ΗΠΑ: «Απειλή για την εθνική ασφάλεια η Βενεζουέλα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν την Βενεζουέλα «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και διέταξαν κυρώσεις εναντίον επτά αξιωματούχων από την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, στη χειρότερη από τις διμερείς διπλωματικές διαφορές επί κυβέρνησης Μαδούρο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε και εξέδωσε το εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο, σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν στοχεύει τον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας

ή την ευρύτερη οικονομία. Αλλά η κίνηση υποδαυλίζει τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας, τη στιγμή που σχέσεις των ΗΠΑ με την Κούβα, έναν ακόμα πολυετή «εχθρό» των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική και βασικό σύμμαχο στη Βενεζουέλα, τείνουν να ομαλοποιηθούν.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε τις κυρώσεις ως μια προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. Στο τέλος μιας έντονης δίωρης ομιλίας του, ο Μαδούρο δήλωσε ότι θα επιδιώξει αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση της «ιμπεριαλιστικής» απειλής και διόρισε έναν από τους αξιωματούχους που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις ως νέο υπουργό Εσωτερικών.

Η δήλωση «απειλής για την εθνική ασφάλεια» είναι το πρώτο βήμα για την έναρξη ενός προγράμματος κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε με χώρες όπως το Ιράν και η Συρία, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι διαταγή στοχεύει άτομα των οποίων οι δράσεις υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς, είχαν διαπράξει πράξεις βίας ή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμμετείχαν σε απαγόρευση ή επιβολή κυρώσεων για την ελευθερία της έκφρασης, ή ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε δημόσια διαφθορά. «Αξιωματούχοι της Βενεζουέλας από το παρελθόν και το παρόν που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της Βενεζουέλας και συμμετέχουν σε πράξεις δημόσιας διαφθοράς δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ, και τώρα έχουμε τα εργαλεία για να μπλοκάρουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία και το να χρησιμοποιούν χρηματοπιστωτικά συστήματα των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ. «Μας ανησυχούν βαθύτατα οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να κλιμακώσει τον εκφοβισμό των πολιτικών αντιπάλων της», πρόσθεσε.

Η Βενεζουέλα ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις και ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Ομπάμα για «κολοσσιαίο λάθος» και «ιμπεριαλιστική αλαζονεία», παρόμοια με των προκατόχων του Ρίτσαρντ Νίξον και Τζορτζ Μπους. «Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα... προσωπικά αποφάσισε να αναλάβει το καθήκον να νικήσει την κυβέρνησή μου και να παρέμβει στη Βενεζουέλα για την ελέγχει», δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Σε απάντηση, ο Μαδούρο δήλωσε ότι θα ζητήσει την Τρίτη από την Εθνική Συνέλευση, η οποία ελέγχεται από τους κυβερνώντες σοσιαλιστές, να του χορηγήσει εξουσίες - για δεύτερη φορά κατά την διετή σχεδόν θητεία του- κάτι που οι επικριτές του καταγγέλλουν ως αρπαγή εξουσίας. Ο Μαδούρο εξέθεσε τους επτά αξιωματούχους τους, χαιρετώντας τους ως «ήρωες» και διορίζοντας τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών τον Γκουστάβο Γκονζάλες, τον οποίο η Ουάσιγκτον κατηγορεί για συνενοχή στη βία κατά των διαδηλωτών, ως νέο υπουργό Εσωτερικών.

Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Οι δύο χώρες δεν είχαν πλήρη διπλωματική εκπροσώπηση από το 2008, όταν ο σοσιαλιστής ηγέτης Ούγκο Τσάβες ανακάλεσε τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ Πάτρικ Ντάντι. Η Ουάσιγκτον απάντησε ανακαλώντας τον απεσταλμένο της Βενεζουέλας Μπερνάρντο Αλβάρες. Ο κατάλογος των ατόμων που εμπίπτουν στις κυρώσεις περιλαμβάνουν τον Γκονζάλες, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών Sebin, τον Μανουέλ Πέρες, διευθυντή της εθνικής αστυνομίας και τον Χούστο Νογκέρο, πρώην διοικητή της Εθνικής Φρουράς που διοικεί την κρατική εταιρεία εξόρυξης CVG. Περιλαμβάνει επίσης άλλους τρεις αξιωματικούς του στρατού και έναν κρατικό εισαγγελέα.

Οι περιουσίες των ατόμων αυτών στις ΗΠΑ θα «παγώσουν», ενώ θα τους απαγορευτεί η είσοδος στην χώρα. Επίσης θα απαγορεύεται σε πολίτες των ΗΠΑ να έχουν συναλλαγές μαζί τους. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης τη Βενεζουέλα να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. «Έχουμε δει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές της ενέργειες κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας για τα γεγονότα στο εσωτερικό της Βενεζουέλας» ανέφερε η ανακοίνωση του Έρνεστ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το διάταγμα δεν στοχεύει στα άτομα ή στην οικονομία της Βενεζουέλας και τόνισε ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν χωρίς εκφοβισμό των αντιπάλων της κυβέρνησης.

Οι κυρώσεις επιβεβαιώνουν τη θέση της Βενεζουέλας ως βασικού αντιπάλου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική, ένας χαρακτηρισμός που επί δεκαετίες αφορούσε την κομμουνιστική Κούβα, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο που Ουάσιγκτον και Αβάνα ανακοίνωσαν μια διπλωματική επανάσταση.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαντήσει μέσω της διπλωματικής οδού στο αίτημα της Βενεζουέλας να μειώσει το προσωπικό της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Καράκας, όταν η κυβέρνηση ζήτησε ένα σχέδιο εντός 15 ημερών για να μειώσει το προσωπικό σε 17 άτομα από 100 στην αμερικανική μονάδα. Οι εμπορικοί δεσμοί μεταξύ της Βενεζουέλας και των Ηνωμένων Πολιτειών σε μεγάλο βαθμό μένουν ανεπηρέαστοι από τις διπλωματικές εξάρσεις, που ήταν κοινές κατά τη διάρκεια της 14ετούς ηγεσίας του Τσάβες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βενεζουέλας και το μέλος του ΟΠΕΚ το 2014 παρέμεινε ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κατά μέσο όρο 733.000 βαρέλια ανά ημέρα, παρά την δεκαετή προσπάθεια του Καράκας να διευρύνει τις αποστολές πετρελαίου προς Κίνα και Ινδία. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και δύο φορές υποψήφιος για την προεδρία Ενρίκε Καπρίλες δήλωσε στο Reuters ότι οι κυρώσεις ήταν ένα πρόβλημα για μια διεφθαρμένη ελίτ στην κυβέρνηση Μαδούρο, αλλά όχι και για τους απλούς πολίτες της Βενεζουέλας.

www.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα