Spiegel: Οι Ναζί καταλήστεψαν την Ελλάδα

15:48 2/2/2015 - Πηγή: Antinews

Υπό τον τίτλο «Ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις για επανορθώσεις: η ληστεία τράπεζας από τους Ναζί» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», σχετικά με τις «σκέψεις που υπάρχουν στην Αθήνα να απαιτήσει γερμανικά χρέη από το 1942». Όπως τονίζεται, «όχι μόνο στην Ελλάδα,

αλλά παντού στην Ευρώπη οικονομικοί εμπειρογνώμονες των Ναζί λεηλάτησαν χώρες υπό κατοχή με ανέντιμες μεθόδους».Το δημοσίευμα κάνει λόγο για δάνειο ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων, που χορήγησε η Τράπεζα της Ελλάδος το 1942 στο γερμανικό Ράιχ, το οποίο η Γερμανία δεν αποπλήρωσε ποτέ. «Ξανά και ξανά και ιδιαίτερα από τότε που στην Ελλάδα ανέλαβε η νέα κυβέρνηση κυκλοφορεί στην Αθήνα η ιδέα: δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτά τα χρήματα, να μπαλώσουμε έτσι την τρύπα στον ελληνικό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να "την φέρουμε" στους αντιπαθητικούς Γερμανούς;» αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής υπολόγισε το 2012 την αξία του δανείου με τους τόκους στα 8,25 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ γνωμοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης το υπολογίζει σε 11 δισεκατομμύρια.

«Αυτό το ποσό θα αρκούσε για να δώσει στον Τσίπρα τουλάχιστον μια ανάσα» τονίζει το Spiegel, αλλά διευκρινίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι όλες οι απαιτήσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις έχουν είτε πληρωθεί, είτε εκπνεύσει. Η νομική κατάσταση ωστόσο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά «ενάντια στη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης ο Τσίπρας δεν θα πάρει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αυτά τα χρήματα» και «την τρύπα στον προϋπολογισμό του πρέπει να την μπαλώσει διαφορετικά».

Το δημοσίευμα κάνει μια ιστορική αναδρομή στις μεθόδους οικονομικής εκμετάλλευσης των υπό κατοχή χωρών από τους Ναζί. Και καταλήγει με τη ρήση του γνωστού ιστορικού της Οικονομίας στη London School of Economics, Άλμπρεχτ Ριτσλ, ότι «η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης χρεών του 20ού αιώνα».

www.spiegel.de

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα