«Κινούμενη άμμος» η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Η εξασφάλιση της συναίνεσης των 27 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων έφερε μεγάλη ανακούφιση στη Χαριλάου Τρικούπη, που προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ανακοπής των φυγόκεντρων τάσεων. Η αλήθεια είναι ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως απρόβλεπτη καθώς οι προσωπικές αγωνίες για την επόμενη μέρα κυριαρχούν και οι περισσότεροι ψάχνονται αναζητώντας κάποια διέξοδο. Οι ελπίδες

ότι με την «πρωτοβουλία των 58» για τη δημιουργία της Ελιάς θα σωζόταν η παρτίδα για το ΠΑΣΟΚ, που βυθίζεται δημοσκοπικά, εξανεμίζονται σταδιακά και αυτό δημιουργεί μια απροσδιόριστη ως προς την τελική της έκβαση δυναμική.

Το βέβαιο είναι ότι κινούνται έντονα υπόγεια ρεύματα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ένας συμπαγής πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η διαχωριστική γραμμή παπανδρεϊκών-βενιζελικών δεν υπάρχει πια ούτε μπορεί να γίνει μια περιγραφή στη βάση του διπόλου μνημονιακών-αντιμνημονιακών. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει συχνά συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως ούτε δίνει κατευθύνσεις ούτε ακούει ευχάριστα εισηγήσεις «να κινηθεί». Η καταψήφιση της ρύθμισης για τις ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες από τον Γιώργο Παπανδρέου τον κατατάσσει πλέον στους υπόπτους για ανυπακοή, όχι πάντως σε ψηφοφορίες που συνδέονται με μνημονιακές δεσμεύσεις.

Το πόσο σύνθετη είναι η εικόνα φαίνεται από το παράδειγμα του Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος ανήκει στο στενό κύκλο Βενιζέλου, ήθελε να γίνει υπουργός Εσωτερικών και καταψήφισε τη διάταξη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, παραμένοντας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Όλοι όσοι μετέχουν στην κυβέρνηση (Χρυσοχοΐδης, Μανιάτης, Χριστοφιλοπούλου, Γρηγοράκος, Δριβελέγκας, Κεδίκογλου) ανήκουν στους πλέον «σίγουρους» και μάλιστα υπερασπίζονται -διακριτικά- την ανάγκη συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Για τον Μ. Χρυσοχοΐδη μάλιστα λέγεται -όχι από το περιβάλλον του- ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί προς το κόμμα του Α. Σαμαρά αν επιχειρείτο κάποια στιγμή άνοιγμα προς το κέντρο. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Φώφη Γεννηματά, όχι μόνο επειδή λόγω υψηλής δημοτικότητας θεωρείται πάντα από πολλές πλευρές ως μια εναλλακτική λύση για την ηγεσία, αλλά επίσης επειδή συχνά εκφράζεται με τρόπο που παραπέμπει στις σοσιαλιστικές ρίζες του ΠΑΣΟΚ.

Τα πλέον ισχυρά πρόσωπα από άποψη επιρροής είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Φίλιππος Σαχινίδης. Ο Σκανδαλίδης φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τον Γ. Κουτσούκο και τον Μ. Κασσή, τόσο που να γίνεται λόγος για «ομάδα». Ο ίδιος έχει παρελθόν ανυπακοής (καταψήφισε, ανεξαρτητοποιήθηκε και επέστρεψε) και στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έδωσε ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Άποψη του είναι ότι πρέπει η τρόικα να φύγει το συντομότερο από τη χώρα, ενώ ο όρος «μπάστακες», που χρησιμοποιεί αναφερόμενος στους Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, δημιουργεί την εντύπωση ότι κοιτάζει προς τα αριστερά.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης έχει υψηλό κύρος στις Βρυξέλλες, δεν κουβαλάει βάρη από τις πράσινες αμαρτίες του παρελθόντος και αντιμετωπίζεται ακόμη και από συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου ως το κατάλληλο πρόσωπο για τη διαδοχή, όταν έρθει η ώρα. Ο ίδιος είναι εξαιρετικά προσεκτικός στα λόγια και τις κινήσεις του, ενώ δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον της παράταξης.

Τελευταία, έχει προκαλέσει αίσθηση με τις παρεμβάσεις του ο Θάνος Μωραΐτης, που αναπτύσσει σκληρή αντιδεξιά ατζέντα και προβάλλεται ως μη δεδομένος. Από τον Απόστολο Κακλαμάνη, που έχει απουσιάσει αρκετές φορές από κρίσιμες ψηφοφορίες, το επιτελείο Βενιζέλου περιμένει τα πάντα, ενώ εδώ και κάμποσο καιρό έχουν αυτονομηθεί βουλευτές όπως η Αντζελα Γκερέκου και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Το μόνο που δεν μπορούν να αποκλείσουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι οι εκπλήξεις. Γιατί μπορεί η Θεοδώρα Τζάκρη να είχε βγει στο αντάρτικο από μήνες, αλλά ο Νίκος Σηφουνάκης, που παραιτήθηκε από εισηγητής Υποδομών και Μεταφορών, ήταν βουλευτής υπεράνω πάσης υποψίας, ο οποίος βγήκε και ξαναμπήκε στο νοσοκομείο στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία.

OI ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βρίσκεται πολύ κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ρόλος που διαδραμάτισε μαζί με το γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος δημιούργησε την εντύπωση ότι κοιτάζει ψηλά και έχει πράγματα να κάνει. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν κινείται ερήμην της ηγεσίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάρης Κουκουλόπουλους έχει βαθύ προσωπικό δεσμό με τον Ευ. Βενιζέλο που λέγεται ότι πικράθηκε πολύ όταν ο βουλευτής Κοζάνης βγήκε στο αντάρτικο (με τη Δημοτική Αστυνομία). Ο Τριαντάφυλλος ανήκει -λόγω του νεαρού της ηλικίας- στα «πουλέν» του προέδρου, Γκόκας και Σαλτούρος ακούγονται σπάνια και όχι δυνατά, Γρηγοράκος και Ρήγας θεωρούνται συνεπέστατοι.

Πύρρος Δήμας

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Χρήστος Γκόκας

Πάρης Κουκουλόπουλος

Παναγιώτης Ρήγας

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Δημήτρης Σαλτούρος

Κώστας Τριαντάφυλλος

ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΜΕΝΟΙ

Δεν αποτελούν ομάδα, δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση πολιτικές θέσεις και δεν τους συνδέει μεταξύ τους κάτι πέρα από το ότι ακολουθούν ένα δικό τους δρόμο, όχι πάντα συμβατό με τη γραμμή της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Φίλιππος Σαχινίδης ανήκει στα πρόσωπα που θα έχουν οπωσδήποτε μέλλον, ο Θάνος Μωραΐτης έχει αιφνιδιάσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, για τον Δ. Κρεμαστινό, την Α. Γκερέκου και τον Γ. Ντόλιο δεν θα έβαζαν στοίχημα στη Χ. Τρικούπη.

Φίλιππος Σαχινίδης

Θάνος Μωραΐτης

Δημήτρης Κρεμαστινός

Γιώργος Ντόλιος

Αγγελική Γκερέκου

ΟΙ ΑΝΥΠΑΚΟΥΟΙ

Είναι βουλευτές που ήδη έχουν κάνει κάποια κίνηση κόντρα στις επιλογές της ηγεσίας. Ο Παπανδρέου για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Κακλαμάνης με απουσίες κατ’ επανάληψη, ο Σκανδαλίδης και ο Κουτσούκος καταψηφίζοντας, ο Κασσής προαναγγέλλοντας καταψήφιση, ο Σηφουνάκης παραιτούμενος από εισηγητής, ο Δριβελέγκας ζητώντας συγκεκριμένες αλλαγές για να υπερψηφίσει, ο Χατζηοσμάν διαφοροποιούμενος.

Γιώργος Παπανδρέου

Απόστολος Κακλαμάνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιάννης Κουτσούκος

Μιχάλης Κασσής

Νίκος Σηφουνάκης

Γιάννης Δριβελέγκας

Αχμέτ Χατζηοσμάν

ΟΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ

Η συμμετοχή στην εξουσία λειτουργεί, συνήθως, σαν συγκολλητική ουσία. Τα πρόσωπα που επέλεξε ο Ευ. Βενιζέλος για θέσεις υπουργών και υφυπουργών στηρίζουν την κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με τους γαλάζιους συναδέλφους τους ή και προϊσταμένους τους. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν, όχι όλοι τους αλλά κάποιοι ανάμεσά τους, προσωπική ατζέντα. Απλώς αυτή δεν πρόκειται να ξεδιπλωθεί πριν διαφανεί με ενάργεια η ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Γιάννης Μανιάτης

Φώφη Γεννηματά (;)

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Συμεών Κεδίκογλου

Βασίλης Κεγκέρογλου

Αγγελική Σπανού, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
ΠΑΣΟΚ, νεα δημοκρατια, Αντζελα Γκερεκου, θεοδωρα τζακρη, παπανδρεου, βενιζελος, νέα, σαμαρας, λύση, επηρεάζει, συριζα, τροικα, βρυξέλλες, αντζελα, σηφουνάκης, ψηφοφορία, κοζανη, συμμετοχή, σημαίνει, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, κακλαμανης, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2013, αγγελικη, βουλευτες, ημερομήνια, δυνατα, δημοκρατια, ηγεσια, κοντρα, ρηγας, ωρα, αγωνια, αντζελα, ατζεντα, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γκερεκου, διαστημα, ειπε, υπαρχει, εκβαση, επηρεάζει, ερημην, εσωτερικων, θεοδωρα, εικονα, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λύση, λογια, μηνες, νικο, ομαδα, παντα, οδυσσεας, οπωσδηποτε, ορος, ουσια, περιβαλλον, σαχινιδης, συζητηση, σηφουνάκης, συμμετοχή, σχεδιο, φωφη, φωφη γεννηματα, ψηφοφορία, ανηκει, δημητρης, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, νοσοκομειο, σημαίνει, θανος, θεσεις
Τυχαία Θέματα