Οι 62 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι έχουν τον πλούτο του μισού πληθυσμού της Γης

Το τεράστιο και αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών αποκαλύπτει μια νέα έκθεση της Oxfam, που δείχνει ότι οι 62 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν τόσο πλούτο όσο και το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Η έκθεση, που συμπίπτει με τη σύνοδο αυτής της εβδομάδας στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου συμμετέχουν πολλοί "υπερ-πλούσιοι", κάνει έκκληση για επείγουσα δράση

ως προς το γεγονός ότι υπάρχει μια τάση που δείχνει ότι το 1% των ανθρώπων κατέχουν περισσότερο πλούτο από όσο το υπόλοιπο 99% συνολικά.

Η Oxfam δήλωσε ότι ο πλούτος του φτωχότερου 50% μειώθηκε κατά 41% μεταξύ 2010 και 2015, παρά την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού των 400 εκατομμυρίων. Κατά την ίδια περίοδο, ο πλούτος των 62 πλουσιοτέρων ατόμων αυξήθηκε κατά 500 δις δολ., φτάνοντας στα 1,76 τρις. Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι, το 2010, οι 388 πλουσιότεροι άνθρωποι κατείχαν τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο 50%. Αυτό μειώθηκε σε 80 το 2014, πριν μειωθεί εκ νέου το 2015.

Ο Mark Goldring, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam, δήλωσε: "Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν κατέχει περισσότερα από μια μικρή παγκόσμια ομάδα υπερ-πλουσίων - τόσοι λίγοι, που μετριούνται στα δάχτυλα. Η ανησυχία των παγκόσμιων ηγετών για την κλιμάκωση της ανισότητας δεν έχει μέχρι στιγμής μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι οι φτωχότεροι θα λάβουν το μερίδιο της οικονομικής τους ανάπτυξης. Σε έναν κόσμο όπου ένας στους εννέα ανθρώπους πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να δίνουμε στους πλουσιότερους ένα ολοένα μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας".

Ηγετικές προσωπικότητες, από τον Πάπα Φραγκίσκου ως την Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν ζητήσει την ανάληψη δράσης για να αντιστραφεί η τάση της ανισότητας, αλλά η Oxfam υποστηρίζει ότι τα λόγια δεν είχαν μεταφραστεί σε δράση. Η πρόβλεψή της, ότι το πλουσιότερο 1% θα κατέχει τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο 50% έως το 2016, έγινε πραγματικότητα ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός έρχεται εν μέσω φόβων ότι η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά το νέο έτος μπορεί να σημάνει την έναρξη μιας νέας φάσης στην παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια - αυτή τη φορά προερχόμενη από τις λιγότερο αναπτυγμένες αναδυόμενες χώρες. Σύμφωνα με την Oxfam, απαιτείται μια τριπλή προσέγγιση: καταστολή της φοροδιαφυγής, αύξηση των επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και υψηλότεροι μισθοί για τους χαμηλόμισθους. Ανέφερε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι να κλείσουν τους φορολογικούς παραδείσους, που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους πλούσιους ιδιώτες και εταιρείες για να αποφύγουν την καταβολή φόρων και που είχε στερήσει από τις κυβερνήσεις τους πόρους που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας.

Πριν από τρία χρόνια, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο WEF ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηγηθεί μιας παγκόσμιας προσπάθειας για τον τερματισμό της επιθετική φοροδιαφυγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις φτωχές χώρες, αλλά η Oxfam υποστηρίζει ότι τα μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας σε βρετανικά υπερπόντια εδάφη, όπως οι Νήσοι Κέιμαν και οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, δεν είχαν υλοποιηθεί.

Ο Goldring δήλωσε σχετικά: "Πρέπει να τελειώσει η εποχή των φορολογικών παραδείσων που επέτρεψε σε πλούσια άτομα και πολυεθνικές εταιρείες να αποφύγουν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία, αποκρύπτοντας όλο και μεγαλύτερες ποσότητες χρήματος offshore. Η αντιμετώπιση του πέπλου μυστικότητας που περιβάλλει το δίκτυο των φορολογικών παραδείσων του Ηνωμένου Βασιλείου θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό της ακραίας ανισότητας". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Oxfam, οι πλούσιοι ιδιώτες έχουν τοποθετήσει συνολικά 7,6 τρις σε offshore λογαριασμούς, ενώ αν είχαν καταβληθεί φόροι επί του εισοδήματος που δημιουργεί αυτός ο πλούτος επιπλέον 190 δις δολ. θα ήταν στη διάθεση των κυβερνήσεων κάθε χρόνο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι μέχρι και το 30% του συνόλου του αφρικανικού χρηματοοικονομικού πλούτου θεωρείται ότι παραμένει σε offshore εταιρείες. Η εκτιμώμενη απώλεια των 14 δις δολ. φορολογικών εσόδων θα ήταν αρκετή για να πληρώσει την υγειονομική περίθαλψη για μητέρες και παιδιά, σώζοντας 4.000.000 παιδικές ζωές ετησίως και για να απασχοληθούν αρκετοί δάσκαλοι ώστε κάθε παιδί από την Αφρική να πηγαίνει σχολείο.

Η Oxfam δήλωσε ότι προτίθεται να αμφισβητήσει τα στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών στο Νταβός σχετικά με τις φορολογικές πολιτικές τους. Είπε ότι εννέα από τους 10 εταιρικούς συνεργάτες του WEF είχαν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο και υπολογίστηκε ότι η φοροδιαφυγή από πολυεθνικές εταιρίες κοστίζει στις αναπτυσσόμενες χώρες τουλάχιστον 100 δις δολ. ετησίως. Οι εταιρικές επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους σχεδόν τετραπλασιάστηκαν μεταξύ του 2000 και του 2014.

Η οργάνωση Equality Trust, η οποία αγωνίζεται κατά της ανισότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι οι 100 πλουσιότερες οικογένειες της Βρετανίας είχαν αυξήσει τον πλούτο τους κατά τουλάχιστον 57 δις λίρες από το 2010, μια περίοδο κατά την οποία το μέσο εισόδημα μειώθηκε. Ο Duncan Exley, διευθυντής του ιδρύματος, δήλωσε: "Οι ανισότητες, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονται πλέον σε εντυπωσιακό επίπεδο. Γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο τεράστιο χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των υπολοίπων από εμάς είναι κακό για την οικονομία και την κοινωνία μας. Οι πολιτικοί μας πρέπει να ξυπνήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτήν την επικίνδυνη συγκέντρωση πλούτου και ισχύος στα χέρια τόσο λίγων".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα