ΗΠΑ: Δυο νέοι υποψήφιοι Πρόεδροι

22:03 5/5/2015 - Πηγή: Antinews

Δύο νέοι υποψήφιοι Πρόεδροι, από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, προστέθηκαν στον προεκλογικό αγώνα των ΗΠΑ: ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον και το πρώην στέλεχος εταιρείας τεχνολογίας Κάρλι Φιορίνα. Οι δυο τους επιδιώκουν να κάνουν τη διαφορά -ο πρώτος ως ο πρώτος μαύρος υποψήφιος του κόμματος και η δεύτερη ως η μοναδική γυναίκα.

Ο Κάρσον ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία του στη γενέτειρά του, το Ντιτρόιτ,

τη Δευτέρα.

«Είμαι ο Μπεν Κάρσον και είμαι υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. Με το γλυκομίλητο ύφος του, ο Κάρσον επέκρινε το «μεγάλο κράτος» - και την Πράξη περί Προσιτής Υγειονομικής Φροντίδας- αν και παραδέχθηκε τα αμφιλεγόμενά του σχόλια κατά το παρελθόν. Χαρακτήρισε, όμως, την ειλικρίνειά του ως σημαντικό προσόν. «Δεν είμαι πολιτικά ορθός», είπε εν μέσω χειροκροτημάτων. «Πιθανόν δεν θα είμαι ποτέ πολιτικά ορθός, διότι δεν είμαι πολιτικός. Δεν θέλω να γίνω πολιτικός. Οι πολιτικοί κάνουν ό,τι είναι πολιτικά σκόπιμο. Εγώ θέλω να κάνω ό,τι είναι σωστό».

Εν τω μεταξύ, η Φιορίνα, πρώην CEO της Hewlett-Packard, επιβεβαίωσε την αναμενόμενη κίνησή της στο Twitter και σε μια συνέντευξη στο ABC News. Όπως δήλωσε, το μεγαλύτερο προσόν της για την προεδρία είναι ότι «γνωρίζει τι εστί ηγεσία. Δεν αφορά τη θέση, την ισχύ ή τον τίτλο... Αυτό που χρειάζεται η ηγεσία είναι ο χαρακτήρας».

Οι δύο υποψήφιοι, μαζί με τους Μάρκο Ρούμπιο, Ραντ Πολ και Τεντ Κρουζ, συμμετέχουν στην προσπάθεια ανανέωσης αλλά και ποικιλομορφίας του GOP. Ο Κρουζ και ο Ρούμπιο είναι Κουβανοί-Αμερικανοί. Η ποικιλία διευρύνεται επίσης και στον χώρο των επαγγελμάτων, με δύο γιατρούς και μία επιχειρηματία πλέον στον αγώνα. Αντίθετα, οι υποψήφιοι ή πιθανοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών είναι ως επί το πλείστον λευκοί, νυν και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Ωστόσο, η βασική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ αν εκλεγεί -κάτι που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της εκστρατείας.

Η Φιορίνα τόνισε τις τελευταίες εβδομάδες το θέμα του φύλου, λέγοντας ότι η είσοδος της στον αγώνα ελαχιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της Κλίντον που παίζει «το χαρτί του φύλου». Παρόλα αυτά, η Κλίντον αναμφισβήτητα έχει το πλεονέκτημα στους Δημοκρατικούς, που προς το παρόν έχουν μόλις δύο υποψήφιους. Αντίθετα, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν την Φιορίνα πολύ πίσω στους Ρεπουμπλικάνους. Μια δημοσκόπηση του Fox News που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα έδινε στον Κάρσον 6 τοις εκατό και στον Ρούμπιο 13 τοις εκατό.

Η Φιορίνα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος μετά την ανακοίνωσή της. Σε ένα βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση, είχε ως στόχο και πάλι την υποψηφιότητα της Κλίντον. Η 60χρονη υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων μόλις παρουσίασε το βιβλίο της «Rising to the Challenge: My Leadership Journey» (Η αντιμετώπιση των προκλήσεων: Το ταξίδι που στην ηγεσία). Οι Δημοκρατικοί πάντως κατέστησαν σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουν το παρελθόν της εναντίον της. «Αν η Κάρλι Φιορίνα πιστεύει ότι έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος, αυτό δείχνει πόσο ακριβώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει επαφή με αυτό που χρειάζονται καθημερινά οι Αμερικανοί», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής των Δημοκρατικών Χόλι Σάλμαν. «Το σύντομο χρονικό διάστημα της Φιορίνα στη Hewlett-Packard είναι όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε: απέλυσε 30.000 υπαλλήλους, ενώ ανταμείφθηκε με πόνους πολλών εκατομμυρίων».

Η Φιορίνα έχει ένα βιογραφικό που είναι πιο πιθανό να επιστήσει την υποστήριξη του Ρεπουμπλικανικού κατεστημένου. Ανελίχθηκε στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα το 2010, όταν ήταν υποψήφια για τη Γερουσία στην Καλιφόρνια και έχασε από την νυν γερουσιαστή Μπάρμπαρα Μπόξερ με 10 μονάδες διαφορά. Ο Κάρσον έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια των 29 χρόνων που ήταν επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας νευροχειρουργικής του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, όπου εξακολουθεί να ζει. Έχει μια αρκετά αξιόλογη καριέρα, τόσο που ενέπνευσε την ταινία του 2009, «Gifted Hands» (ελληνικός τίτλος «Ενας θαυμάσιος άνθρωπος»), με τον Κούμπα Γκούντινγκ να τον υποδύεται.

Τη Δευτέρα, ο Κάρσον υπενθύμισε τη δύσκολη ανατροφή του από μια ανύπαντρη μητέρα σε μια γειτονιά που μαστίζεται από την εγκληματικότητα. Επικαλούμενος την προσωπική του ιστορία, κατηγόρησε όσους τον επικρίνουν ότι θέλει να καταργήσει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Αντίθετα, είπε ότι θέλει να τελειώσει τις διά βίου πολιτικές για εκείνους που δεν τις χρειάζονται. Ο 63χρονος έχει ένα ισχυρό ρεύμα ανάμεσα στους υποστηρικτές του tea party. Ωστόσο, έχει «σκοντάψει» κατά καιρούς σε θέματα που αφορούν την εθνική πολιτική. Έχει υποστηρίξει ότι η Πράξη περί Προσιτής Υγειονομικής Φροντίδας είναι το χειρότερο πράγμα μετά τη δουλεία, συγκρίνοντας τη σημερινή Αμερική με τη ναζιστική Γερμανία.

foxnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα