Ο ΟΣΕ σε τροχιά αποκρατικοποίησης

Ψηλά στην ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται ο ΟΣΕ, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί άμεσα την εκχώρηση του λειτουργικού έργου του Οργανισμού και ίσως και των υποδομών του, επιδιώκοντας να κερδίσει το χαμένο χρόνο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Στο Ζάππειο ΙΙΙ, όπου παρουσιάστηκε και το αναθεωρημένο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ., είχε γίνει μια προβολή για το μέλλον και είχε επισημανθεί από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι

πρέπει να προωθηθούν αποκρατικοποιήσεις και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.

Μάλιστα τότε, ο πρωθυπουργός είχε φέρει ως παράδειγμα το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων. Είχε τονίσει δε χαρακτηριστικά: «Οι σιδηρόδρομοι σήμερα επιβαρύνουν το Δημόσιο με 800 εκατομμύρια έλλειμμα κάθε χρόνο. Αν ιδιωτικοποιηθούν, μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το έλλειμμα και να έλθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασιστεί πρωτίστως η εκχώρηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η κυβέρνηση εξετάζει τη διάσπαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης δρομολογίων της σε διαφορετικές εταιρίες, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα έσοδα της σχεδιαζόμενης αποκρατικοποίησης και να παρακάμψει τεχνικά εμπόδια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αρχικό σχέδιο αποκρατικοποίησης του Οργανισμού, στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας, προέβλεπε την πώληση της εταιρίας, που μεταφέρει εμπορεύματα και επιβάτες μέσω 500 δρομολογίων.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει ένα διαφορετικό μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στη Βρετανία. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πώληση δρομολογίων σε διαφορετικά σημεία του δικτύου σε ενδιαφερόμενες εταιρίες. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα καταβάλουν μετρητά για τη διαχείριση των δρομολογίων, χρησιμοποιώντας τη δική τους υποδομή, καθώς και δικό τους προσωπικό.

Ενδιαφέρον

Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τους Κινέζους, λόγω των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση ήδη έχει κάνει άνοιγμα και προς την πλευρά των Ρώσων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο σε επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Μόσχα ο επικεφαλής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ρωσίας (RZD), Vladimir Yakunin, είχε αναφέρει ότι εξετάζει την είσοδό του στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται ότι και παλαιότερα η ελληνική πλευρά είχε αποστείλει στοιχεία -για τον ΟΣΕ- στους ρωσικούς σιδηροδρόμους, όπως στους γαλλικούς και τους γερμανικούς. Πάντως, τον περασμένο Απρίλιο ήταν η πρώτη φορά που οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι επιβεβαίωναν, τόσο ανοιχτά, το ενδιαφέρον τους για το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εξάλλου, τρεις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το σύνολο ή μέρος των ελληνικών σιδηροδρόμων. Πρόκειται για τη ρωσική εταιρία σιδηροδρόμων, τη ρουμανική GFR και τη γαλλική SNCF.

Η Ρωσία, κατά το Reuters, εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ολόκληρο το σιδηροδρομικ

Keywords
Τυχαία Θέματα