To "σκληρό" Brexit θα μπορούσε να κοστίσει στην Ισπανία 1 δις ευρώ

Ένα "σκληρό" Brexit θα μπορούσε να κοστίσει την ισπανική οικονομία 1 δις ευρώ από απώλειες εξαγωγών και να έχει "αμέτρητες επιπτώσεις" στους 800.000 Βρετανούς που ζουν στην Ισπανία και τους 300.000 Ισπανούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με μια έκθεση που διέρρευσε από τη Μαδρίτη. Η έκθεση, που συντάχθηκε από την επιτροπή της κυβέρνησης για το Brexit και παρουσιάζει η εφημερίδα "El Pais", αναφέρει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα αφήσει την Ισπανία εξαιρετικά εκτεθειμένη οικονομικά και θα επηρεάσει

τα πάντα, από τα δικαιώματα της αλιείας ως τη σταδιοδρομία των ισπανών ποδοσφαιριστών που παίζουν σε βρετανικές ομάδες.

Όπως γράφει, το Brexit θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ της Ισπανίας μεταξύ 2 δις και 4 δις ευρώ, αναγκάζοντας τη χώρα να αυξήσει τις εισφορές του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά 888 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει στο να χάσουν ορισμένες περιοχές την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τους.

Ο τουρισμός και η βιομηχανία τροφίμων, οι φαρμακευτικές και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πληγούν περισσότερο, με τις εξαγωγές να προβλέπεται ότι θα μειωθούν μεταξύ 500 εκατ. και 1 δις ευρώ. Η έκθεση αναφέρει ότι γνωστές ισπανικές εταιρείες με σημαντικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Banco Santander, η Telefónica και ο ενεργειακός κολοσσός Iberdrola, θα πληγούν αν η λίρα αποδυναμωθεί. Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι το Brexit θα έχει επιπτώσεις στο Γιβραλτάρ, τη μεταναστευτική πολιτική, τη γεωργία, τα πανεπιστήμια και "θα μπορούσε να επηρεάσει τους ισπανούς ποδοσφαιριστές στο Ηνωμένο Βασίλειο". Οι Βρετανοί αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη εθνικότητα των ξένων που ζουν στην Ισπανία μετά τους Ρουμάνους και τους Μαροκινούς.

Τα αποτελέσματα, που βασίζονται σε πληροφορίες από διαφορετικά υπουργεία και πληροφορίες από την ισπανική πρεσβεία στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα αισθανθεί τις επιπτώσεις του Brexit πιο έντονα, η ΕΕ και η Ισπανία "θα υποστούν επίσης αρνητικές οικονομικές συνέπειες", προσθέτοντας: "Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας είναι πολύ στενοί". Σύμφωνα με την El Pais, ενώ η μελέτη δεν ορίζει την πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης, υπονοεί ότι "η Μαδρίτη θέλει ένα ήπιο Brexit και όχι μια τιμωρητική προσέγγιση που θα κάνει το Λονδίνο να υποφέρει".

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να εξετάσουν τα ισπανικά συμφέροντα - όπως την κοινωνική ασφάλιση, την ελεύθερη κυκλοφορία και τον τουρισμό- κατά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ισπανικές πηγές δήλωσαν στην εφημερίδα: "Ο στόχος είναι να εξασφαλίσουμε κάποια σιγουριά για τους πολίτες και να βοηθήσουμε την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή στο πλαίσιο του ρόλου της ως διαπραγματευτή. Στο τέλος της διαδικασίας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση εκτός της ΕΕ, απ' ότι εντός της ένωσης. Αλλά αν το Λονδίνο δεν 'παίξει βρώμικα', το καλύτερο πράγμα θα ήταν να μην γίνει αμοιβαία ζημιά".

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ζήτησε ηρεμία στην πορεία προς τις διαπραγματεύσεις. "Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να υπερ-δραματοποιούμε τα πράγματα," είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή το πρωί. "Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε καλές διαπραγματεύσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει καλές διαπραγματεύσεις, το ίδιο και η Ευρώπη και το ίδιο και η Ισπανία, και ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε αρκετά καλά για όλους".

Η έκθεση ήρθε ενόψει της πρώτης επίσημης επίσκεψης Ισπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια πρόκειται να επισκεφθούν τη Βρετανία μεταξύ 6 και 8 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ. Και οι δύο χώρες έσπευσαν να δηλώσουν ότι η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία για να υπογραμμίσουν την εγγύτητα και τη σημασία των βρετανικών-ισπανικών σχέσεων σε μια εποχή αβεβαιότητας. Σε δήλωσή του, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: "Αυτή η επίσημη επίσκεψη θα χρησιμεύσει ως αντανάκλαση, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, της δύναμης και της αριστείας των διμερών δεσμών μεταξύ της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου - και τη δέσμευσή μας για τη διατήρηση τους προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα