ΕΕ: Δυσαρεστημένη από τις τουρκικές προσπάθειες για τον περιορισμό των μεταναστών

16:11 8/1/2016 - Πηγή: Antinews

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα των τουρκικών προσπαθειών να περιορίσουν τους μετανάστες που ταξιδεύουν προς τα ελληνικά νησιά και θα συζητήσει το πρόβλημα στην Άγκυρα τη Δευτέρα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Ο Φρανς Τόμερμανς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι τα δεδομένα που παρουσίασαν οι αφίξεις στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες εβδομάδες ελάχιστα έχουν αλλάξει από τη στιγμή που η ΕΕ δεσμεύτηκε να δώσει μετρητά και άλλες παραχωρήσεις

προς την Τουρκία στις 29 Νοέμβρη, σε αντάλλαγμα για την τουρκική βοήθεια στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.

"Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αριθμοί έχουν παραμείνει σχετικά υψηλοί, κι έτσι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε", είπε ο Τίμερμανς από το Άμστερνταμ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα ταξιδέψει στην Τουρκία για συνομιλίες τη Δευτέρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια κρίση που έχει διχάσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ και έχει ενισχύσει τους αντιευρωπαίους εθνικιστές. "Η συνεργασία μας με τις τουρκικές αρχές είναι θετική", δήλωσε ο Τίμερμανς. "Θα συνεχίσουμε την εξέταση τρόπων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων τους. Έχουμε δει τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία είναι ενθαρρυντικά, αλλά αυτό απέχει πολύ ακόμα από το να είμαστε ικανοποιημένοι".

Στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα ένας ημερήσιος μέσος όρος 3.005 ανθρώπων, οι περισσότεροι από του οποίους δηλώνουν ότι τράπηκαν σε φυγή από τον πόλεμο και την αστάθεια στη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, έφτασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Αυτό σε σύγκριση με 2.849 κατά την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και τον ημερήσιο μέσο όρο μεταξύ 3.000 και 3.600 στις ενδιάμεσες εβδομάδες.

Η Γερμανία, η οποία έχει λάβει το μεγαλύτερο μέρος των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, αναφέρει ότι έχει δει ελάχιστη μείωση των αφίξεων. Ορισμένοι αξιωματούχοι δικαιολογούν την πτώση από το καλοκαίρι εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η Τουρκία, η οποία υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν έχει μια πλήρη σχέση με τους ευρωπαίους γείτονές της, λέει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τη διακίνηση και τις εγκληματικές συμμορίες λαθρεμπόρων, ενώ φιλοξενεί περισσότερους από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποσχέθηκαν 3 δις ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία να βελτιώσει τις συνθήκες για τους Σύριους, έτσι να τους αποτρέψουν από το να θέλουν να πάνε στην Ευρώπη και έχουν αναβιώσει τις συνομιλίες με την Άγκυρα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην ένωση. Η ΕΕ δεσμεύτηκε επίσης για ευκολότερες ταξιδιωτικές βίζες για τους Τούρκους, αν πέσουν οι αριθμοί των μεταναστών.

Η μεταναστευτική κρίση έχει διχάσει βαθιά την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο της να μειώσει δραστικά την εισροή το τρέχον έτος. Στην συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε για να σηματοδοτήσει την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της Ολλανδίας στην εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι είχε δεσμευθεί να εξετάσει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του αριθμού των αφίξεων. Ωστόσο, δεν έθεσε κανέναν συγκεκριμένο στόχο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι ήταν "πολύ σίγουρος" πως η κυβέρνηση Ρούτε θα κατευθύνει μέχρι τον Ιούνιο μια συμφωνία για τη δημιουργία μίας κοινής Ευρωπαϊκής αρχής για τη φύλαξη των συνόρων, που έχει ως στόχο να ενισχύσει τους ελέγχους, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ο Τίμερμανς είπε ότι οι αριθμοί όσων φτάνουν στην Ευρώπη θα πρέπει να μειωθούν, με μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών για εκείνους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Μετά την επαναφορά ορισμένων ελέγχων στα σύνορα αυτή την εβδομάδα από τη Σουηδία και τη Δανία - τα τελευταία εμπόδια στην περιοχή των ανοικτών συνόρων της Σένγκεν που προκλήθηκαν από την κρίση της μετανάστευσης- ο Γιούνκερ είπε ότι ο καλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης ήταν επιτακτική ανάγκη: "Πρέπει να διασώσουμε τη Σένγκεν" είπε στη συνέντευξη Τύπου. "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή τη διαδικασία, όπου κάθε μέρα ένα ακόμα κράτος-μέλος επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα".

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα