Η Ευρώπη στηρίζει την ΑΟΖ

Μια σημαντική απόφαση για την Ελλάδα, αποτελεί η υπερψήφιση από το ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Ουσιαστικά οι ευρωβουλευτές κάνουν ευρωπαϊκό το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων. Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο υποστήριξε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ Νίκη Τζαβέλα και υπερψηφίστηκε, τονίζεται ότι η παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης

για γεωτρήσεις και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών θα μετατραπεί σε πηγή προστριβών με τρίτες χώρες, και ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ στο θέμα αυτό και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς τριβές.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι η ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιείται ως κινητήρια δύναμη για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα Είναι επίσης, η πρώτη απόφαση της Ε.Ε. που ζητά να δοθεί έμφαση στην οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΕΕΖ) των κρατών – μελών της Ε.Ε. και των σχετικών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Σύμβαση UNCLOS, την οποία έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη μέλη και η ΕΕ καθαυτή.

Για την ψηφοφορία για τη σπουδαιότητα των κοιτασμάτων στη Μεσόγειο ήταν 505 υπέρ και 91 κατά. Η συνολική ψηφοφορία επί της έκθεσης ήταν 377 υπέρ και 195 κατά.

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση είχε θέσει πρώτη θέμα «εξευρωπαϊσμού» της ελληνικής ΑΟΖ, όχι με την έννοια της παραχώρησης των δικαιωμάτων στους Ευρωπαίους, όπως έσπευσε να πει ο κ. Τσίπρας, αλλά με την έννοια της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας ευρωπαϊκής χώρας, όπως η Ελλάδα, απέναντι στις προκλήσεις και την εχθρική στάση της Τουρκίας.

Είναι γνωστή επίσης η ρηματική διακοίνωση της Αθήνας για την υφαλοκρηπίδα καθώς και η απάντηση της Άγκυρας με δική της ρηματική διακοίνωση.

Με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πάντως δεν δεσμεύει κανένα, στέλνεται το μήνυμα ότι τα κοιτάσματα στη Μεσόγειο θα προστατευτούν και Ευρωπαϊκά απ’ όσους θελήσουν με τσαμπουκά να τα επιβουλευτούν.

Είναι μια καθαρή διπλωματική στήριξη της επιλογής του Σαμαρά να κάνει ευρωπαϊκό το θέμα, κάτι που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, χαρακτήρισε ευφυή κίνηση. Μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δίνει στους ξένους τα κοιτάσματα. Τόσα ξέρει, τόσα λέει.

Keywords
Τυχαία Θέματα