίο ο Σι προωθεί την αλλαγή, έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του – η περίφημη λαϊκή τραγουδίστρια Πενγκ Λιγιουάν – θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρώτη επίσημη επίσκεψη για την ενίσχυση της «ήπιας δύναμης» της Κίνας. Αλλά δεν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις ότι ο Σι θα προωθήσει πιο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση. Η επιλογή των νέων ηγετών στο κόμμα τέθηκε σε ψηφοφορία μόνο τυπικά. Ο διορισμός όλων είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ εν ενεργεία αξιωματούχων, απερχόμενων ηγετών και συνταξιοδοτημένων κρατικών λειτουργών.

Οι διαπραγματεύσεις προκάλεσαν μόνο μια μικρή έκπληξη, που θεωρήθηκε από μερικούς παρατηρητές ως ένα σημάδι της δύναμης του Σι. Ο Λι Γιουαντσάο, ένας ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος εν συντομία σπούδασε στο Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και θεωρείται φιλελεύθερος για το κινεζικό σύστημα, ονομάστηκε αντιπρόεδρος της Κίνας. Τον περασμένο Νοέμβριο, πολλοί θεώρησαν ότι θα παραγκωνιστεί, επειδή δεν είχε πάρει θέση στην επταμελή μόνιμη επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, που διοικεί την Κίνα.

Ο Τζιάνγκ Ζεμίν, ηγέτης της Κίνας μέχρι το 2002, ο οποίος εξακολουθεί να έχει τεράστια επιρροή, λεγόταν ότι προωθούσε άλλον υποψήφιο. Το γεγονός ότι ο Λι κατάφερε να πάρει τη θέση, δείχνει την ισχύ του Σι και το γεγονός ότι δυνητικά μπορεί να διαμορφώσει τη δική του ατζέντα.

ft

Keywords
Τυχαία Θέματα