Η Βενεζουέλα δώρισε 500.000 δολάρια για την ορκωμοσία του Τραμπ!

Μπορεί να υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό και ιατρική περίθαλψη, αλλά η Βενεζουέλα προέβη σε δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ!

Όπως αποδεικνύουν έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η Citgo Petroleum, θυγατρική της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας με έδρα στις ΗΠΑ,

κατονομάζεται σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στην Federal Election Commission. Το ποσό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι δόθηκε σε μια στιγμή που η οικονομία της χώρας καταρρέει και οι διαμαρτυρίες στους δρόμους έχουν γίνει βίαιες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό είναι ίσο με όσα έδωσαν συνδυαστικά τρεις μεγάλες εταιρείες: οι Pepsi, Verizon και Walmart.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Βενεζουέλας, PDVSA, αγόρασε τη Citgo στη δεκαετία του 1980. Όταν ο πρώην πρόεδρος Ολυγκο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία το 1999, η Citgo ήταν ένας τεράστιος παραγωγός χρημάτων για τη χώρα. Η Βενεζουέλα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, τα οποία κάποτε κατέστησαν τις PDVSA και Citgo μείζονες παίκτες στο ενεργειακό τοπίο. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τσάβες, προσέφερε δωρεάν θέρμανση σε φτωχές γειτονιές στη Νέα Υόρκη και στις μικρότερες χώρες της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής.
Ωστόσο, με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την κακοδιαχείριση των πόρων, τα χρέη της εταιρείας και της χώρας τώρα συσσωρεύονται, καθώς η Βενεζουέλα εξαντλεί τα μετρητά. Για το υπόλοιπο τρέχον έτος, η Βενεζουέλα και η PDVSA οφείλουν συνολικά περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές χρεών. Η κεντρική τράπεζα διαθέτει αποθεματικά ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο και πολλά από αυτά δεν είναι ούτε μετρητά, αλλά ράβδοι χρυσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προοπτική της Βενεζουέλας να αθετήσει το χρέος της έχει αυξηθεί.

Η δωρεά πάντως δεν φάνηκε να βοήθησε τον Μαδούρο, οι προτεραιότητες του οποίου αμφισβητούνται έντονα, να έχει εύνοια στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ συνάντησε την σύζυγο του φυλακισμένου πολιτικού αντιπάλου του Μαδούρο Λεοπόλδο Λόπες στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο και τουίταρε ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα