Τα ανάμεικτα συναισθήματα σε κάνουν να νιώθεις κενή

15:35 28/1/2023 - Πηγή: iPop

Το να αισθάνεσαι ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους μπορεί να είναι ακόμη πιο ενοχλητικό από το να αισθάνεσαι άσχημα. Πώς διαχειρίζεσαι, όμως, αυτή την κατάσταση;

Έχεις βρεθεί σε μία κατάσταση όπου νιώθεις ότι είσαι χαρούμενη αλλά ταυτόχρονα νιώθεις ότι δεν απολαμβάνεις καθόλου αυτό που συμβαίνει; Ότι αγαπάς και μισείς ταυτόχρονα το ίδιο πράγμα;

Εγώ βρίσκομαι ακριβώς σε μία τέτοια κατάσταση. Νιώθω ότι αυτό που μου συμβαίνει μου ανοίγει νέες προοπτικές, νέους ορίζοντες, μου δίνει τη δυνατότητα να επανεξετάσω τις ανθρώπινες σχέσεις μου και να τις επαναπροσδιορίσω.

Και αυτό με κάνει να νιώθω ενθουσιασμό, χαρά και προσμονή.
Θετικά συναισθήματα θα έλεγε κάποιος.
Την ίδια στιγμή όμως δεν απολαμβάνω αυτό που συμβαίνει. Μου δημιουργεί βαθιά θλίψη, με κάνει να πονάω ολόκληρη και να φοβάμαι την αλλαγή.
Αρνητικά συναισθήματα θα έλεγε κάποιος.
Και όλα αυτά τα νιώθω ταυτόχρονα.

Αποφάσισα, λοιπόν, να κάνω μία αναζήτηση στο google για να δω πώς μπορώ να διαχειριστώ αυτό που αισθάνομαι.
Το πρώτο πράγμα που βρήκα στα αποτελέσματα ήταν ότι «Τα ανάμεικτα συναισθήματα σε κάνουν να νιώθεις κενή». Αλήθεια; Εσένα περίμενα να το καταλάβω;
Η αλήθεια, όμως, είναι πως ένιωσα λίγο καλύτερα που κατάλαβα ότι δεν είμαι η μόνη που αισθάνομαι ταυτόχρονα δύο πολωτικά συναισθήματα…

Ίσως μπορεί και εσύ να συσχετιστείς με αυτό που νιώθω. Εάν είχες ποτέ ανάμεικτα συναισθήματα για κάποιον που αγάπησες, γνωρίζεις από πρώτο χέρι την έντονη δυσφορία που προκύπτει. Εάν τα συναισθήματά σου ήταν καθαρά θετικά, φυσικά, η σχέση θα ήταν μία απόλυτη κατάσταση ευδαιμονίας. Ακόμη και τα καθαρά αρνητικά συναισθήματα θα ήταν καλύτερα, επειδή η πορεία δράσης θα ήταν σαφής: Θα είχες πει άμεσα αντίο. Αλλά τα ανάμεικτα συναισθήματα σε αφήνουν μπερδεμένη σε σχέση με το ποιο είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνεις.

Φυσικά οι ερωτικές σχέσεις δεν είναι το μόνο κομμάτι της ζωής στο οποίο τα ανάμεικτα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Ίσως τα συγκρουόμενα συναισθήματα στον εργασιακό χώρο να μην σου επιτρέπουν να αποφασίσεις αν θα παραμείνεις στη συγκεκριμένη θέση εργασίας ή αν θα προχωρήσεις κάπου αλλού. Ή ίσως μερικές από τις αναμνήσεις σου να είναι οδυνηρά αναμεμειγμένες και δύσκολο να ερμηνευθούν. Ίσως η παιδική σου ηλικία να ήταν τόσο καλή όσο και κακή, δεν ταιριάζει σε ένα τακτοποιημένο πλαίσιο και έτσι φαίνεται αδύνατο να εξηγηθεί στους άλλους ή ακόμα και στον εαυτό σου.

Τα ανάμεικτα συναισθήματα εξαντλούν τις συναισθηματικές μας μπαταρίες, όπως ένα τηλέφωνο που συνδέεται σε πολλά δίκτυα ταυτόχρονα. Είναι ένα από τα πιο σύνθετα ψυχολογικά φαινόμενα για τα οποία είμαστε ικανοί και μας προκαλούν μεγάλη αγωνία. Μπορεί να νομίζεις ότι τα καθαρά αρνητικά συναισθήματα είναι τα πιο δυσάρεστα. στην πραγματικότητα, ένα κοκτέιλ αρνητικών και θετικών μπορεί να είναι χειρότερο.

Η ιδέα του να μπορείς να βιώνεις πραγματικά «ανάμεικτα» συναισθήματα είναι αρκετά νέα. Μέσα στον 20ό αιώνα, πολλοί ψυχολόγοι πίστευαν ότι υπήρχαν θετικά και αρνητικά συναισθήματα σε ένα συνεχές. Εάν αισθανόσουν «λιγότερο άσχημα» καθώς περνούσε ο καιρός μετά από μια απώλεια ή ένα τραύμα, αυτό σήμαινε απλώς ότι αισθάνθηκες «πιο καλά». Οι ερευνητές δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να αισθανόμαστε καλά και άσχημα ταυτόχρονα. Ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι συχνά μιλούν για ευτυχία και δυστυχία με αυτόν τον τρόπο – σαν η παρουσία του ενός να σημαίνει την απουσία του άλλου. Στη δεκαετία του 1960, νέες ψυχολογικές έρευνες άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία ότι τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα ήταν στην πραγματικότητα διαχωρίσιμα και, όπως παρατηρήθηκε περαιτέρω έρευνα, μπορούσαν να γίνουν αισθητά ταυτόχρονα και επίσης σε ταχεία διαδοχή. Η νευροεπιστήμη πρόσθεσε υποστήριξη σε αυτή την υπόθεση όταν οι μελετητές διαπίστωσαν ότι τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα αντιστοιχούν σε μεγάλο βαθμό στη δραστηριότητα σε διαφορετικά ημισφαίρια του εγκεφάλου (για πολλούς ανθρώπους, τα αρνητικά συναισθήματα ευθυγραμμίζονται με τη δραστηριότητα στα δεξιά, τα θετικά στα αριστερά). Σήμερα, πολλοί ερευνητές συναισθημάτων πιστεύουν ότι τα ανάμεικτα συναισθήματα συμβαίνουν σχεδόν σε όλους. Μερικές φορές αισθανόμαστε θετικά για τη σχέση μας το πρωί και αρνητικά το απόγευμα, χωρίς σαφή λόγο.

Και μπορεί να σκέφτεσαι ότι η καθαρή ευτυχία σε μια δεδομένη στιγμή θα σήμαινε ότι είναι τα θετικά συναισθήματα αφαιρώντας τα αρνητικά συναισθήματα.
Σαν μία εξίσωση όπου εκείνη τη στιγμή ισχύει το εξής:

Θετικό συναίσθημα > αρνητικό συναίσθημα = “καθαρά ευτυχισμένος”.

Και, όμως, δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό: Τα μικτά συναισθήματα μπορούν να επιβάλουν ένα ψυχολογικό τίμημα που είναι μεγαλύτερο από το αποτέλεσμα αυτής της εξίσωσης, επειδή είναι συγκεχυμένα και συγκρουόμενα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κακό και το καλό βρίσκονται σε εσωτερικό πόλεμο, εξαντλώντας μας συναισθηματικά.

Και τι κάνεις, ώστε τα ανάμεικτα συναισθήματα ΝΑ ΜΗΝ σε κάνουν να νιώθεις κενή;

Μια φαινομενικά προφανής λύση στο πρόβλημα των ανάμεικτων συναισθημάτων είναι να προσπαθήσουμε να τα εξαλείψουμε μέσω μίας πιο δυαδικής σκέψης. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να προσπαθήσεις να εξαλείψεις τις αποχρώσεις του γκρι στην ερωτική σου σχέση, αποφασίζοντας απλώς ότι είναι “καλό” ή “κακό” και στη συνέχεια ενεργώντας ανάλογα. Με λίγα λόγια, όλα πρέπει να είναι είτε υπέροχα είτε απαίσια. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν «διχοτομική σκέψη» και μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε υγιής. αντίθετα, συνδέεται με μια σειρά διαταραχών προσωπικότητας.

Αντί να προσπαθείς να σκεφτείς πιο διχοτομικά, αποφάσισε να βρεθείς πιο κοντά στη ζώνη των μικτών συναισθημάτων, τα οποία οι ψυχολόγοι αποκαλούν «διαλεκτική σκέψη». Αυτή είναι η στάση ότι τα αντίθετα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και συμβατά.

Είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα ένα κλισέ;

Για να γίνεις πιο διαλεκτική στη σκέψη σου, ξεκίνησε αναγνωρίζοντας συνειδητά τα αντικρουόμενα συναισθήματά, αντί να τα αφήνεις να πολεμήσουν στο υποσυνείδητό σου. Εάν είσαι σε σύγκρουση σχετικά με τη σχέση σου, δοκίμασε να γράψεις τις θετικές και αρνητικές πτυχές της. Σκέψου πώς μπορείς να διαχειριστείς τις πτυχές που δεν σου αρέσουν ή ίσως να τις αποδεχτείς εάν δεν μπορείς να τις αλλάξεις. Αλλά αποφάσισε – εάν τα οφέλη υπερτερούν του κόστους – ότι τίποτα δεν είναι αφύσικο ή λάθος για να έχεις θετικά και αρνητικά συναισθήματα για κάποιον που αγαπάς. Έχω εφαρμόσει αυτή την τεχνική σε πολλούς τομείς της ζωής μου. παρέχει πραγματική ανακούφιση και αυξάνει την ευτυχία μου.

Μόλις νιώσεις πιο άνετα με τα ανάμεικτα συναισθήματά σου, ξεκίνα να εξερευνάς τον πλούτο που μπορεί να φέρει η αμφιθυμία στην κατανόησή σου για τη ζωή σου. Οι ερευνητές το 2017 έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να βρουν μια βαθύτερη αίσθηση σκοπού όταν σκέφτονται τόσο τα χαρούμενα όσο και τα λυπημένα συναισθήματά τους για ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Βλέποντας την πραγματική πολυπλοκότητα των σχέσεων και των εμπειριών μας, μας οδηγεί πέρα από τις επιφανειακές «μεγάλες» ή «φρικτές» περιγραφές που συσκοτίζουν περισσότερο παρά διασαφηνίζουν τη ζωή μας.

Και αν μου επιτρέπεις, θα σου πω στην πράξη ότι ναι τα ανάμεικτα συναισθήματα μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις κενή… αλλά μπορεί να δώσουν και νόημα στη ζωή σου! Αν δώσεις τον χώρο θα καταλάβεις ότι δεν υπάρχει ασυνέπεια. Το νόημα δεν είναι μόνο θετικό. Αντίθετα, μια πραγματικά ουσιαστική ζωή είναι γεμάτη με όλους τους τύπους εμπειριών και συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούμε δυσάρεστα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποια ψυχοθεραπεία επιδιώκει όχι μόνο να μειώσει τον συναισθηματικό πόνο, αλλά και να βρει βαθύ σκοπό σε αυτό. Σε μια πλήρως εξεταζόμενη ζωή, τα μικτά και αρνητικά συναισθήματά δεν πηγαίνουν χαμένα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα ανάμεικτα συναισθήματα σε κάνουν να νιώθεις κενή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα