Ενέργεια, τεχνολογία και τουρισμός στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Νετανιάχου

Η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ σε θέματα τουρισμού, ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, οι θαλάσσιες μεταφορές, η καινοτομία, οι υδάτινες τεχνολογίες, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ασφάλεια και οι εμπορικές συνεργασίες.

Κατά τη

διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας: «Ζούμε σε μια περιοχή που είναι αρκετά ασταθής... οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από κοινού με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Υπογράμμισε επίσης ότι η συνεργασία των δύο χωρών καθυστέρησε κάποια χρόνια αλλά αναμένεται να δώσει ώθηση στις δύο χώρες.

Αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ο κ. Νετανιάχου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Μάλιστα, χαρακτήρισε τη χώρα μας «αληθινό φίλο».

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε, από την πλευρά του, τη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απηύθυνε πρόσκληση σε ισραηλινές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα. Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία σε ζητήματα ενέργειας όπως η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου και η μεταφορά ηλεκτρισμού, καθώς και σε θέματα τεχνολογίας νερού αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σε συγκεκριμένα προγράμματα κοινής δράσης καθώς σχεδιάζεται η ενίσχυση ισραηλινών επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν «την πληθώρα ευκαιριών στην Ελλάδα». Έφερε δε ως παράδειγμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον στόχο να ενισχυθεί η «κινητήρια δύναμη της οικονομίας που είναι η έρευνα, η τεχνολογία».

Προανήγγειλε ακόμη την ενίσχυση συνεργασίας σε ζητήματα τεχνολογίας νερού όπως η αφαλάτωση, τη φαρμακευτική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία.

Στενότερες συνεργασίες θα προωθηθούν και στον τομέα του τουρισμού.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος είναι να προαχθεί η συνεργασία μέσω της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου μέσω τερματικών στην Ελλάδα ή και πιθανή κατασκευή αγωγών. Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μεταφορά ηλεκτρισμού, το «Eurasia interconnection» που θα απασχολήσει και την τριμερή συνάντηση στην Κύπρο.

Στο θέμα του Κυπριακού ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δίκαιης επίλυσης.

Για το Παλαιστινιακό υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δύο φίλες χώρες πρέπει να συζητούν με ειλικρίνεια, έτσι εξέφρασα την έντονη ανησυχία για τις βίαιες επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών αλλά και ότι δεν βλέπουμε άμεσα επανέναρξη των συνομιλιών με την παλαιστινιακή πλευρά. Καθώς και το ότι η πολιτική του εποικισμού αποδυναμώνει την επανέναρξη των συνομιλιών».

«Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες με μία ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική για να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή της Μεσογείου» είπε ο πρωθυπουργός.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα