Παύθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας στην Κολωνία

22:02 8/1/2016 - Πηγή: Antinews

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολωνίας απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από την κριτική που του ασκήθηκε για τους χειρισμούς σε μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων και ληστειών που πραγματοποιήθηκαν από ομάδες ανδρών στη γερμανική πόλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο 60χρονος Βόλφγκανγκ Άλμπερς δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις, ενώ έκθεση της αστυνομίας που διέρρευσε περιγράφει πώς η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο των αστυνομικών έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου περισσότερες από 100 γυναίκες κατέθεσαν

μηνύσεις για σεξουαλική επίθεση και ληστεία, αλλά και δύο βιασμούς.

Η δήμαρχος της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ υποστήριξε ότι η αστυνομία είχε παρακρατήσει πληροφορίες από αυτήν, και είπε σε μια δήλωση ότι "η εμπιστοσύνη στην ηγεσία της αστυνομίας της Κολωνίας έχει κλονιστεί σημαντικά". Μία μάρτυρας που μίλησε στον Guardian, πρόσφυγας από το Ιράν, είπε ότι έμεινε έκπληκτη με την αδιαφορία της αστυνομίας ενώ περιγράφει την κατάσταση, όπως και η έκθεση της αστυνομίας, ως "χαοτική".

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι 31 άτομα είχαν αναγνωριστεί, από τους οποίους οι 18 ήταν αιτούντες άσυλο, ύποπτοι για εγκλήματα που κυμαίνονται από κλοπή ως επίθεση. Κανένας από τους αιτούντες άσυλο δεν ήταν ύποπτος για διάπραξη σεξουαλικών επιθέσεων που προκάλεσαν κατακραυγή στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εγκληματικών πράξεων που τεκμηριώθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία το βράδυ είχαν σχέση με κλοπές και σωματικές βλάβες. Τρεις αφορούσαν σεξουαλικές επιθέσεις, αλλά η αστυνομία δεν είχε ονόματα που συνδέονται με τα περιστατικά.

Από τα 31 άτομα που αναγνωρίσθηκαν, εννέα ήταν Αλγερινοί, οκτώ Μαροκινοί, πέντε Ιρανοί, τέσσερις Σύριοι και δύο Γερμανοί, καθώς και ένας Ιρακινός, ένας Σέρβος και ένας πολίτης των ΗΠΑ. Εκτός από τους 31 υπόπτους, ανακοινώθηκε και η σύλληψη δύο ανδρών από τη Βόρεια Αφρική, σε σχέση με τις επιθέσεις. Αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω ανεπαρκών αποδείξεων.

Τα επεισόδια μέσα και γύρω από την πλατεία μπροστά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό έχουν οδηγήσει σε κατηγορίες για συγκάλυψη από την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης, για την αποφυγή ξένοφοβικών αισθημάτων μετά την πολιτική ανοικτών θυρών της Άνγκελα Μέρκελ προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Γερμανία τους τελευταίους 12 μήνες.

Η καγκελάριος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι επιθέσεις ήταν απαράδεκτες και ότι αναθεωρεί την πολιτική απέλασης "για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους ανθρώπους που δεν θέλουν να ακολουθήσουν το νομικό μας πλαίσιο".

Υπάρχουν στοιχεία ότι παρόμοιες επιθέσεις έλαβαν χώρα και σε επτά άλλες γερμανικές πόλεις. Μετά την Κολωνία, το Αμβούργο φαίνεται να έχει πληγεί περισσότερο. Από το σύνολο των 167 καταγγελιών στην αστυνομία για επιθέσεις στις πόλεις, οι 100 αφορούν την Κολωνία και 53 το Αμβούργο. Εν τω μεταξύ, η φινλανδική αστυνομία ανέφερε ιδιαίτερα πολλές σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο Ελσίνκι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του αναπληρωτή του Ελσίνκι, Ιλκα Κοσκιμάκι, δήλωσε: "Δεν έχει υπάρξει τέτοιου είδους παρενόχληση σε προηγούμενες Παραμονές Πρωτοχρονιάς ή άλλες φορές για το θέμα αυτό... Αυτό είναι ένα εντελώς νέο φαινόμενο στο Ελσίνκι".

Φρουροί ασφαλείας που προσελήφθησαν για να περιπολούν την πόλη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είπαν στην αστυνομία ότι υπήρξε εκτεταμένη σεξουαλική παρενόχληση σε μια κεντρική πλατεία, όπου περίπου 20.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για τους εορτασμούς.

Η σουηδική αστυνομία είπε ότι τουλάχιστον 15 νεαρές γυναίκες παρενοχλήθηκαν από ομάδες ανδρών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πόλη Κάλμαρ. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι ομάδες ανδρών περικύκλωσαν γυναίκες σε μία κατάμεστη πλατεία και τις παρενόχλησαν. Ανέφερε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά φυσικά πολλά θύματα είχαν τρομοκρατηθεί.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα