Παρίσι: Φόβοι ότι η τρομοκρατία θα επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές

Τρεις υποψήφιοι στην σκληρή προεκλογική μάχη για την προεδρία της Γαλλίας έχουν ακυρώσει εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας για τον πρώτο γύρο των εκλογών, μετά από τους πυροβολισμούς στα Ηλύσια Πεδία, κατά τους οποίους σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.

Η ηγέτιδα του Εθνικού μετώπου Μαρίν Λεπέν, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις συγκεντρώσεις της Παρασκευής που είχαν προγραμματιστεί πριν από την λήξη της προθεσμίας της προεκλογικής εκστρατείας.

Άλλοι

υποψήφιοι αντέδρασαν με σοκ και εκφράσεις συμπάθειας προς τις οικογένειες των νεκρών και τραυματιών αστυνομικών. Περίπου στις 9 μ.μ. ο ύποπτος βγήκε από ένα αυτοκίνητο δίπλα σε ένα βαν γεμάτο αστυνομικούς και άρχισε να πυροβολεί με αυτόματο όπλο. Σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε δύο ακόμα πριν σκοτωθεί. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι είχαν εντοπίσει τον άνθρωπο, αλλά θα αποκαλύψουν την ταυτότητά του όταν ολοκληρωθούν περαιτέρω έρευνες. Ωστόσο, διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι πρόκειται για έναν 39χρονο Γάλλο, γνωστό στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις βομβιστικές επιθέσεις και τους πυροβολισμούς στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, και τη σύλληψη δύο υπόπτων στη Μασσαλία την Τρίτη, οι οποίοι πιστεύεται ότι σχεδιάζουν μια «επικείμενη» επίθεση για να διαταράξουν την προεκλογική εκστρατεία.

Έχοντας απομείνει μόλις δύο μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι πυροβολισμοί της Πέμπτης θα έχουν επιπτώσεις πολύ πιο πέρα από την ανησυχία για την τρομοκρατία στη γαλλική πρωτεύουσα. Η τρομοκρατία και η ασφάλεια ανησυχούν ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, αν και η ανεργία και η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης είναι πιο επιτακτικές ανησυχίες. Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν υπήρχε περαιτέρω αιματοχυσία.
Κάθε επίθεση δίνει πολιτικά «πυρομαχικά» στους δεξιούς υποψηφίους, όπως η Λεπέν και ο Φιγιόν, οι οποίοι θεωρείται ότι κρατούν μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην εγκληματικότητα και την ασφάλεια. Η ακροδεξιά υποψήφια έχει δεσμευθεί να κλείσει τα σύνορα της Γαλλίας και να απελάσει αλλοδαπούς με πιθανολογούμενες σχέσεις με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι περισσότεροι από όσους εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια ήταν Γάλλοι.
Ο Πασκάλ Περινό, επικεφαλής του διάσημου ιδρύματος πολιτικών ερευνών Cevipof στο πανεπιστήμιο Sciences Po, δήλωσε στον αγγλο-αμερικανό σύνδεσμο Τύπου τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει κίνδυνος οι εκλογές να εκτροχιαστούν από μία τρομοκρατική επίθεση. «Πρόκειται για εκλογές διαφορετικές από οποιεσδήποτε άλλες. Ποτέ δεν έχουν γίνει προεδρικές εκλογές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοκρατική διαδικασία βρίσκεται κάτω από ορισμένους περιορισμούς», είπε. «Μια επίθεση θα μπορούσε να εισβάλει στην προεκλογική εκστρατεία. Θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα μέχρι τον δεύτερο γύρο. Αυτό είναι κάτι δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν».

Οι πυροβολισμοί στο Σανζ Ελιζέ συνέβησαν περίπου στις 9 μ.μ. την Πέμπτη, όταν οι 11 προεδρικοί υποψήφιοι συμμετείχαν σε ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση στο France 2 με τίτλο «15 λεπτά για να πείσετε». Μόλις λίγα λεπτά πριν κυκλοφορήσουν τα νέα της επίθεσης, η Λεπέν, τρίτη κατά σειρά εμφάνισης, σχολίαζε ότι τα θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας «ξεχάσθηκαν εντελώς» στην προεκλογική εκστρατεία. «Είναι ένα σημαντικό θέμα που κανείς δεν έχει αναφέρει, εκτός από τις τρεις τελευταίες ημέρες που δεν έχει γίνει τίποτα», είπε. «Πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο των εθνικών συνόρων μας για να μάθουμε ποιος εισέρχεται. Πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες πληροφοριών, να ενισχύσουμε τα μέσα που έχουμε στη διάθεση της αστυνομίας και των χωροφυλάκων και να επιτεθούμε στο κακό στις ρίζες του - δηλαδή στον κοινοτισμό και στην ανάπτυξη του ισλαμικού φονταμενταλισμού».
Η Λεπέν επανέλαβε επίσης την απειλή της να απελάσει τους ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στον Fiche-S, την εθνική λίστα όσων θεωρούνται πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια, ακόμη και αν δεν είχαν καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα. «Εξηγήστε μου γιατί πρέπει να αναλάβουμε τον κίνδυνο να τους κρατήσουμε στην επικράτειά μας», είπε.
Αργότερα, η Λεπέν έγραψε στο Twitter για τη «συγκίνηση και την αλληλεγγύη στις δυνάμεις μας του νόμου και της τάξης, που στοχοποιήθηκαν και πάλι».
Ο Φιγιόν, ο τελευταίος υποψήφιος που εμφανίστηκε στο πρόγραμμα του France 2, μιλώντας λίγο μετά τις 11 μ.μ., όταν προέκυψαν λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση, επαίνεσε τις αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, εξέφρασε το σεβασμό του στο Twitter για τους αστυνομικούς που «δίνουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τη δική μας». Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν εξέφρασε την «συγκίνηση του για τους νεκρούς και τραυματίες αστυνομικούς και τις οικογένειές τους». «Οι τρομοκρατικές πράξεις δεν θα παραμείνουν ατιμώρητες» έγραψε στο Twitter.
Το φαβορί Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Αυτή η απειλή, αυτό το αβέβαιο πρόβλημα, θα είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής για τα επόμενα χρόνια. Θα ήθελα να εκφράσω όλη την υποστήριξή μου στις αστυνομικές δυνάμεις μας και γενικότερα στις δυνάμεις του νόμου και της τάξης. Σκέφτομαι ιδιαιτέρως την οικογένεια του θύματος».
Ο Φιγιόν, του συντηρητικού κόμματος Les Républicains, είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στο αλπικό θέρετρο Σαμονί και η Λεπέν σε κέντρο προστασίας ζώων στην περιοχή Σαόν-ε-Λουάρ στην ανατολική κεντρική Γαλλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν και ο Μακρόν θα κερδίσουν την Κυριακή, περνώντας στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα