Η Καταλονία κέρδισε την ανεξαρτησία της, λέει ο Puigdemont - δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα, λέει ο Rajoy

H Καταλονία κέρδισε το δικαίωμα ανεξαρτησίας μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας, Carles Puigdemont.

"Σήμερα άνοιξε η πόρτα για μία μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Με αυτή την ημέρα ελπίδας και οδύνης, κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στη μορφή μιας δημοκρατίας", είπε ο Puigdemont σε τηλεοπτικό του μήνυμα, προσθέτοντας ότι τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας

θα σταλούν στο κοινοβούλιο για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Καταλονίας απευθύνθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέονται με το δημοψήφισμα. Σχολιάζοντας τα περιστατικά βίας που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο Puidgemont είπε πως "η ισπανική κυβέρνηση έγραψε ένα ντροπιαστικό κεφάλαιο στη σχέση της με την Καταλονία".

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγο μετά την ομιλία του Ισπανού πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ο οποίος έκανε λόγο για αποτυχία της προσπάθειας των Καταλανών. "Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του", τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης, μιλώντας για ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας που ξεγέλασε τους Καταλανούς.

Η κόντρα Μαδρίτης-Καταλονίας έχει ήδη γεμίσει μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ισπανίας, αφού η σύγκρουση της ισπανικής αστυνομίας με τους αυτονομιστές είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 800 άνθρωποι.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση -πάνω από 800 τραυματίες

Χάος, συγκρούσεις και εκατοντάδες τραυματίες στιγμάτισαν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που επιχείρησε η Καταλονία κόντρα στην απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Ισπανίας που ακύρωσε την ψηφοφορία.

Αποφασισμένη να εμποδίσει την ψηφοφορία, η ισπανική κυβέρνηση έστειλε τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες αστυνομικούς στην εύπορη βορειοανατολική περιφέρεια προκειμένου να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα και να κατάσχουν τις κάλπες. Αψηφώντας τη Μαδρίτη, η κυβέρνηση της Καταλονίας επιχείρησε να διευκολύνει τη διαδικασία επιτρέποντας την ψηφοφορία σε κάθε μέρος όπου ήταν δυνατό να στηθεί κάλπη. Τα κρούσματα βίας άρχισαν να εξαπλώνονται ραγδαία, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση ακόμη και πλαστικών σφαιρών κατά πολιτών που ήθελαν να ψηφίσουν.

Οι κάλπες ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στις 21:00, ώρα Ελλάδος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσοι κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με τo υπουργείο Υγείας της Καταλονίας, οι τραυματίες από τα περιστατικά βίας ανέρχονται στους 844. Δύο εκ των τραυματιών, που η κατάσταση τους κρίθηκε πιο σοβαρή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βαρκελώνης. Αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

"Δειλός ο Rajoy, να παραιτηθεί"

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Ada Colau χαρακτήρισε σήμερα "δειλό" τον ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

"Ξεπέρασε όλα τα όρια", "είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (...) Κατά συνέπεια ο Rajoy οφείλει να παραιτηθεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Colau, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα