«Κλειδωμένα» μέτρα… πασπαλισμένα με ολίγη αγωνία

Δύο τινά συμβαίνουν μετά τις επαφές που είχε τη Δευτέρα ο Γ. Στουρνάρας με την τρόικα: Ή το πακέτο έχει κλείσει και απλά παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια κάνοντας διαχείριση της αγωνίας του κόσμου που δε θέλει τη χρεοκοπία, ή πράγματι υπάρχει ένα χάσμα ύψους 4 δις ευρώ μεταξύ των μέτρων που προτείνει

η κυβέρνηση και που θέλει η τρόικα.

Σύμφωνα, πάντως, με τις δικές μας πληροφορίες το πακέτο έχει κλείσει, η συμφωνία είναι πολύ κοντά και οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέχρι την Παρασκευή ή το αργότερο την Κυριακή. Και λέμε αυτή την ημέρα διότι ακούγεται πως η τρόικα την άλλη εβδομάδα θα αποχωρήσει από την Αθήνα και θα πάει σπίτι της για να συντάξει την έκθεση η οποία θα είναι έτοιμη στο τέλος του μήνα. Αν λοιπόν μέχρι την Παρασκευή δεν έχουν καταφέρει να τα συμφωνήσουν, τότε θα υπάρξει νέο πρόβλημα, νέα καθυστέρηση που θα αποβεί σε βάρος της Ελλάδας.

Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες μας διαψεύδουν τα σενάρια που διακινούνται περί περιστρόφου στον κρόταφο της κυβέρνησης. Πρόκειται το… deza vu των μέτρων, το έχουν ξανακάνει και οι προηγούμενοι. Δημιουργείται μια τεχνητή αγωνία για να ανακοινωθούν τα μέτρα και να πει ο κόσμος: Επιτέλους, μας… γκαστρώσατε, πάρτε τα μέτρα (μας) να τελειώνουμε.

Κατά τη γνώμη μας η συμφωνία έχει κλείσει και μένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του πακέτου, αλλά μπορούν να κάνουν καλύτερο «γκελ» στην κοινή γνώμη. Αν και οι κυβερνητικές πηγές είναι φειδωλές ως προς τις διαρροές τους, μιλάνε τα… πουλάκια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οπότε μαθαίνουμε τα νέα.

Από την Ιπποκράτους λένε ότι υπάρχει διαφορά 4 δις κι ότι η τρόικα δέχθηκε άλλα 2 δις σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, όμως το πακέτο δύσκολα κλείνει. Είναι η τακτική του Βενιζέλου αυτή, να υποσκάπτει το Στουρνάρα και γενικότερα την κυβέρνηση ώστε να βγαίνει ο ίδιος μετά από… αριστερά. Αλλά να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ προσυπέγραψε την άνοιξη τα μέτρα 11,6 δις.

Από τη ΔΗΜΑΡ εξάλλου διαρρέουν ότι από το πακέτο των μέτρων, τα 7 δις θα έχουν κοπεί από μισθούς και συντάξεις. Επίσης, ότι η μείωση στις συντάξεις θα ξεκινά με κλιμακωτό συντελεστή από τα 650 ευρώ και πάνω. Το ποσοστό παίζεται, αλλά μπορεί να είναι και 1% για τα χαμηλά εισοδήματα, οπότε είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που καλείται να χάσει κάθε συνταξιούχος.

Κλείδωσε επίσης το να μη μειωθεί η μείωση των χαμηλών συντάξεων του ΟΓΑ, από τα 360 ευρώ στα 330 ευρώ.

Εχει… κλειδαμπαρώσει και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή δύο χρόνια περισσότερα από αυτά που ισχύουν για κάθε κλάδο. Κάποιος δηλαδή που έπαιρνε στα 60 θα πάει δύο χρόνια μετά. Μένουν οι λεπτομέρειες για το ποιους θα πιάνει το μέτρο, αν θα είναι προς του 1983 κ.λπ. Επίσης, η αύξηση των ορίων θα γίνει του χρόνου, ώστε να μην υπάρξει από τώρα μαζικό κύμα φυγής.

Υπάρχουν και κάποια αγκάθια στη διαπραγμάτευση που πάντως θα πέσουν τις επόμενες ημέρες στις συνεχείς επαφές που θα γίνονται. Μένει επίσης να διευκρινιστεί η ημερομηνία σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών όπου θα πέσουν οι

Keywords
Τυχαία Θέματα