Επιδερμική αντιμετώπιση...

Πραγματικά αυτή η χώρα είναι μονίμως στα κάγκελα. Έτοιμοι να πλακωθούν μεταξύ τους ακόμη και για ζητήματα που δεν τους ενδιαφέρουν. Ακόμη και τα ξένα νιτερέσα γίνονται ελληνικά και βρίσκουν όλοι την ευκαιρία να την… πουν στον αντίπαλο.

Το ίδιο συνέβη και με τα δραματικά γεγονότα στην Καταλονία. Δουλειά δεν είχε ο διάβολος κι απαύτωνε τα παιδιά του. Στα social media έγινε χαμός. Οι αριστεροί προοδευτικούληδες την έπεσαν στον κακό Ραχόι που είναι και δεξιός.

Κάτι απολειφάδια του σοσιαλισμού αποφάσισαν να κάνουν αντιπολίτευση στην

Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπήρξαν και οι αντιευρωπαϊστές που βγήκαν από το καβούκι τους λέγοντας ότι η Καταλονία δείχνει το δρόμο για το πώς θα ξηλωθεί το κουβάρι της Ευρώπης.

Τόσο τους κόβει, τόσα λένε. Περιμένουμε με αγωνία και την επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, του Λαφαζάνη και γιατί όχι και του Γιάνη Βαρουφάκη. Όλα τα «νούμερα» πρέπει να κάνουν το... νούμερό τους στο τσίρκο που λέγεται Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι τα πολύ σοβαρά επεισόδια που έγιναν στην Ισπανία ήταν απαράδεκτα και ντροπιαστικά για μια χώρα που η Δημοκρατία είναι ισχυρή στη μετά Φράνκο εποχή. Ο Ραχόι εντελώς άγαρμπα προσπάθησε να σταματήσει ένα δημοψήφισμα το οποίο ακόμη κι αν γινόταν δεν θα είχε πάρει τέτοια έκταση σε σχέση με αυτή που πήρε μετά τα χθεσινά γεγονότα. Όμως, τι έπρεπε να κάνει η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας; Τι θα έκανε δηλαδή μια αριστερή; Τι θα έκανε ο Ποδέμος που βγήκε να κουνήσει το δάκτυλο; Τι θα έκανε ο… Μαδούρο, ο μόνος ηγέτης χώρας που τάχθηκε υπέρ των Καταλανών και της απόσχισής τους γιατί έχει και ο ίδιος τα δικά του θέματα;

Και το βασικότερο: Τι θα έκαναν οι δικαιωματιστές του πισινού που ζουν και κάνουν καριέρα στην… Σωρροκώσταινα; Αν π.χ. μια… Τουρκική Ένωση ζητούσε δημοψήφισμα για την απόσχιση της Θράκης από την Ελλάδα τι θα έκαναν; Θα τους κοίταζαν σαν χαζοί και θα μιλούσαν για ανθρώπινα δικαιώματα και αυτοδιάθεση;

Αν 10 μαυροντυμένοι Κρητικοί όργωναν το νησί με τη βοήθεια διάφορων… περίεργων ΜΚΟ του εξωτερικού και ξεσήκωναν τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ της απόσχισης της Κρήτης από την Ελλάδα, τι θα έκαναν όλοι αυτοί που ασκούν τώρα κριτική στον Ραχόι επειδή είναι δεξιός;

Και για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αληθινή τους πλευρά, η Ισπανία πριν χρόνια ψήφισε ένα Σύνταγμα που δεν προέβλεπε απόσχιση της Καταλονίας. Επειδή οι Καταλανοί είναι οι πλουσιότεροι Ισπανοί και δεν θέλουν να συμμετέχουν ομοίως στα έξοδα της χώρας ζήτησαν να αποχωρήσουν. Έπρεπε να τους επιτραπεί να φτιάξουν δικό τους, ξεχωριστό κράτος; Η απάντηση δική σας. Όμως, κάθε ισπανική κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το θέμα με διαπραγμάτευση, με παραχώρηση σχετικών ελευθεριών και μιας σχετικής αυτονόμησης ώστε να μην υπάρξει αυτό που έγινε χθες. Ναι, έγινε λάθος διαχείριση, αλλά ας δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Η απόσχιση της Καταλονίας ανοίγει την όρεξη σε δεκάδες άλλα εθνικιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη να διεκδικήσουν κι αυτοί αυτονόμηση. Με ό,τι συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτούς. Στη Σκοτία, στη Β. Ιρλανδία, στο Κόσοβο, στη Βόρεια Κύπρο. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα κι αυτή πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες που κάνουν τώρα του διεθνολόγους και τους.. διεθνιστές.

Όσο για την υπόθεση του Κουρδιστάν, που μας συμφέρει να αυτονομηθεί, αυτό γίνεται μετά από πολυετή πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς και σε βάρος ενός αυταρχικού δικτάτορα πουν δεν έχει πρόβλημα να σκοτώσει πολλούς ακόμη προκειμένου να σταματήσει τους Κούρδους.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε τέτοια θέματα κι όχι επιδερμική αντιμετώπισή τους. Γιατί η Ελλάδα έχει ανοικτές πληγές και επικίνδυνα παιχνίδια δεν μπορεί να παίζονται αυτή την ώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα