Η Κροατία διέγραψε τα χρέη των φτωχότερων πολιτών της!

17:19 2/2/2015 - Πηγή: Antinews

Από σήμερα, χιλιάδες από τους φτωχότερους πολίτες της Κροατίας θα επωφεληθούν από ένα ασυνήθιστο δώρο: τα χρέη τους θα εξαφανιστούν. Το κυβερνητικό πρόγραμμα που ονομάστηκε «νέο ξεκίνημα» έχει ως στόχο να βοηθήσει περίπου 317.000 Κροάτες των οποίων τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν μπλοκαριστεί εξαιτίας των χρεών τους.

Δεδομένου ότι η Κροατία είναι μια σχετικά μικρή χώρα της Μεσογείου, μόλις 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των υπερχρεωμένων πολιτών είναι σημαντικός και έχει γίνει ένα σημαντικό οικονομικό βάρος για τη χώρα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, οι προβλέψεις για

την ανάπτυξη της οικονομίας της Κροατίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για το τρέχον έτος.

«Εκτιμούμε ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπου 60.000 πολίτες» δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κροατίας Μιλάνκα Οπασιτς. «Με αυτόν το τρόπο, θα δοθεί η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς επιβάρυνση του χρέους», είχε δηλώσει προ ημερών. Ασφαλώς, όσοι ενταχθούν στη «νέα αρχή» θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις: το χρέος τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 4.500 ευρώ (35.000 κούνα) και το μηνιαίο εισόδημά τους να μην είναι άνω των 122 ευρώ (1.250 κούνα). Επίσης, για να δουν τα χρέη τους να σβήνονται δεν πρέπει να έχουν ακίνητη περιουσία ή αποταμιεύσεις.

Διεθνείς οικονομολόγοι συμφωνούν ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά νέο και πρωτοφανές, εκφράζουν ωστόσο τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσον θα στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα. «Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι το οποίο να μπορεί να συγκριθεί με τη “νέα αρχή”», σχολιάζει ο Ντιν Μπέικερ, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Έρευνας, με έδρα την Ουάσιγκτον. «Δεν είμαι όμως σίγουρος ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθούν άτομα με χαμηλό εισόδημα. Εάν οι δανειστές πιστέψουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ξανά, θα χρεώνουν πολύ υψηλά επιτόκια σε δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα», επισημαίνει ο Μπέικερ.

Αν και το πρόγραμμα εκτιμάται περί τα 27 εκατομμύρια ευρώ, η κροατική κυβέρνηση αναμένει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη τα οποία θα αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς έχει πείσει πολλές πόλεις, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας, καθώς και εννέα τράπεζες να σβήσουν τα χρέη ορισμένων πολιτών τους. Η κυβέρνηση δεν θα αποζημιώσει τις εταιρείες για τις απώλειές τους.

Συνολικά, το χρέος όλων των Κροατών ανέρχεται σε 4,11 δις δολάρια - και το χρέος που πρόκειται να εξαλειφθεί αντιστοιχεί περίπου στο 1-7 τοις εκατό από αυτό. Ωστόσο, για όσους συμμετέχουν θα είναι μια σημαντική διαφορά, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Με τη μείωση του χρέους κατά λιγότερο από 10 τοις εκατό, η Κροατία απελευθερώνει σχεδόν το 20 τοις εκατό των οφειλετών της χώρας από τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: www.tanea.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα