Επιτέλους, έφαγε ένα γκολ και η Μέρκελ (γερμανική υποχώρηση στη Σύνοδο)

Την ίδια στιγμή που ο σούπερ Μάριο Μπαλοτέλι έβαζε δύο γκολ στη Γερμανία, ένας άλλος Μάριο, ο Μόντι, σε συνεργασία με έναν Μαριάνο (Ραχόι) και με τη διακριτική στήριξη του Φρανσουά Ολάντ, έβαζαν τα δικά τους… γκολ στην Αγκ. Μέρκελ.

Από τις πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών το πρωί την Παρασκευή φάνηκε ότι Ιταλία και Ισπανία «μετρούν» διαφορετικά στην Ευρώπη και μπορούν να εκβιάσουν τους Γερμανούς και να πετύχουν βασικούς στόχους τους.

Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα τα δούμε και αργότερα. Θα μπορούσε να είναι καλά νέα, θα μπορούσε και κακά. Αν π.χ. Μπορεί και η Γερμανία να υποχωρεί, γιατί να μην το κάνει για το ελληνικό πρόβλημα;

Από την άλλη, ίσως οι Ευρωπαίοι μας θεωρούν χαμένη υπόθεση και ρίχνουν όλο το βάρος τους στις υπόλοιπες χώρες του νότου. Ο χρόνος θα δείξει.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία, αυτή θα επιβεβαιωθεί με το οριστικό κείμενο της Συνόδου, μέσα στην ημέρα. Πάντως, Μόντι και Ραχόι συνέστησαν συνασπισμό και απείλησαν ότι δε θα υπογράψουν τη συμφωνία για το πακέτο ανάπτυξης 120 δισ. αν δεν υποχωρήσει η Γερμανία σε βασικά ζητήματα που έθεσαν.

Συγκεκριμένα πέτυχαν να αποσυνδέσουν τα χρέη των τραπεζών από αυτά των κρατών και πέτυχαν να συμφωνήσουν στη δημιουργία μέχρι το τέλος του 2012, ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF και ESM), χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας που θα προσφεύγει στο μηχανισμό αυτό.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, διευκρίνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης, για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της. Μ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει παρέμβαση στην αγορά προκειμένου να αγοραστούν ιταλικά και ισπανικά ομόλογα με στόχο την αποκλιμάκωση των spreads. Αν γίνει αυτό οι δύο χώρες θα γλιτώσουν την… ελληνική τραγωδία των απίστευτων επιτοκίων δανεισμού που ουσιαστικά οδήγησαν στο Μηχανισμό Στήριξης και απέκλεισαν την Ελλάδα από τις αγορές για πολλά χρόνια.
«Συμφωνήσαμε σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ισπανία και την Ιταλία» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις και θα εξεταστεί κάθε πιθανό σενάριο, που θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης και θα καθησυχάσει, ταυτόχρονα, τις κεφαλαιαγορές.
Στο κείμενο συμπερασμάτων επισημαίνεται: «Επιβεβαιώνουμε ότι είναι ύψιστης σημασίας να διακοπεί ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει, σύντομα, προτάσεις βασιζόμενες στο Άρθρο 127 (παράγραφος 6)  για έναν μηχανισμό επίβλεψης. Ζητούμε από το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει τις προτάσεις αυτές ως επείγουσες, μέχρι το τέλος του 2012.
Από την στιγμή που ένας τέτοιος μηχανισμός θα έχει εδραιωθεί, ισχύοντας και για την ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούν, μέσω αυτού να περνούν σε απευ

Keywords
Τυχαία Θέματα