Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί την Τουρκία για "σοβαρές παραβιάσεις" κατά Κούρδων

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δημοσίευσε μια έκθεση, κατηγορώντας την Άγκυρα για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που στοχεύουν Κούρδους μαχητές. Η έκθεση, η οποία στηρίχθηκε σε "εξ αποστάσεως παρακολούθηση", επικεντρώθηκε σε "μαζική καταστροφή, δολοφονίες και πολλές άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τον Ιούλιο του 2015 και τον Δεκέμβριο του 2016 στη νοτιοανατολική Τουρκία" που απευθύνονται περίπου 2.000 άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων 1.200 κατοίκων και 800 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί ως αποτέλεσμα της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας είναι Κούρδοι, δήλωσε ο ΟΗΕ. Οι μάχες μεταξύ του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και της τουρκικής κυβέρνησης είναι σε εξέλιξη, από όταν συμφωνήθηκε αρχικά μια ανακωχή το 2013, η οποία κατέρρευσε δύο χρόνια αργότερα.

Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από πληγείσες περιοχές δείχνουν "μια τεράστια κλίμακα καταστροφής των κατοικιών με βαρύ οπλισμό" αναφέρει η έκθεση. Κάτοικοι της Σίζρε, μιας κυρίως κουρδικής πόλης κοντά στα σύνορα με τη Συρία, χαρακτηρίζουν την καταστροφή "αποκαλυπτική".

Ζητούν τη διεξαγωγή έρευνας

Η έκθεση του ΟΗΕ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να ερευνήσει το θέμα, έτσι ώστε οι "οι δράστες των παράνομων δολοφονιών να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης". Ζητά επίσης να δοθεί ένα τέλος στην "αιφνιδιαστική, αόριστη 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας" και να πληρώσει "επαρκείς αποζημιώσεις στα θύματα και στα μέλη των οικογενειών" των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί.

Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται καθώς η χώρα ετοιμάζεται για ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο, με το οποίο οι Τούρκοι θα ψηφίσουν για το αν θα επεκτείνουν τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζεΐντ Ραάντ Αλ Χουσεΐν μίλησε αυστηρά για τον πρόεδρο, λέγοντας ότι "ανησυχεί ιδιαίτερα από τις αναφορές, ότι καμία αξιόπιστη έρευνα δεν έχει διεξαχθεί για εκατοντάδες εικαζόμενες παράνομες δολοφονίες". Η έκθεση φέρνει, επίσης, ξανά στο προσκήνιο την ευρεία καταστολή του Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, η οποία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οδήγησε σε περαιτέρω βία στα νοτιοανατολικά.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα