Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα

 Στηρίζουν την παραμονή μας στο ευρώ Μέρκελ, Μπαρόζο, Μοσκοβισί

Για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών «μάτωσε η καρδιά της κυρίας Μέρκελ» για τους Έλληνες που υποφέρουν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε σε Γερμανούς και ξένους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη χώρα μας, λέγοντας ότι «επιθυμία της είναι να παραμείνει η Ελλάδα στη ευρωζώνη», απηχώντας το θετικό κλίμα που κυριάρχησε και στο πρόσφατο

Εurogroup. Δεν παρέλειψε πάντως να προσθέσει τη γνωστή επωδό, δηλαδή ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και πως για οποιαδήποτε νέα βήματα θα πρέπει να αναμένουμε την έκθεση της Τρόικας.

Ερωτώμενη αν προτίθεται να δώσει περισσότερες ανάσες στην ελληνική κυβέρνηση ή αν θα πράξει ανάλογα με «την έκθεση των τεχνοκρατών», είπε ότι δεν πρόκειται για «τεχνοκράτες ή κάποιο διαβολικό εργαλείο», αλλά για «Ευρωπαίους απεσταλμένους οι οποίοι προσφέρουν σημαντική υπηρεσία».

Η κυρία Μέρκελ είπε ότι αναγνωρίζει πως τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα, επαναλαμβάνοντας ότι «ματώνει η καρδιά της που βλέπει τους ανθρώπους να υποφέρουν την ίδια στιγμή που άλλοι βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό». Κάλεσε επίσης τους Ελληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα να σκεφτούν πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει.

«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει. Η πορεία είναι δύσκολη και δεν πρέπει να αντιστρατευόμαστε τα μέτρα που έτσι κι αλλιώς πρέπει να εφαρμοστούν», είπε η κυρία Μέρκελ καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να εισπράττει φόρους.

Συγκεκριμένα είπε ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δεν έχει μόνο οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, να γίνει αποτελεσματικότερο το Δημόσιο και να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Αναφορικά με την υπόθεση της γερμανο-ελβετικής συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών για τις καταθέσεις Γερμανών σε ελβετικές τράπεζες, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία ενθαρρύνει και άλλες χώρες όπως την Ελλάδα να διαπραγματευτούν ανάλογη συμφωνία. Η κυρία Μέρκελ έκανε αναφορά και στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία τάσσεται κατά της ιδέας χορήγησης τραπεζικών αρμοδιοτήτων στο Ταμείο γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη εξέφρασε με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Στο άρθρο του ο κ. Μπαρόζο σημειώνει ότι «σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις και λαμβάνονται μέτρα λιτότητας. Αν η Ελλάδα καταφέρει να διαλύσει τις επιφυλάξεις για τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν αφήσουν αμφιβολίες για το αν θέλουν ή όχι την Ελλάδα στο ευρώ, τότε τα θα καταφέρουμε. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να παραμένει στο ευρώ», καταλήγει.

«Οχι σε μεγάλη παράταση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει η

Keywords
Τυχαία Θέματα