Η Μέρκελ θα υποστηρίξει αυστηρότερους κανόνες για τους μετανάστες

16:30 9/1/2016 - Πηγή: Antinews

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πιέσει για αλλαγές στη γερμανική νομοθεσία που θα επιτρέπουν την ευκολότερη απέλαση των προσφύγων και των μεταναστών που διαπράττουν εγκλήματα, μετά από το κύμα σεξουαλικών επιθέσεων στην Κολωνία, που φέρεται να διαπράχθηκαν από αιτούντες άσυλο. Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 32 άτομα θεωρούνται ύποπτα για τα επεισόδια της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, 22 εκ των οποίων

βρίσκονται στη διαδικασία να ζητήσουν άσυλο.

Το ακροδεξιό κίνημα Pegida, μία από τις ομάδες που υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις αποτελούν απόδειξη πως η φιλελεύθερη πολιτική υπέρ των μεταναστών της Μέρκελ έχει αποτύχει, πρόκειται να πραγματοποιήσει διαδήλωση στην Κολωνία το Σάββατο. Περίπου 1.000 υποστηρικτές του Pegida και η τοπική ακροδεξιά ομάδα Pro NRW έφτασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως "έξω οι εγκληματίες ξένοι".

Η ηγεσία των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ συνεδρίασε στη νοτιοδυτική πόλη Μάιντς το Σάββατο για να εξετάσει αυστηρότερες ποινές για επιθέσεις κατά αστυνομικών, καθώς και την ανάκληση του καθεστώτος του πρόσφυγα ή του αιτούντα άσυλο από κάθε καταδικασθέντα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αιτούντες άσυλο στέλνονται με τη βία πίσω μόνο αν έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών και αν η ζωή τους δεν κινδυνεύει στις χώρες καταγωγής τους.

Το πρακτορείο ειδήσεων DPA ανέφερε ότι οι ηγέτες του CDU συμφώνησαν σε μια πρόταση, να εξαιρεθούν οι αλλοδαποί οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα από την χορήγηση ασύλου. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν να στηρίξουν δυνάμεις που θα ενισχύσουν την ικανότητα της αστυνομίας να ελέγχει έγγραφα ταυτότητας. Η Μέρκελ δήλωσε ότι η πρόταση, η οποία θα συζητηθεί με τους εταίρους του συνασπισμού της και θα χρειαστεί κοινοβουλευτική έγκριση, θα βοηθήσει τη Γερμανία να απελαύνει τους "σοβαρούς παραβάτες" που έχουν καταδικαστεί για μικρότερα εγκλήματα. "Αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών της Γερμανίας, αλλά και προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των προσφύγων που βρίσκονται εδώ", είπε η Μέρκελ στα μέλη του κόμματός της. "Αν οι άνθρωποι δρουν εκτός νόμου ... φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες", πρόσθεσε. "Οι σοβαροί παραβάτες, οι οποίοι συνεχώς, για παράδειγμα, κλέβουν ή προσβάλουν γυναίκες πρέπει να είναι υπόλογοι στον νόμο". Παρόλα αυτά, η Μέρκελ αντιστάθηκε στην εγχώρια πίεση να καθιερωθεί ένα τυπικό ανώτατο όριο στους πρόσφυγες που φτάνουν στην χώρα.

Ερασιτεχνικά βίντεο από τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς δείχνουν ομάδες νεαρών ανδρών να περιφέρονται μέσα σε ένα χάος, να πετούν πυροτεχνήματα στο πλήθος και να σπρώχνουν τους παρευρισκομένους. Μια πλήρης έκθεση της αστυνομίας αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Το CDU ζήτησε αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες. Ένα προσχέδιο που δημοσίευσε το Reuters πριν από τη συνάντηση της ηγεσίας του κόμματος στο Μάιντς αναφέρει ότι οι μετανάστες οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση ή επιτήρηση θα πρέπει να είναι επιλέξιμοι για άσυλο.

"Γιατί θα πρέπει οι γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν για να φυλακίζονται αλλοδαποί εγκληματίες;" είπε ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος ηγείται των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εταίρου του συνασπισμού της Μέρκελ. Το έγγραφο του CDU ζητά λιγότερα εμπόδια στην απέλαση των παραβατών που ζητούν άσυλο, την αυξημένη παρακολούθηση με βίντεο και τη δημιουργία ενός νέου ποινικού αδικήματος, της σωματικής βίας.

Τα επεισόδια μέσα και γύρω από την πλατεία μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας οδήγησαν σε κατηγορίες για συγκάλυψη ενάντια στην αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης, για την αποφυγή ξενοφοβικών αισθημάτων. Περίπου 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Γερμανία το περασμένο έτος.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα