Γαία πυρί μειχθήτω

Το συμπέρασμα της χτεσινής συζήτησης στη βουλή για το ασφαλιστικό όπως το κατέστησε σαφές ο ίδιος ο Τσίπρας είναι ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο οι προτάσεις της κυβέρνησης και όχι το τελικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη βουλή. Το τελικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού τελεί υπό την αίρεση των δανειστών, του κουαρτέτου και ο πρωθυπουργός άφησε ορθάνοιχτο

το παράθυρο ότι τελικά αυτό που θα έρθει προς ψήφιση στη βουλή θα είναι χειρότερο.

Είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του: «πάμε σε μια διαπραγμάτευση. Η ιδιαιτερότητα που έχουμε τούτη εδώ την ώρα είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα υπό επιτήρηση, δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία μας και άρα η εκλεγμένη κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτό που προτείνει ή αυτό που θα ψηφίσει κατά πλειοψηφία ο ελληνικός λαός, αν δεν έχουμε και την έγκριση του κουαρτέτου πια, ενός κουαρτέτου που διαφωνεί μεταξύ του, ενός κουαρτέτου όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, που φοβόμαστε και λέμε όλοι «μην οδηγήσουν εκ νέου σε καθυστερήσεις». Στο κλείσιμο της χτεσινής συζήτησης στη βουλή στην τελική του ομιλία ο Τσίπρας φρόντισε να διαλύσει κάθε αμφιβολία ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα επιπλέον περικοπών στις συντάξεις καθώς όπως είπε η μη περικοπή συντάξεων οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς όπως έγινε δεκτή σε άλλες χώρες όπου αποδέχτηκαν ισοδύναμα όπως αυτά που προτείνει η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από σαφή και όλοι ξέρουμε πως ξεκινάει και πως καταλήγει κάθε διαπραγμάτευση. Γίνεται πάντα αυτό που θέλει ο πιο ισχυρός. Άρα ο Τσίπρας ξέρει ότι στο τέλος θα πάει σε νέες οδυνηρές περικοπές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εφαρμόζει την πεπατημένη για να διώξει από πάνω του το πολιτικό κόστος. Αυτό που είπε είναι ότι τις περικοπές των συντάξεων τις θέλει το ΔΝΤ και την έπεσε στο Μητσοτάκη ότι ως νεοφιλελεύθερος πιέζει προς σ’ αυτή την κατεύθυνση στο εσωτερικό της χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε απευθυνόμενος ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: « Και ενώ όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι διαφορετικές απόψεις, έχουμε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση που έρχεται και ουσιαστικά τοποθετείται στο Κοινοβούλιο παίρνοντας τις θέσεις τις πιο ακραίες μέσα σ’ αυτό το κουαρτέτο. Ταυτίζεται, δηλαδή, με δυο λόγια, για να τα πούμε καθαρά, με τις απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ξεκίνησε με το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν περίπου δύο μήνες ζητώντας υποτίθεται να υπογράψουν μια κοινή δήλωση οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν θέλουν περικοπές συντάξεων. Ουσιαστικά ο Τσίπρας ήθελε να τους δέσει πίσω από τη δική του διαπραγματευτική γραμμή γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα αρνηθούν και έτσι τώρα μετά και τη χτεσινή συζήτηση στη βουλή να λέει ξεκάθαρα ότι εγώ διαπραγματεύομαι για να μην γίνουν μειώσεις στις συντάξεις που ζητάει ο Σόιμπλε και η Λαγκάρντ και με τις οποίες συμφωνεί ο Μητσοτάκης.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Στο μεταξύ η διαπραγμάτευση μάλλον θα πάρει και πάλι δραματικό χαρακτήρα. Ο Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, λέει ότι δεν μπορεί να κάνει διάλογο στη βάση των αιτημάτων των αγροτών για απόσυρση των προτάσεων της κυβέρνησης γιατί κινδυνεύουμε με έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός περιγράφει ότι οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να παίξουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων τραβώντας στα άκρα τη διαπραγμάτευση με το θέμα του Grexit στο τραπέζι.

Απέναντι σ’ αυτά η ΝΔ σε ότι αφορά τις περικοπές για από εδώ και πέρα επί της ουσίας κάνει την πάπια, προτείνει συμμετοχή μεταξύ άλλων ιδιωτική ασφάλιση ή συμψηφισμό επιδοτήσεων με ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ και άλλα όπως το πάγωμα των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους για να εξευρεθούν ισοδύναμα για ένα μέρος ώστε να είναι μικρότερες οι περικοπές στις συντάξεις. Τελικά απλά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ απευθύνονται στα ακροατήριά τους, τα περιχαρακώνουν και όλα αυτά τη στιγμή που αν η διαπραγμάτευση εξελιχθεί όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τα πράγματα θα οδηγηθούν σε σκηνικά ανάλογα με αυτά του καλοκαιριού μετά το δημοψήφισμα.

Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι να καταστεί το πολιτικό σύστημα όμηρος των πιέσεων των δανειστών προκειμένου η βουλή να ψηφίσει περικοπές με πλειοψηφίες ανάλογες του τρίτου μνημονίου στο όνομα της ανάγκης για κλείσιμο της αξιολόγησης και αποφυγής του Grexit. Δεν υπάρχει καλύτερο σκηνικό για να μπουν τα τρακτέρ στη βουλή και να γίνει μύλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτοπαγιδευτεί σε μια πολιτική που δεν την πιστεύει, δεν την αποδέχεται ως ιδιοκτησία του και δεν την υπερασπίζεται αλλά την υπηρετεί προσπαθώντας να μεταθέσει το δικό του πολιτικό πρόβλημα στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και η ΝΔ με τη σειρά της έχει παγιδευτεί σε μια πολιτική που στο όνομα της πίστης στην Ευρώπη σύρεται από το ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται μέρος των καθυστερήσεων που θέλουν να παίζουν οι εταίροι για να επιβάλλουν τα πιο ακραία αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα. Και μόνο το γεγονός ότι τώρα οι Νεοδημοκράτες βουλευτές τρέμουν στην ιδέα μήπως και δεν αντέξει να ψηφίσει τις περικοπές η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και πάει στα χέρια του Μητσοτάκη η καυτή πατάτα, τα λέει όλα. Ο κόσμος δεν είναι χαζός και καταλαβαίνει.

Όπως επίσης καταλαβαίνει ότι ΠΑΣΟΚ, Ποτάμια, Λεβέντης απλά δεν υπάρχουν, είναι της πλάκας και με ημερομηνία λήξεως.

Και τελικά η εικόνα μιας βουλής που στο τέλος θα συναινεί να θυσιάζει κάθε προοπτική γι’ αυτό τον τόπο είναι η τέλεια συνταγή για την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος. Όποιος νομίζει ότι οι κοκορομαχίες Τσίπρα και Μητσοτάκη μπορούν να ξεγελάνε εσαεί τον κοσμάκη και να φτιάξουν ένα διπολικό πολιτικό σύστημα στέρεο, σταθερό και με κοινωνική απήχηση είναι βαθιά γελασμένος. Γιατί σε τελική ανάλυση όποιες και αν είναι οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο και όσο και αν εμφανίζονται μεγάλες, αυτό που μετράει στον κόσμο είναι το τι έχει στην τσέπη του και αν μπορεί να ζήσει. Και η πραγματικότητα λέει ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα