Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στη Μόσχα

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα, καθώς οι δύο ηγέτες προσπαθούν να συντονίσουν τις στρατιωτικές και διπλωματικές κινήσεις τους στον εξαετή πόλεμο της Συρίας, αλλά και να εμβαθύνουν τους οικονομικούς τους δεσμούς. Ήταν η πρώτη φορά που οι άνδρες συναντήθηκαν από το 2015, λίγες εβδομάδες αφού η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας κατέρριψε ένα ρωσικό τζετ στα σύνορα της Συρίας-Τουρκίας. Το περιστατικό ξεκίνησε μια ταραχώδη χρονιά στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τους τελευταίους μήνες, οι δύο ηγέτες

έχουν επιδείξει ενότητα και έχουν αναδειχθεί ως σημαντικές δυνάμεις στη συριακή σύγκρουση. "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που οι διακρατικές μας σχέσεις αποκαταστάθηκαν μάλλον γρήγορα", δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας TASS. Ο Πούτιν αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ τουρκικού και ρωσικού στρατού και υπηρεσιών πληροφοριών. "Εργαζόμαστε ενεργά για την επίλυση των πιο σημαντικών κρίσεων στον κόσμο, και πρώτα απ' όλα στη Συρία", είπε ο Ρώσος ηγέτης. "Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω, αν και κανείς δεν το περίμενε, αλλά στο επίπεδο των στρατιωτικών αρχών και των μυστικών υπηρεσιών έχουμε έναν πολύ αξιόπιστο, πολύ αποτελεσματικό διάλογο".

Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται επίσης, είπε ο Πούτιν. Η αμυντική βιομηχανία και η ενεργειακή συνεργασία είναι τα κύρια στοιχεία της συνεργασίας, ανέφερε ο Ερντογάν, επικαλούμενος την ανάπτυξη ενός αγωγού φυσικού αερίου και ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

Θετικά βήματα

Η ρωσο-τουρκική συνεργασία στη Συρία έχει αποφέρει διπλωματικούς καρπούς. Τον Δεκέμβριο, τα δύο έθνη μεσολάβησαν στην πιο αποτελεσματική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέχρι στιγμής κατά την σύγκρουση των έξι ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη κατά τη διάρκεια των ετών έχουν αποτύχει να πετύχουν μια παρόμοια συμφωνία.

Και παρότι υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές του πολέμου -η Ρωσία υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία όχι- οι δύο χώρες επιβλέπουν τώρα τις συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και ομάδων της αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής ακολούθησε μια σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα μεταξύ κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων από τη Ρωσία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία δήλωσε ότι η συνάντηση είχε ως στόχο το συντονισμό των προσπαθειών ενάντια στο ISIS και την αποφυγή "ανεπιθύμητων συμβάντων".

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας άρχισαν να αποκαθίστανται τον Ιούλιο, όταν ο Πούτιν έδειξε την υποστήριξή του στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος. "Ξέρω ότι ήμουν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που τον κάλεσαν στο τηλέφωνο και εξέφρασα την υποστήριξή μου", δήλωσε ο Πούτιν. Και ο Ερντογάν πρόσθεσε: "Ήταν θετικό για εμάς να έχουμε μία συνάντηση τόσο γρήγορα", μετά από αυτό που περιέγραψε ως "ατυχή γεγονότα".

Οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις αποδείχθηκαν ισχυρές μέσα από αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια ακόμα καταστροφή, όταν ένας ένοπλος πυροβόλησε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία σε μια γκαλερί τέχνης της Άγκυρας τον Δεκέμβριο.

Η Ρωσία δείχνει την πυγμή της στη Μέση Ανατολή

Καθώς η διοίκηση Τραμπ επεξεργάζεται την πολιτική της στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία απέκτησε πρωτοφανή επιρροή στην περιοχή. Και τα συμφέροντα του Πούτιν σχεδόν συμπίπτουν με εκείνα του Ερντογάν, όσον αφορά τη Συρία. Οι προτεραιότητες του Πούτιν περιλαμβάνουν την εδραίωση του ηγετικού ρόλου της Ρωσίας στη Συρία, διατηρώντας μια λεπτή συνεννόηση με την Τουρκία ώστε να είναι επικεφαλής της "ειρηνευτικής διαδικασίας", συνεχίζοντας την προσπάθεια να απομακρύνει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αποδυνάμωση της Δυτικής συμμαχίας.

Η εστίαση του Ερντογάν αφορά την προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας στη Συρία, εάν είναι δυνατόν σε βάρος των Κούρδων, καθώς και την εξασφάλιση ενός ρόλου στην επίθεση στη Ράκα, το προπύργιο του ISIS στη Συρία. Θέλει επίσης να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αμερικανική ηγεσία στην περιοχή. "Έχουν εντελώς διαφορετικές ατζέντες, και όμως, παρ 'όλα αυτά, οι σχέσεις τους έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά μόνο τους τελευταίους μήνες", δήλωσε ο Τζέιμς Νίξεϊ, επικεφαλής του προγράμματος Ρωσίας και Ευρασίας στο Chatham House του Λονδίνου.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα